Ποιος δεν αγάπησε ένθερμα το Apple iPhone 5

poios-den-agapise-entherma-to-apple-iphone-5

Στην διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης για τους εκπροσώπους του τύπου από την Apple στο Yerba Buena Center του San Francisco, ανακοινώθηκε το καινούργιο μοντέλο του iPhone 5. Το καινούργιο iPhone με την ανανεωμένη σχεδίαση, χαρακτηρίζεται από την εταιρεία ως η καλύτερη συσκευή που έχουν κατασκευάσει μέχρι σήμερα, και περιλαμβάνει αρκετά νέα χαρακτηριστικά και τεχνολογίες.

Το iPhone 5 είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλουμίνιο και γυαλί, έχει το ίδιο πλάτος με το προηγούμενο μοντέλο 4S, αλλά είναι πιο λεπτό (7.6 χιλιοστά) και πιο ελαφρύ (112 γραμμάρια). Η μόνη διάσταση που έχει αυξηθεί ελάχιστα (περίπου 9 χιλιοστά) στο iPhone 5 είναι το ύψος (123.8 χιλιοστά), προκειμένου να χωρέσει η καινούργια οθόνη τεχνολογίας Retina στις 4 ίντσες. Το περίβλημα του iPhone 5 είναι περισσότερο ενοποιημένο και φίνο, παρέχοντας στην συσκευή ένα πολυτελές φινίρισμα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δείτε το σχετικό βίντεοαπό την Apple που δείχνει πως κατασκευάζεται το καινούργιο μοντέλο.

Η καινούργια οθόνη στις 4 ίντσες προσφέρει φυσικά την τεχνολογία Retina (326 πίξελ ανά ίντσα), ενώ ο χρήστης έχει στην διάθεσή του 18% περισσότερη επιφάνεια από τα προηγούμενα μοντέλα, με την ανάλυση να φθάνει πλέον τα 1136 Χ 640 πίξελ. Η οθόνη περιλαμβάνει αρκετές νέες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα την ενσωμάτωση της επιφάνειας αφής, αυξάνοντας την αντίθεση και προσφέροντας μια πιο φωτεινή οθόνη. Οι εφαρμογές που δεν έχουν αναβαθμιστεί για το iPhone 5 θα εμφανίζονται στην καινούργια οθόνη στις διαστάσεις της μικρότερης οθόνης, και θα προστίθενται μαύρες γραμμές πάνω και κάτω (ή δεξιά και αριστερά).

Στο εσωτερικό του iPhone 5 βρίσκεται ο ταχύτερος επεξεργαστής της Apple Α6, ο οποίος είναι σχεδόν δυο φορές ταχύτερος από το προηγούμενο μοντέλο Α5, με ταχύτερα γραφικά και όπως επισημαίνει η Apple, μεγαλύτερη αυτονομία με την μπαταρία να επιτρέπει 8 ώρες πλοήγησης στο διαδίκτυο μέσω LTE, 8 ώρες ομιλίας και 10 ώρες αναπαραγωγής βίντεο. Το iPhone 5 υποστηρίζει την ασύρματη τεχνολογία LTE με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που φθάνουν τα 100 Mbps, ενώ η ασύρματη σύνδεση Dual-band 802.11n Wi-Fi επιτρέπει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέχρι τα 150 Mbps. Βελτιωμένες είναι και οι δύο κάμερες της συσκευής, με την πίσω κάμερα να παρέχει 40% ταχύτερη λήψη φωτογραφιών, καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, μείωση του θορύβου στις ψηφιακές λήψεις, καθώς και την δυνατότητα λήψης πανοραμικών φωτογραφιών, ενώ η ποιότητα λήψης βίντεο στα 1080p για την πίσω κάμερα και 720p για την μπροστινή είναι επίσης βελτιωμένη.

Το iPhone 5 έρχεται με καινούργια βελτιωμένα ακουστικά, καθώς και καινούργιο καλώδιο σύνδεσης με την ονομασία "Lightning" μειώνοντας έτσι το μέγεθος της θύρας σύνδεσης στην συσκευή αλλά και του ακροδέκτη στο καλώδιο. Θα πωλείται ένας σχετικός μετατροπέας για εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αξεσουάρ της προηγούμενης σύνδεσης στα 30-pin. Φυσικά στο καινούργιο iPhone θα περιλαμβάνεται και η τελευταία έκδοση του λειτουργικού iOS 6, η οποία αναμένεται να γίνει διαθέσιμη για όλους τους χρήστες στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το iPhone θα γίνει διαθέσιμο σε μαύρο και λευκό χρώμα, σε εννέα χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μ. Βρετανία κ.ά.) στις 21 Σεπτεμβρίου, και σε 22 ακόμη χώρες στις 28 Σεπτεμβρίου. Στις υπόλοιπες χώρες που διατίθεται ήδη το iPhone, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το καινούργιο iPhone 5 θα διατεθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου.