Ένας θαλασσόλυκος στο τιμόνι του ΟΛΠ

enas-thalassolykos-sto-timoni-tou-olp

Ποιος είναι ο Γιώργος Δ. Ανωμερίτης, που ανέλαβε «να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά» στο λιμάνι του Πειραιά; Τι είναι ο νέος CEO και σύντομα πρόεδρος του ΟΛΠ; Ένας πολιτικός που θέλει να γίνει μάνατζερ; Ένας μάνατζερ που έγινε πολιτικός και επιστρέφει πάλι στα παλιά του λημέρια; Για όσους γνωρίζουν τον πρώην υπουργό, οι έννοιες «πολιτικός» και «μάνατζερ» δεν αποδίδουν την πραγματική του εικόνα.

Το νέο «αφεντικό» του ΟΛΠ είναι, πάνω απ’ όλα, ενεργός πολίτης. Ένα άτομο με δραστηριότητα συνεχή και πολυσχιδή, ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, σπάνιες για πολιτικό, ένα «παιδί» της γενιάς του ‘60, που μπήκε στα βαθιά της πολιτικής στην εποχή του «114» και της δικτατορίας, αλλά κατάφερε να κρατήσει ζωντανή μέσα του την αγάπη για την τέχνη και τον άνθρωπο…

Μπορεί να έγινε γνωστός ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ως υπουργός των κυβερνήσεων Αν. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, ότι έχει ιδρύσει τη Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη στο Φιλώτι της Νάξου, ότι από πολύ νέος ασχολήθηκε, στη ΧΑΝ Αθηνών, με τους τομείς των διεθνών σχέσεων, του ομίλου προβληματισμού, του φωτογραφικού ομίλου, του ομίλου των φίλων της μουσικής, στη Σχολή Στελεχών Κατασκηνώσεων.

Υπήρξε στέλεχος των κατασκηνώσεων της ΧΑΝ για πολλά χρόνια. Και ακόμη πιο λίγοι γνωρίζουν ότι υπήρξε από το 1964-65 από τους πρώτους πωλητές καρτών UNICEF στην Ελλάδα, μέλος του Youth Dpt. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και έλαβε μέρος σε Συνέδρια και Κατασκηνώσεις Εργασίας στο εξωτερικό (1966-69) με θέματα τους μετανάστες και τα προβλήματα του Τρίτου Κόσμου. Πήρε επίσης μέρος στο Διεθνές Συνέδριο μη πολιτικών νεολαιών το 1962 στη Θεσσαλονίκη.

Ελάχιστα είναι επίσης γνωστό ότι εργάστηκε ως μετανάστης στη Χημική Βιομηχανία «Hoechst» στη Φρανκφούρτη της τότε Δυτικής Γερμανίας και ως κοινωνικός λειτουργός στο Αμβούργο και το Βερολίνο. Λίγοι επίσης γνωρίζουν ότι ο Γιώργος Ανωμερίτης μετείχε των προσπαθειών του σημαντικού πνευματικού ανθρώπου και ιερέως πατρός Γεωργίου Πυρουνάκη, στην οργάνωση «Χαρούμενα Νιάτα», βοηθώντας σε θέματα προστασίας και βοήθειας στους εργαζόμενους νέους. Γνωστή είναι επίσης η αγάπη του για τα παραδοσιακά σκάφη. Ιδιοκτήτης ενός παραδοσιακού τρεχαντηριού, χτισμένου στο Πέραμα, απολαμβάνει -όποτε μπορείτις χαρές της θάλασσας.

Η πολιτική, όμως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ευαισθησίες. Η φυλάκισή του κατά τη δικτατορία τον «έψησε» σημαντικά. Συνελήφθη το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου του 1969 στο Κουκάκι και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 145 χρόνων και 6 μηνών, κατά συγχώνευση 25 χρόνια, για 11 κατηγορίες! Οι οργανώσεις στις οποίες είχε ηγετικό ρόλο και είχαν αναπτύξει επαφές με το εξωτερικό, μέσω κυρίως του ΠΑΚ και του ίδιου του Α. Παπανδρέου, είχαν «ειδικότητα» στις βομβιστικές ενέργειες!

