Βίαιοι, άρρωστοι και συγγενείς

viaioi-arrostoi-kai-syngeneis

Τα νέα σενάρια δύο από τους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες της νέας γενιάς, του Γιάννη Οικονομίδη και του Γιώργου Λάνθιμου, ενέκρινε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντες», που δίνει και τα περισσότερα χρήματα. Μαζί τους, ως είθισται, και ένας πρωτοεμφανιζόμενος, ο Νίκος Φραγκιάς.

Ο «Μαχαιροβγάλτης» είναι η τρίτη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη («Σπιρτόκουτο», «Η ψυχή στο στόμα»). Το στόρι δεν εγκαταλείπει το σκληρό και σκοτεινό κόσμο στον οποίο μας έχει συνηθίσει ο ταλαντούχος σκηνοθέτης. Ενας θείος προσφέρει στον άφραγκο ανιψιό του Νίκο μια περίεργη «κατ' οίκον» εργασία, να φυλάει τα αγαπημένα του ντόπερμαν. Ο αριβίστας Νίκος, μαζί με την ερωμένη του Γωγώ, που δεν είναι άλλη από τη γυναίκα του θείου του, αποφασίζουν να τον βγάλουν από τη μέση σκηνοθετώντας μια ληστεία μετά φόνου. Ολα πάνε ρολόι, αλλά όταν ο φονιάς συνειδητοποιεί τη φρικτή του πράξη καταρρέει...

Μετά τις ταινίες «Κινέττα» και «Ο καλύτερός μου φίλος» (συνσκηνοθεσία με τον Λάκη Λαζόπουλο) ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στο σινεμά με τον «Κυνόδοντα». Πρόκειται για ένα περίεργο σενάριο, με θέμα μια προβληματική οικογένεια που ζει σε μονοκατοικία, απομονωμένη έξω από την πόλη. Οι αυταρχικοί γονείς δεν έχουν αφήσει τα τρία παιδιά τους να βγουν ούτε έξω από την αυλή του σπιτιού και τα ανατρέφουν σύμφωνα με μια αυτοσχέδια πειραματική μέθοδο για να τα κάνουν αψεγάδιαστους χαρακτήρες.

Αλλάζουν μέχρι και το νόημα των λέξεων. Αυτό το αρρωστημένο περιβάλλον με τα κρυμμένα μυστικά δεν θα κρατήσει για πολύ. Η πραγματικότητα θα εισβάλει με τη μορφή μιας νέας γυναίκας, του μόνου προσώπου που επιτρέπεται να μπει στο σπίτι.... Τέλος, ο πρωτοεμφανιζόμενος Νίκος Φραγκιάς στην ταινία «Γυναίκα σε Φθινόπωρο» προτιμά μια ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται στη ρημαγμένη Ελλάδα του 1948, με φόντο την Παιδούπολη της Ρόδου. Πρόκειται για ένα ανεκπλήρωτο love story μεταξύ της 23χρονης Ελλης και ενός γοητευτικού αριστερού, του Αρη. Χωρίς να επικεντρώνεται στον Εμφύλιο ή να παίρνει πολιτική θέση υπέρ αριστερών ή δεξιών, η ταινία αντανακλά τις επιπτώσεις του εθνικού διχασμού στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο Φραγκιάς εμπνεύστηκε το σενάριο από τις προσωπικές διηγήσεις της 86χρονης θείας του Ελλης, αδερφής του πατέρα του.

Εγκρίθηκαν και ταινίες μικρού μήκους: «Lul-la-by» της Γιάννας Αμερικάνου, «Masterpiece 2» του Στέφανου Μονδέλου, «Σκαριμπίμ-Σκαριμπόμ» του Βασίλη Νούλα. Ενώ αποφασίστηκε η επανασυγγραφή εννέα ταινιών μικρού μήκους σε ειδικό εργαστήριο σεναρίου με την επιμέλεια script editor.