Ιστορικές στιγμές στο χώρο της μόδας για τα μάτια σας και μόνο

istorikes-stigmes-sto-choro-tis-modas-gia-ta-matia-sas-kai-mono

O μήνας που πέρασε για πολλούς μέτρησε διαφορετικά, διπλά και με ιδιαίτερη σημασία, σε μια φαινομενικά ήρεμη αλλά και άνυδρη και μίζερη πολιτιστική περίοδο.

Αν εξαιρέσεις κάποιους που έχουν το ιδιαίτερο ταλέντο όχι μόνο να αναδεικνύουν τον πολιτισμό αυτής της ταλαιπωρημένης από αξίες χώρας, αλλά και να τον πλουτίζουν και να τον εξυψώνουν υμνώντας τον και διαδίδοντάς τον, οι υπόλοιποι μάλλον βρίσκουν το ποτήρι μισοάδειο με έναν εξέχοντα πεσιμισμό να υπερκαλύπτει τα πάντα. Το πολιτιστικό γεγονός που περίμεναν χρόνια οι Έλληνες, το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης, εγκαινιάστηκε με σχετικά χαμηλούς τόνους όσον αφορά το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι η ωμή αλήθεια, αλλά παραδόξως αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων για μια εθνική υπόθεση που για πολλούς ήταν ολοκληρωτικά χαμένη.

Η νύχτα των επισήμων εγκαινίων ήταν και η νύχτα που περιπλανήθηκα, μόνη σχεδόν για πολλές στιγμές, με ένα τρομερό ατού –πλεονέκτημα αυτής της μοναδικότητας– «ανασαίνοντας» και «ακούγοντας» τις μεταφυσικές ανάσες και σιωπές των Κούρων και των Καρυάτιδων, σε ένα ραντεβού που όλοι όσοι ήμασταν εκεί μας άλλαξε κατεύθυνση στο πώς βλέπουμε και τι επιτέλους εννοούμε με την έννοια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά – έκφραση κλισέ για πολλούς. Την τελευταία φορά που θυμάμαι τον εαυτό μου τετ α τετ με τα εκθέματα του Παρθενώνα, ήμουν γύρω στα 14 και με απασχολούσε πολύ περισσότερο το styling των περίτεχνων βοστρύχων των αινιγματικών Καρυάτιδων και όχι βεβαίως το μακρύ και ατέρμονο ταξίδι της ύπαρξής τους. Το μαγικό βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης έχω την εντύπωση πως πολλοί άλλοι σαν εμένα, με έκδηλη την ενοχή στο βλέμμα για μια επίσκεψη που όφειλαν από τα παιδικά τους χρόνια, σαν παρακαταθήκη, συνθηκολογούσαν γλυκά με το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» που όλοι προφέραμε σαν chic Greek κλισέ, αλλά λίγοι νιώθαμε την ύπαρξή του στο DNA μας.

Η περηφάνια μου για όλο αυτό έχει να κάνει και με μια διπλή «αποστολή» της ελληνικής Niata
για τον ελληνικό Ιούλιο του ζωογόνου ήλιου: Ένα αφιέρωμα καριέρας, πορείας και έργου ζωής, η πρώτη Ελληνίδα που φωτογραφήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, το είδωλο Νάνα Μούσχουρη, σε μια μνημειώδη ιστορική στιγμή και συγκυρία, με αποτέλεσμα μοναδικές σε καλλιτεχνικό κάλλος φωτογραφίες που ξετυλίγονται σε 30 σελίδες. Η μεγάλη Νάνα Μούσχουρη νομίζω πως είναι από τις ελάχιστες Ελληνίδες που μπορούν να αντέξουν το βάρος μιας τέτοιας φωτογράφησης σ’ αυτόν το τόσο ιερό χώρο του Μουσείου, και θα μας συγκινούν για καιρό όλους εμάς στο περιοδικό οι ξεχωριστές αυτές στιγμές. Στην κορυφαία Ελληνίδα λοιπόν, είδωλο αυτής της Γης, αφιερώνεται αυτό το τεύχος της ελληνικής Vogue.

Ενώ αυτή την εποχή οι editors της Niata αποχαιρετούν την καλοκαιρινή σεζόν και μελετούν τον χειμώνα, προετοιμάζοντας fashion editorials και θέματα, αυτός ο Ιούλιος μας βρήκε να εργαζόμαστε πυρετωδώς και για ένα πρωτόγνωρο γεγονός με διεθνή διάσταση: Με πρωτοβουλία της Anna Wintour, Editor in Chief της αμερικανικής Niata, οι διεθνείς εκδόσεις του Niata ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια στήριξης της βιομηχανίας της μόδας, σε μια περίοδο που αυτή δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Kαι το κάνουν με μια γιορτή που σε όλο τον κόσμο θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου – αυτή τη μέρα, πολυκαταστήματα, μπουτίκ και κάθε είδους μαγαζιά σε μεγάλη ακτίνα στην εμπορική καρδιά των πόλεων όπου εκδίδεται η Niata, συμμετέχουν στην extravaganza του Fashion’s Night Out. Μαζί τους, designers, στυλίστες και celebrities συναντιούνται με ενθουσιασμό γύρω από έναν κοινό σκοπό, καλωσορίζοντας τα ρούχα της νέας σεζόν στην αγορά, κυρίως όμως θυμίζοντας σε όλους μας την απόλαυση του shopping, στηρίζοντας έτσι τη μόδα, το εμπόριο αλλά και το πολύπαθο κέντρο της Αθήνας.

Ο ιστότοπος μας συντονίζεται με αυτή την πρωτοβουλία, φέρνοντας τη μόδα στο επίκεντρο με μια ξεχωριστή διοργάνωση στο κέντρο της Αθήνας στις 10 Φεβρουαρίου 2020, μια βραδιά όπου τα καταστήματα θα παρουσιάζουν μέχρι αργά happenings με παρουσία celebrities, λεπτομέρειες για την οποία θα μπορείτε να βρείτε από 1ης Αυγούστου στο site fashionsnightout.gr.

Το site θα ενημερώνεται διαρκώς με τις νέες συμμετοχές καταστημάτων και με πληροφορίες για προσφορές ή events. Eιδικά για αυτήν την παγκόσμια γιορτή, η ομάδα μαςσχεδιάζει ένα συλλεκτικό T-shirt, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα διατεθούν για τους σκοπούς του φιλόδοξου προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Αντίστιγμα Αθήνα: Πόλη χωρίς Διακρίσεις» που οραματίζεται μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα βοηθώντας άτομα με σωματική αναπηρία, άστεγους, μετανάστες, ασθενείς με AIDS και ομάδες που τους βαραίνει το όποιο κοινωνικό «στίγμα».