Χρήσιμα κόλπα στα Windows που θα σου λύσουν τα χέρια

chrisima-kolpa-sta-windows-pou-tha-sou-lysoun-ta-cheria


Προσαρμόστε στις ανάγκες σας


Μιας και οι χρήστες ενός PC έχουν διαφορετικές ανάγκες και ικανότητες, το Κέντρο διευκόλυνσης πρόσβασης των Vista καθιστά εύκολη την παραμετροποίηση των Windows ώστε να δουλεύουν με τον τρόπο που επιθυμείτε. Είτε πρόκειται για μεγέθυνση αντικειμένων, χρήση πληκτρολογίου οθόνης και εκκίνηση αφηγητή, το Κέντρο διευκόλυνσης πρόσβασης προσφέρει τις απαραίτητες λύσεις. Για να το εντοπίσετε, κάντε κλικ στο Έναρξη > Πίνακας Ελέγχου > Διευκόλυνση πρόσβασης > Κέντρο διευκόλυνσης πρόσβασης.

Φτιάξτε μια όμορφη εικόνα


Με τόσο πολλούς χρήστες να διαθέτουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, η ικανότητα των XP να αποθηκεύουν, να επεξεργάζονται και να οργανώνουν τις φωτογραφίες χρειαζόταν μια βελτίωση, η οποία είναι εμφανής στα Vista. Η Συλλογή φωτογραφιών των Windows σας επιτρέπει να διεκπεραιώσετε απλές λειτουργίες επεξεργασίας, όπως είναι η επιδιόρθωση των κόκκινων ματιών ή η πρόσθεση ετικετών σε φωτογραφίες. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε DVD slideshows τα οποία θα προβάλετε στην τηλεόρασή σας.

Κρατήστε την ενέργεια χαμηλά


Όσο πιο παλιό είναι το PC τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για να εκκινήσετε και να κλείσετε τα Windows, μιας και εκκινούν και σταματούν εφαρμογές ενώ φορτώνουν παράλληλα ενημερώσεις κατά περίπτωση. Κάντε κλικ στο χρυσό κουμπί με το κυκλάκι και τη γραμμή στη μέση που θα βρείτε στο μενού Έναρξη και τα Vista θα αποθηκεύσουν τα παρόντα έγγραφα και τις ρυθμίσεις πριν εισέλθουν σε μια κατάσταση χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ακούστε τη φωνή σας


Μήπως βαρεθήκατε να πληκτρολογείτε κείμενο στα έγγραφά σας ή να μετακινείτε συνεχώς το ποντίκι για να περιηγηθείτε στους φακέλους; Γιατί να μην πείτε στα Vista τι να κάνουν; Το εργαλείο Speech recognition (αναγνώριση φωνής) που θα βρείτε στη Διευκόλυνση πρόσβασης (βλέπε 13), σε συνδυασμό με ένα σετ ακουστικών που περιλαμβάνει και μικρόφωνο, σας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Θα πρέπει να ολοκληρώσετε μια σειρά "μαθημάτων", ώστε τα Vista να μάθουν τη φωνή σας. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να σημειώσουμε πως το εργαλείο δουλεύει ικανοποιητικά κατά την υπαγόρευση κειμένου σε ένα έγγραφο παρά στον καθαυτό έλεγχο των Windows (δυστυχώς, δεν υπάρχει υποστήριξη Ελληνικών).

Αναλάβετε τον έλεγχο


Τα Vista έχουν εισαγάγει ένα χαρακτηριστικό που αποκαλούν Έλεγχο λογαριασμού χρήστη. Το εργαλείο αυτό διασφαλίζει πως μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε αλλαγές στις ρυθμίσεις, να εγκαταστήσετε προγράμματα ή να εκκινήσετε την πρόσβαση στο Internet.

Παίξτε το παιχνίδι


Εάν είστε από τους χρήστες εκείνους που αρέσκονται περιστασιακά στο να παίζουν παιχνίδια στον ελεύθερο χρόνο τους είτε πρόκειται για εξομοίωση πτήσης είτε για ένα shoot-em-up ή απλά ένα πολιτισμένο παιχνίδι solitaire, τα Vista συγκεντρώνουν όλα τα πιο πάνω διευκολύνοντάς σας. Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα που προσφέρεται στους γονείς να αποκρύπτουν συγκεκριμένα παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία, με τη χρήση του εργαλείου Επιλογή συστήματος χαρακτηρισμού παιχνιδιών (Έναρξη > Πίνακας Ελέγχου > Γονικός έλεγχος).

