Νέο όπλο κατά του Αλτσχάιμερ υπόσχεται Ελπίδα σε ασθενείς

neo-oplo-kata-tou-altschaimer-yposchetai-elpida-se-astheneis

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα φάρμακο το οποίο αναχαιτίζει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ.

Δοκιμές του «Rember» σε δείγμα 321 ασθενών έδειξαν 81% μείωση στον ρυθμό της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών συγκριτικά με αυτούς που δεν ακολουθούσαν αγωγή.

Η φαρμακευτική ουσία που παρασκεύασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aμπερντίν επιτίθεται στη συσσώρευση της πρωτεΐνης Tau στον εγκέφαλο. Οι ειδικοί στις εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες εμφανίζονται αισιόδοξοι, ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στο Διεθνές Συνέδριο για την Νόσο του Αλτσχάιμερ, ο καθηγητής Claude Wischik δήλωσε ότι το φάρμακο μπορεί να κυκλοφορήσει στο εμπόριο μέχρι το 2012.

Ασθενείς με ήπιο έως μέτριο Αλτσχάιμερ έλαβαν είτε διαφορετικές ποσότητες του φαρμάκου (30, 60 ή 100 mg) είτε ψευδοφάρμακο. Αυτοί που έπαιρναν τη δόση των 60mg ήταν αυτοί που παρουσίασαν και τη μεγαλύτερη βελτίωση. Μετά από χρήση 50 εβδομάδων, υπήρχε διαφορά 7 πόντων στην κλίμακα που χρησιμοποιείται για να μετράται η σοβαρότητα της άνοιας. 19 μήνες μετά, δεν υπήρξε σημαντική πτώση των νοητικών λειτουργιών στους ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η σύνδεση μεταξύ των συγκεντρώσεων της πρωτεΐνης Tau στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και τη νόσο του Αλτσχάιμερ έγινε για πρώτη φορά πριν από 100 χρόνια.

Το Rember, ή μπλε μεθυλενίου, είναι η πρώτη αγωγή ειδικά σχεδιασμένη για να επιτίθεται στις συσσωρεύσεις Tau. Οι άλλες θεραπείες για το Αλτσχάιμερ εστιάζουν κυρίως στην καταπολέμηση ενός τοξικού παραπροϊόντος της πρωτεΐνης APP, του β-αμυλοειδούς που ευθύνεται για τον σχηματισμό πλακών. Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι η στόχευση της Tau είναι πιο αποτελεσματική.

Το μπλε μεθυλενίου χρησιμοποιείται κυρίως ως βαφή σε εργαστηριακά πειράματα. Ο καθηγητής Wischik ανακάλυψε τη δράση του κατά τύχη, πριν από 20 χρόνια, όταν μία σταγόνα από ένα δοκιμαστικό σωλήνα είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση της πρωτεΐνης Tau πάνω στην οποία εργαζόταν. «Καταδείξαμε για πρώτη φορά ότι μπορεί να είναι δυνατόν να εμποδίσουμε την ανάπτυξη της ασθένειας, στοχεύοντας στις συγκεντρώσεις που σχετίζονται με τη νόσο», εξήγησε. «Αναλύσαμε το μέγεθος της επίδρασης στις 24 και στις 50 εβδομάδες συγκριτικά με το μέσο μέγεθος της επίδρασης των τρεχουσών θεραπειών και ήταν περίπου 2½ φορές καλύτερο», πρόσθεσε.

Ευρύτερης κλίμακας έρευνες σχεδιάζονται να ξεκινήσουν το 2020, ενώ οι ερευνητές διερευνούν το ενδεχόμενο το φάρμακο να παίζει ρόλο και στην πρόληψη της αρρώστιας.