Έμεινε στη φυλακή για τρία χρόνια και δέκα μήνες! Αποφυλακίστηκε το 1973 με τα «μέτρα εκδημοκρατισμού» της χούντας αλλά το Νοέμβριο ήταν, με τον αδελφό του Λεωνίδα, στο Πολυτεχνείο! Μέχρι την πτώση της δικτατορίας κρυβόταν και το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Το 1984 εκλέγεται γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αρχίζοντας την καριέρα του μάνατζερ, με σπουδές στα Οικονομικά και το μάνατζμεντ. Το 1982 ορίζεται διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Ασφαλιστικής, της οποίας είχε την ιδέα ίδρυσης. Το 1985 ορίζεται πρόεδρος του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και το 1987 διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδος.

Το 1989-1990 πολιτεύεται στις Κυκλάδες χωρίς να εκλεγεί και από το 1993 μέχρι το 2004 εκλέγεται στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 1995 ορίζεται υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης του Β’ ΚΠΣ σε μια κρίσιμη καμπή της πρώτης εφαρμογής του. Κύριο επίσης μέρος του τομέα ευθύνης του υπήρξε η πορεία του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων και η μεγέθυνση των Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Σε θεσμικό επίπεδο σε συνεργασία με τους συμβούλους του πρωθυπουργού Λούκα Κατσέλη και Τάσο Γιαννίτση συνέταξαν και προώθησαν στη Βουλή σημαντικά σχέδια νόμου. Τον Ιανουάριο του 1996 ορίζεται υφυπουργός Οικονομικών. Ανέλαβε την ευθύνη της φορολογίας, του Ελέγχου και των Επιθεωρήσεων, της Εκπαίδευσης, της ΥΠΕΔΑ η οποία μετεξελίχθηκε σε ΣΔΟΕ!

Αλλαγές για την ενίσχυση της Ποντοπόρου


ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ του ως υπουργός Ναυτιλίας επιτεύχθηκε, ύστερα από καλά οργανωμένη προσπάθεια και διπλωματικές παρεμβάσεις, η εκλογή ως γενικού γραμματέα του ΙΜΟ (Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού) του Έλληνα κ. Ευθυμίου Μητρόπουλου. Η εκλογή αυτή είναι η πρώτη εκλογή Έλληνα σε θέση γενικού γραμματέα διεθνούς οργανισμού από το 1945 και η πρώτη στον ΙΜΟ από της ιδρύσεώς του.

Εισήγαγε και ψηφίστηκε στη Βουλή ο Ν. 3153/2003 για τη ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας ΥΕΝ. Μεταξύ των κύριων θεμάτων του νόμου αυτού συγκαταλέγονται: - η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ναυτικής εκπαίδευσης - η δυνατότητα χρησιμοποίησης της τηλεκπαίδευσης - η δυνατότητα παροχής κατάρτισης και επιμόρφωσης και από ιδιωτικούς φορείς. Ουδείς, δυστυχώς, έχει τολμήσει ακόμη να εφαρμόσει αυτό τον ψηφισμένο από τη Βουλή Νόμο! Ο φόβος του «καθηγητικού κατεστημένου» των Σχολών δεν το επιτρέπει… Εισήγαγε επίσης και ψήφισε στη Βουλή σχέδιο Νόμου περί Ναυτικής Εταιρείας (Ν. 2987/2002).

Μεταξύ άλλων διατάξεων στο νόμο αυτό ψηφίστηκαν και τα ακόλουθα:

  • Η δυνατότητα επανεργασίας των συνταξιούχων ναυτικών, η οποία θα γίνεται με παράλληλη λήψη της σύνταξής τους και εγγραφής νέας θαλάσσιας υπηρεσίας.
  • Η καθιέρωση ειδικών όρων για την κατασκευή του κτιρίου του ΥΕΝ στην Ακτή Βασιλειάδη του ΟΛΠ και της βάσης ελλιμενισμού και συντήρησης σκαφών Λιμενικού Σώματος στην Ελευσίνα.

Μεγάλη επιτυχία του ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου, μέσα σε ένα καινούργιο σταθερό μέχρι το 2007 φορολογικό καθεστώς (μείωση έως 40% επί του φόρου τον οποίο πλήρωνε το πλοίο το 1974). Η φορολογία πλοίων έτσι διαμορφώθηκε στο μέσο επίπεδο φορολογίας των τριών κύριων ανταγωνιστών. (Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία) και τέλος πέτυχε την αύξηση των συντάξεων των ναυτικών από το 60% του ονομαστικού μισθού στο 70% του πραγματικού μισθού.