Κανονίστε ραντεβού


Ένα από το πιο φανερά μειονεκτήματα των XP ήταν η απουσία ενός "αξιοπρεπούς" ημερολογίου. Τα Vista διορθώνουν το πρόβλημα αυτό με ένα απλό ημερολόγιο που μπορείτε να μοιραστείτε online με συγγενείς και φίλους (Έναρξη > Όλα τα προγράμματα > Ημερολόγιο των Windows). Προσφέρει τη δυνατότητα σε συλλόγους, ομάδες κ.λπ. να κρατήσουν υπό έλεγχο τις δραστηριότητες στις περιπτώσεις όπου περισσότερα από ένα μέλη οργανώνουν γεγονότα.

Κάψτε τα... άφοβα


Η Microsoft συμπεριέλαβε στα Vista μια εφαρμογή εγγραφής DVD ως προεπιλογή, η οποία είναι εξαιρετικά εύχρηστη, συν τοις άλλοις. Μπορείτε να σύρετε με drag and drop clips στο παράθυρο της εφαρμογής και να ακολουθήσετε τις οδηγίες βήμα προς βήμα ώστε να προσθέσετε ένα εισαγωγικό μενού ή ένα soundtrack για DVD slideshows ψηφιακών φωτογραφιών.

Επιταχύνετε την εκκίνηση


Η γραμμή εργαλείων Γρήγορη εκκίνηση που διατρέχει το κάτω αριστερά τμήμα της οθόνης στα Vista, αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο για να εκκινήσετε τις εφαρμογές σας. Εφόσον η χρήση του ποντικιού σάς έχει κουράσει, τα Vista εισάγουν μια συντόμευση πληκτρολογίου ώστε να εκκινείτε τα προγράμματα αυτά ακόμα γρηγορότερα. Απλά κρατήστε πατημένο το πλήκτρο των Windows σε συνδυασμό με το πλήκτρο αριθμού που καθορίζει τη θέση της γραμμής εργαλείων. Για παράδειγμα, για να εκκινήσετε το πρώτο πρόγραμμα από τα αριστερά, πατήστε Windows + 1.

Τα gadgets σας... από μακριά


Θυμάστε τα gadgets στα οποία αναφερθήκαμε πρωτύτερα; Τα Vista διαθέτουν έναν τρόπο για να τα χρησιμοποιούν ακόμα και μακριά από τον υπολογιστή σας. Ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Windows Sideshow χρησιμοποιεί τα gadgets για να εμφανίσει τις πληροφορίες σε μία οθόνη που ανήκει σε άλλη συσκευή, όπως είναι, για παράδειγμα, μια ψηφιακή κορνίζα ή ένα συμβατό κινητό τηλέφωνο. Με τον τρόπο αυτόν μπορείτε να δείτε τις τελευταίες ειδήσεις, να εμφανίσετε τα ραντεβού σας ή να προβάλλετε τις ψηφιακές σας φωτογραφίες.

Ενισχύστε την ασφάλειά σας


Τα Vista περιλαμβάνουν ένα νέο Κέντρο ασφαλείας που σας επιτρέπει να ελέγξετε και να αναπροσαρμόσετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας, καθώς και τις ενημερώσεις μέσα από ένα και μόνο παράθυρο. Σε αντίθεση με τα XP, το Κέντρο ασφαλείας των Vista θα εμφανίσει οποιοδήποτε τρίτο πρόγραμμα προστατεύει το PC σας, αντί του απλά να αναφέρει πως ο υπολογιστής δεν προστατεύεται επειδή το Τείχος προστασίας των Windows δεν είναι ενεργοποιημένο.

Εξοικονομήστε ενέργεια


Εάν είστε κάτοχοι ενός laptop γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να έχετε υπό έλεγχο τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Το Κέντρο Φορητότητας των Windows (δεν θα βρείτε το χαρακτηριστικό σε Desktop συστήματα) προσφέρει επιλογές για ασύρματες συνδέσεις, καθώς και διαχείριση ενέργειας ώστε να εκμεταλλεύεστε πλήρως τις δυνατότητες της μπαταρίας σας. Το χαρακτηριστικό αυτό καθιστά επίσης εύκολο τον συγχρονισμό δεδομένων ανάμεσα σε συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές.

Γράψτε στο PC


Παρόλο που απευθύνονται στους κατόχους Tablet PC, τα εργαλεία αναγνώρισης γραφικού χαρακτήρα δουλεύουν άψογα με μια οθόνη αφής ή με ταμπλέτα γραφικών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο αυτή για να ελέγξετε το PC σας και να εισάγετε κείμενο χρησιμοποιώντας μία πένα ή γραφίδα αντί του ποντικιού και του πληκτρολογίου. Το χαρακτηριστικό αυτό που θα βρείτε στο Έναρξη > Βοηθήματα > Tablet PC δεν περιλαμβάνεται στα Home Basic.