Με Πατρίς Σερό και άλλα αστέρια

me-patrice-chereau-kai-alla-asteria

Άπαντες παρόντες φαίνεται ότι θα είναι φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, όσοι πάρουν το 12ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, το δεύτερο που διοργανώνει από τις 10 ώς τις 13 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη το ΚΘΒΕ με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πατρίς Σερό, στον οποίο θα απονεμηθεί, θα βρίσκεται τις αμέσως προηγούμενες μέρες στην Αθήνα και μετά θα πάει και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα δώσει και παράσταση - αναλόγιο με τίτλο «La Douleur», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Τιερί Τιε Νιαγκ.

Το 10ο Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες», που προβάλλει τη δουλειά νέων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, θα μοιραστούν φέτος η Γερμανίδα χορογράφος Σάσα Βαλτς, ιδρύτρια της ομάδας «Sasha Waltz and Guests», που θεωρείται ότι έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού, ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόβσκι, ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της Πολωνίας, και η ανατρεπτική σκηνοθετική ομάδα της Γερμανίας «Rimini Protokoll» (Πρωτόκολλο Ρίμινι), που πειραματίζεται πάνω στις θεατρικές συμβάσεις. Ειδική μνεία θα γίνει στο «Belarus Free Theatre» (Ελεύθερο Θέατρο Λευκορωσίας), ένα στρατευμένο θέατρο, που εναντιώνεται στο καταπιεστικό πολιτικό σύστημα της χώρας και που το έχει πάρει διεθνώς υπό την προστασία του ο Χάρολντ Πίντερ.

Ενδιαφέρουσα είναι η παράσταση του «Αμλετ», υπό μορφή εργαστηρίου, από τον βραβευμένο με το 8ο Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες», σκηνοθέτη Οσκάρας Κορσουνόβας. Μια παράσταση διάρκειας μόλις μιας ώρας, «κάτι που είναι το όνειρο του κάθε κριτικού», δήλωσε με νόημα χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Κριτικών Θεάτρου της Ευρώπης, Ιαν Χέρμπερτ.

Φέτος θα υπάρχει και ελληνική παρουσία στις εκδηλώσεις, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, περσινή παραγωγή του ΚΘΒΕ, ενώ ο σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ θα έχει την επιμέλεια της τελετής λήξης. Οι ξένοι φιλοξενούμενοι (κριτικοί, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες κ.λπ.), που αναμένεται να ανέρχονται στους 400, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τα τέσσερα μονόπρακτα της παραγωγής «1x4» του ΚΘΒΕ, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Το πρόγραμμα του τετραημέρου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμπόσιο της Ενωσης Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών, συμπόσιο για τον Πατρίς Σερό, προβολή της ταινίας του «De la Maison des Morts», παρουσίαση βιβλίου για τον Τζόρτζιο Στρέλερ, συναντήσεις του κοινού με τους βραβευμένους καλλιτέχνες και παρουσιάσεις των βραβευμένων παραστάσεων «Mnemopark» από την ομάδα «Πρωτόκολλο Ρίμινι» σε σκηνοθεσία Στέφαν Κέγκι, «Καθαροί πια» (Cleansed) της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Κριστόφ Βαρλικόβσκι, «Generation Jeans» σε σκηνοθεσία Νικολάι Καλέζιν και «Being Harold Pinter» και «Zone of silence» σε σκηνοθεσία Βλαντίμιρ Σερμπάν από το «Ελεύθερο Θέατρο της Λευκορωσίας».

Το κοινό θα παρακολουθήσει δωρεάν τις βραβευμένες παραστάσεις, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους υψηλούς προσκεκλημένους.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν αυτή η δεύτερη διοργάνωση θα είναι και η τελευταία που θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη. Αρχική σκέψη ήταν να υπάρξει συνέχεια. «Θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, δήμος, νομαρχία, φορείς, σπόνσορες, για να ζητήσουμε από το υπουργείο Πολιτισμού να υπάρξει συνέχεια», δήλωσε ο Ν. Τσακίρογλου. «Πρέπει να κρατήσουμε τέτοιους θεσμούς στην πόλη, αν θέλουμε ένα μητροπολιτικό ρόλο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Δημήτρης Γαρούφας. Ο προϋπολογισμός είναι ίσος με πέρσι, 800.000 ευρώ και καλύπτεται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός». Το 11ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου δεν εστάλη τελικά στο Γερμανό σκηνοθέτη Πέτερ Ζάντεκ, που, ως γνωστόν, δεν ήρθε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη για να το παραλάβει. Ούτε το ποσό των 30.000 ευρώ, που το συνόδευε. «Ο κανονισμός ορίζει ότι ο βραβευμένος πρέπει να είναι παρών», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του «Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου», Αλεσάντρο Μαρτίνεζ.