Luxus – Bistrot Cocktail bar

luxus-bistrot-cocktail-bar

Σε αυτή την τόσο παρεξηγημένη γειτονιά, τα Εξάρχεια, βγήκαμε μια ήσυχη βόλτα νωρίς ένα απόγευμα αυτή την εβδομάδα. Λόγω γλυκού καιρού περπατήσαμε αρκετά μπαινοβγαίνοντας σε διάφορα νέα μέρη που άνοιξαν στην περιοχή.

Ανεβαίνοντας τη Βαλτετσίου προς Κολωνάκι, στο νούμερο 27, εντοπίσαμε το μπιστρό/μπαρ Luxus, μακράν το ωραιότερο από όσα είχαμε δει στη βόλτα μας.

Το πρώτο που αντικρίζεις απ’έξω είναι μια απλή ξύλινη πρόσοψη με γεωμετρικά κοψίματα μέσα από την οποία ξεχωρίζουν κάποια ιδιαίτερα φωτιστικά οροφής. Μπαίνοντας μέσα το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Ο χώρος είναι μικρός αλλά απίθανα ατμοσφαιρικός. Το πνεύμα της art deco ζει εδώ ενώ πολλές λεπτομέρειες θυμίζουν ελαφρά και Charles Rennie Mackintosh.

Μαύρες καρέκλες και καναπέδες ακουμπούν πάνω στο ασπρόμαυρο δάπεδο-σκακιέρα ενώ σε ένα τοίχο ένας χάρτης της Αθήνας του 40 με την ένδειξη «Vous êtes ici» δίνει το στίγμα του Luxus. Το μαύρο σπάει από χρωματιστά φωτιστικά και βιτρώ (που δεν επιβάλλονται απλά συμπληρώνουν) ενώ στο χώρο κυριαρχεί το μπαρ φτιαγμένο από βακελίτη αν κατάλαβα καλά (μη σε προβληματίζει, είναι πραγματικά ωραίο, θα δεις). Ένας μεγάλος οβάλ καθρέφτης πάνω σε μια εσοχή τοίχου καλυμμένη με ταπετσαρία με χρυσά γραμμικά μοτίβα, μεγαλώνει το χώρο και προσδίδει πολυτέλεια.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και περιέχει μεταξύ άλλων πολλά είδη τσαγιού, πιάτα τύπου bistrot και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γκάμα κοκτέιλ (πολλά με βιολογικής προέλευσης υλικά), σχεδιασμένη από γνωστό mixologist. Παραγγείλαμε το κλασικό κοκτέιλ σαμπάνιας Bellini με πουρέ ροδάκινου το οποίο όμως ήταν τελείως διαφορετικό σε σχέση με οπουδήποτε αλλού στην Αθήνα, και κατόπιν προτροπής της συμπαθέστατης, πνευματώδους σερβιτόρας, μια μαργαρίτα bergamot με τεκίλα, λικέρ πορτοκάλι, λάϊμ και ελάχιστη μαρμελάδα (!) περγαμόντο.

Συνήθως δεν παραγγέλνω κοκτέιλ με μαρμελάδα γιατί δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος ταυτόχρονης προσθήκης φλέιβορ και γλυκύτητας σε ένα ποτό. Μου βγάζει μια συνθετική γεύση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η υψηλή ποιότητα των υλικών, η γνώση των μίξεων και η άψογη εκτέλεση από τον μπάρμαν έδωσε ένα αναπάντεχα γευστικό και δροσιστικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στις τιμές, τα κοκτέιλ έχουν 7€ και τα απλά ποτά 6€. Σε happy hour (6-9), έχουν 6€ και 5€ αντίστοιχα. Πολύ καλή τιμή για αυτή την ποιότητα.

Η μουσική κινήθηκε στα πλαίσια της jazz (από classic έως latin) και ο κόσμος ήταν συμπαθέστατος, ένα μίγμα διαφόρων ηλικιών και τάσεων: ένας κύριος με την κόρη του, φοιτητές, δύο καλλιεργημένες κυρίες πριν το θέατρο, solo τύπος με ipod, διάφοροι bearded νέοι (φέτος η τάση είναι Clutch), ένα ζευγάρι.

Γενικά είχα μια πολύ όμορφη αίσθηση όσο ήμασταν εκεί. Το κόλλημα με την αισθητική που σε ταξιδεύει, τα ωραία ποτά, η καλή παρέα, οι ζεστοί άνθρωποι που εργάζονται εκεί, όλα έδεσαν καλά.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι πολύ θα ήθελα να είχα βγει σε date εκεί. Το Luxus ανήκει σε εκείνα τα χαριτωμένα, κουκλίστικα μπαρ της Αθήνας στα οποία δικαιωματικά θα έπρεπε να “γεννιούνται έρωτες”.

Χμμμμμ σου μπήκαν ιδέες;

Luxus Bistrot Cocktail Bar, Βαλτετσίου 27, Εξάρχεια