Συντάξεις


Με δικό του Νόμο επίσης ενσωματώθηκε για όλους το επίδομα των Κυριακών. Αυξήθηκαν οι κατώτερες συντάξεις του ΚΕΑΝ. Το ποσοστό της επικουρικής σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης αυξάνεται από 1% σε 1,5% με ανώτατο ποσοστό το 30% του μισθού, μειώθηκε η φορολογία των ναυτικών στο 3%, μειώθηκε η φορολογία των αξιωματικών στο 6%, αυξήθηκαν τα επιδόματα ανέργων ναυτικών κατά 31% και τέλος μειώθηκε η θαλάσσια υπηρεσία για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από 5 σε 3 έτη.

Κρυφό ταλέντο στην ποίηση


ΜΕ ΑΥΤΗ, λοιπόν, την τεράστια «προίκα» και με την προϋπηρεσία της σημερινής υπουργού (και) Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη σε θέσεις συμβούλου των κυβερνήσεων στις οποίες μετείχε, ο Γ. Ανωμερίτης, στα 65 του, ξαναγυρίζει στη θάλασσα. Από τον α’ όροφο του μεγάρου του ΟΛΠ, με θέα το λιμάνι και το γαλάζιο της θάλασσας, ο «ενεργός πολίτης», ναυταθλητής, ποιητής, ζωγράφος και, φυσικά, πολιτικός, θα προσπαθήσει να ισορροπήσει μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Βεβαίως, δεν θα έχει καιρό να γράψει νέα ποιήματα. Θα μείνει στις συλλογές: Αυτοσχεδιασμοί (1963-65), Ο Κύκλος της Άνοιξης (1965-68), Αναφορές Ι-VI (1968-71), Συλλογικά, ποιήματα (1971-75), Αποτυπώσεις, ποιήματα (1975-87), Επαναπροσδιορισμοί, ποιήματα (1987-97). Φυσικά, θα προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του ΟΛΠ με την Cosco. Δύσκολη δουλειά, αλλά όπως λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία «Όποιος μπορεί να γράφει ποιήματα, μπορεί και να τα κάνει πράξη»…

Χρονιές σταθμοί στην καριέρα του


ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ του 1998 αναλαμβάνει το Υπουργείο Γεωργίας, όπου αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα στο πλαίσιο της «agenda 2000». Έδωσε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της σύγχρονης αγροτικής διπλωματίας και επί των ημερών του συγκροτήθηκε το πρώτο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας Βαλκανικών Χωρών και υπουργών Γεωργίας Μεσογειακών Χωρών. Η επίσκεψη στην Τουρκία υπήρξε η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Γεωργίας στη χώρα αυτή.

Του απενεμήθη το βραβείο ειρήνης και φιλίας «ΙΠΕΚΤΣΙ». Τον Οκτώβριο του 2001 ορίστηκε από τον Κ. Σημίτη υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Μετά το πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες έλεγε σε δημοσιογράφους: «Στο ταξίδι μου αυτό αντιλήφθηκα τη σημασία, τη βαρύτητα και τη δύναμη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας!

Ως υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας καθόμουν πίσω-πίσω και περίμενα να ακούσω τι θα πουν για να ζητήσω κι εγώ κάτι. Ως υπουργός Ναυτιλίας είμαι ο πρώτος τη τάξει και όλοι κρέμονται από τα χείλη μου! Μιλάει, βλέπετε, η πρώτη ναυτιλία της ΕΕ, η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου!»

Ως υπουργός Ναυτιλίας, ο Γ. Ανωμερίτης άφησε άριστες εντυπώσεις. Φρόντισε να μιλάει με όλες τις πλευρές, με τη ναυτεργασία, τον εφοπλισμό, την παραναυτιλία, το λιμάνι. Ανέπτυξε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με το χώρο, από τον οποίο, άλλωστε, πίστευε ότι προερχόταν λόγω κυκλαδικής καταγωγής (Άνδρος - Νάξος) αλλά και αγάπης προς τη θάλασσα.

Προήδρευσε του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις εργασίες του οποίου η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Loyola de Palacio χαρακτήρισε «εξαιρετικές» και «αριστούργημα». Προώθησε και κατοχύρωσε στο κοινοτικό λεξιλόγιο την έννοια της «ποιοτικής ναυτιλίας», η οποία και αποτελεί τη βάση των πολιτικών για μια Εθνική Στρατηγική για τη Ναυτιλία.