Πουλάει τελικά η ασφάλεια; Πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί την εκμεταλλεύονται

poulaei-telika-i-asfaleia-pos-oi-technologikoi-kolossoi-tin-ekmetallevontai

Το Ask.com και άλλες διάσημες μηχανές αναζήτησης όπως αυτές των Google, Yahoo και Bing παραδοσιακά κρατούν ένα αρχείο των όρων που έχει αναζητήσει ένας χρήστης και τους συνδέουν με την διεύθυνση Internet του υπολογιστή του, και κάποιες φορές και τον ίδιο τον χρήστη. Παρ’ όλα αυτά, όταν ενεργοποιηθεί το AskEraser, το Ask.com απορρίπτει όλες αυτές τις πληροφορίες, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

To Ask, μέλος της IAC/InterActiveCorp, ελπίζει ότι η προστασία της ιδιωτικότητας θα το διαφοροποιήσει από τις πιο διάσημες μηχανές αναζήτησης όπως το Google. Η υπηρεσία εμφανίζεται με ένα τεράστιο «κουμπί» στην αρχική σελίδα αναζήτησης του Ask.com, όπως και σε όλες τις εξειδικευμένες σελίδες των υπηρεσιών της εταιρείας, για να βρει κανείς βίντεο, εικόνες, νέα και blogs. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα controls ασφαλείας που χρησιμοποιούνται online και είναι αρκετά περίπλοκα να απενεργοποιηθούν, οι χρήστες του Ask, υπόσχεται η εταιρεία, θα μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν το AskEraser με ένα και μόνο κλικ.

Αλλά, επειδή υπάρχει πάντα ένα αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πληροφορίες που πληκτρολογούνται από τους χρήστες του AskEraser στο Ask.com δεν θα εξαφανίζονται αμέσως. Το Ask.com βασίζεται στο Google για να μεταφέρει πολλές από τις διαφημίσεις που θα εμφανιστούν δίπλα στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Μετά από μια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών, το Ask.com θα συνεχίσει να προσφέρει τέτοιου είδους πληροφορίες στο Google. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι το AskEraser δεν μπορεί να προσφέρει απόλυτη ανωνυμία στο Internet, αλλά θα μπορεί να δίνει μια σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια στους χρήστες που την αναζητούν, καθώς η Google είναι δεσμευμένη βάση συμβολαίου στο τι μπορεί να κάνει με αυτές τις πληροφορίες. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η Google χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να τοποθετήσει σχετικές διαφημίσεις και να καταπολεμήσει συγκεκριμένες online απάτες.

Κάποιοι ειδικοί της online ασφάλειας δήλωσαν ότι το ενδιαφέρον για την ιδιωτικότητα στο Internet είναι τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να μετατρέψει μια υπηρεσία όπως το AskEraser σε Δούρειο Ίππο της Ask.com για να «διαλύσει» την αγορά. Η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης μετρούσε μόλις 4.7 τοις εκατό όλων των online αναζητήσεων που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο (σύμφωνα με το comScore, που μετρά την κίνηση στο Internet) και λιγότερο από το μισό αυτό ποσοστό στον υπόλοιπο κόσμο. Πολύ μικρό δηλαδή, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές του, όταν το Google μετρούσε το 58.5 τοις εκατό, το Yahoo 22.9 τοις εκατό και η Microsoft 9.7 τοις εκατό. Όλα βέβαια ξεκίνησαν από την απόφαση της Google και της Microsoft να εξαφανίζουν (ή τουλάχιστον να μην λαμβάνουν υπόψιν τους) τα στοιχεία των αναζητήσεων των χρηστών τους μετά από 18 μήνες, για να τους ακολουθήσει η Yahoo διαλέγοντας τους 13 μήνες.

Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες, η ασφάλεια και η online ιδιωτικότητα έχει απασχολήσει περισσότερο από ποτέ εταιρείες και χρήστες. Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει παγκοσμίως μάλιστα, ειδικά ανάμεσα σε νομοθέτες, διαφημιστές, ανταγωνιστές και χρήστες για την διαφαινόμενη συγχώνευση μεταξύ της Google και της εταιρείας online διαφήμισης DoubleClick (αξίας 3.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που βρίσκεται προς έγκριση από τα νομοθετικά όργανα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.