Στενεύει ο κλοιός και τα περιθώρια εξαντλούνται

stenevei-o-kloios-kai-ta-perithoria-exantlountai

Ομολόγησε αδιαφάνεια στα οικονομικά ο Μιχάλης Λιάπης και συνυπέγραψε την «επανίδρυση» του υπουργείου Πολιτισμού μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Όλα αυτά προκειμένου να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, καθώς όπως είναι γνωστό αναμένεται να καταθέσει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείο Πολιτισμού σύντομα στον ανακριτή τη δική του άποψη για τους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση και στην παρaολίγον αυτοκτονία του.

Ο υπουργός Πολιτισμού βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου έδειξε ότι αποστασιοποιείται από τους προκατόχους του στο ΥΠ. ΠΟ. Θέλησε να δείξει ότι αλλάζει σελίδα στην ώς τώρα γκρίζα διαχείριση των κονδυλίων του υπουργείου, ότι δεν επικροτεί την πρακτική των μυστικοσυμβούλων, των μεγάλων υπουργικών γραφείων και την πολιτική των επιδοτήσεων για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Έτσι, δήλωσε ότι καταργεί τον «περιώνυμο» ειδικό λογαριασμό, που μπήκε στο στόχαστρο της δημόσιας κριτικής λόγω των αδιαφανών χρηματοδοτήσεων σε πρόσωπα και φορείς.

«Διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική» είπε. «Εξορθολογίζουμε τις δαπάνες. Η πολιτική των επιδοτήσεων θα γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του πολιτισμού, και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τα πάντα θα αξιολογούνται, τα πάντα θα ελέγχονται». Υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς το έλλειμμα που υπήρξε από το 2004 στο μοίρασμα των πιστώσεων για τον πολιτισμό. Κάτι που επισημάνθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά ο Θ. Ρουσόπουλος, όπως είπε, «δεν έβγαλε τέτοιο συμπέρασμα».

«Μετά την πρόσφατη κρίση, θέλω να "επανιδρύσουμε" το υπουργείο Πολιτισμού», τόνισε ο Μ. Λιάπης και πρόσθεσε πως «όλες οι δαπάνες του από τον επόμενο προϋπολογισμό θα μπαίνουν στον τακτικό, έτσι ώστε να υπάρχουν καθημερινοί έλεγχοι».

Τι σημαίνει αυτό; Να υποθέσουμε πως το ΥΠΠΟ θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση περισσότερα χρήματα για τον τακτικό προϋπολογισμό του, εντάσσοντας σ' αυτόν και τα επιδόματα των υπαλλήλων του (60-80 εκατ. ευρώ ετησίως) που ώς τώρα πληρώνονταν από τον ειδικό λογαριασμό; Και τι θα γίνει με τα έργα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, που επίσης αντλούσαν πόρους από τους λογαριασμούς αυτούς; Θα ενδώσει ο οποιοσδήποτε Αλογοσκούφης στην αύξηση του μεριδίου του Πολιτισμού, κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν αποδέχθηκε υπουργός Οικονομικών;

Γι' αυτό ακριβώς ο Τζαννής Τζαννετάκης ως υπουργός Πολιτισμού είχε επινοήσει την άντληση πόρων για τα έργα πολιτισμού από τα αθλητικά στοιχήματα (ΛΟΤΤΟ). Δεν πρόλαβε, όμως, να συντάξει κανονισμό διαχείρισης αυτών των κονδυλίων και οι διάδοχοί του διολίσθησαν στη λογική «δώσε κι εμένα μπάρμπα».

Το πιο θετικό απaόσα δήλωσε ο κ. Λιάπης είναι ότι με τροπολογία (περνούσε χθες από τη Βουλή) δίνονται στη Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΠΟ αρμοδιότητες που δεν θα είχε μετά τη λήξη του ΓaΚΠΣ (τέλος του 2008). Κι αυτό γιατί οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού λόγω της φαγωμάρας μεταξύ τους και με τον πρώην γεν. γραμματέα, που χειριζόταν τα κοινοτικά κονδύλια, δεν κατάφεραν να πείσουν την Ε.Ε. να ενταχθεί στο Δ' ΚΠΣ πρόγραμμα του ΥΠΠΟ για τον Πολιτισμό. Για να καλύψουν αυτό το έλλειμμα σύναψαν διυπουργικές συμφωνίες με άλλα υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Απασχόλησης και Παιδείας) και απέσπασαν την υπόσχεση ένταξης έργων πολιτισμού στα δικά τους προγράμματα ύψους 400 εκατ. ευρώ, όπως και στα περιφερειακά προγράμματα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η τήρηση της υπόσχεσης, όμως, δεν είναι δεδομένη. Επαφίεται στον «πατριωτισμό» όλων των υπουργών, και του υπουργού Πολιτισμού συμπεριλαμβανομένου.

Με τη νέα τροπολογία η Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΠΟ καθίσταται ένας ενδιάμεσος φορέας ο οποίος θα έχει λόγο στην επιλογή των έργων, θα ελέγχει την υλοποίησή τους και θα παρέχει πιστοποιήσεις κατά ISO σε Εφορείες και Διευθύνσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούν τις εργασίες αυτές.

Συνεπώς έχει δίκιο ο Μ. Λιάπης όταν λέει πως «για τα επόμενα 5 χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πολιτιστικές επενδύσεις με τους ευρωπαϊκούς πόρους». Υπενθυμίζουμε όμως πως το ΓaΚΠΣ δεν έχει ακόμη κλείσει και η Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΠΟ παραμένει ακέφαλη εδώ και δύο μήνες μετά τη συνταξιοδότηση του Ισίδωρου Κακούρη.