Αρχείο, κινηματογραφικές αίθουσες και θέατρο

archeio-kinimatografikes-aithouses-kai-theatro

Σε ένα εντυπωσιακό κτίριο στην οδό Πειραιώς 206, οι οικοδομικές εργασίες του οποίου προχωρούν εντατικά, με στόχο να είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου, θα στεγαστεί το Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Θα στεγάζει τα αρχεία του σκηνοθέτη, δηλαδή ένα μέρος της ιστορίας του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς κινηματογράφου από τη δεκαετία του 1950 ώς σήμερα (ταινίες, δεκάδες σενάρια, μεταφράσεις και κείμενα).

Θα είναι ένας χώρος όπου καλλιτέχνες, μελετητές, μα και οι απλοί επισκέπτες θα μπορούν να περάσουν πολλές ώρες, ανακαλύπτοντας τη μαγεία της τέχνης του κινηματογράφου. Ιδιαίτερα οι νέοι σκηνοθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ειδική αίθουσα. Ακόμα, θα υπάρχει αίθουσα κινηματογράφου που θα προβάλλει ταινίες τις οποίες θα επιλέγει ο ίδιος ο Κακογιάννης, «από βουβές ώς αυριανές», όπως λέει. Επίσης, μια αίθουσα θεάτρου, όπου θα ανεβάζονται παραστάσεις. «Ελπίζω να είμαι σε φόρμα για να κάνω μερικά σεμινάρια. Θέλω πολύ να έρθω σε επαφή με την ταλαντούχα νεολαία».

Το Πολιτιστικό Κέντρο Μιχάλης Κακογιάννης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προϊδεάζει γι' αυτό που ο επισκέπτης θα γνωρίσει, δηλαδή την τέχνη του κινηματογράφου και την πορεία του σκηνοθέτη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αριστερά και δεξιά της κύριας εισόδου υψώνονται δυο πετάσματα με μεταλλικό σκελετό, όπου θα προβάλλονται εικόνες από τα δρώμενα στις αίθουσες, αλλά και εναλλασσόμενες σκηνές από ταινίες του Κακογιάννη.

Το κτίριο έχει τέσσερις ορόφους και δύο υπόγεια και είναι διαμπερές (στην οδό Σμύρνης). Το συνολικό εμβαδόν του είναι 6.810 τ.μ. Η μελέτη του έργου έγινε από τους αρχιτέκτονες Βασίλη και Δημήτρη Σγούτα και την κατασκευή έχει αναλάβει η ΠΡΟΕΤ Α.Ε. Το κόστος κατασκευής είναι 11 εκατ. ευρώ και το 80% καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως μας διευκρίνισε ο Μιχάλης Κακογιάννης, η χρηματοδότηση γίνεται από τα επενδυτικά προγράμματα της Ε.Ε. Να σημειώσουμε πως το οικόπεδο το αγόρασε ο ίδιος και προχώρησε στα έργα εκσκαφής και αντιστήριξης με δικούς του πόρους.