Οι δράκοι επέστρεψαν, φέρνοντας μεγάλους τριγμούς σε όλη την αγορά

oi-drakoi-epestrepsan-fernontas-megalous-trigmous-se-oli-tin-agora

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό βίωσε για πολλοστή φορά το τελευταίο δίμηνο το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το κρεσέντο των αρνητικών ειδήσεων και δημοσιευμάτων προκάλεσε νέα ανασφάλεια για την ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε άμεσες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες.

Εν μέσω γενικευμένης σύγχυσης, αρνητικών φημολογιών και δημοσιευμάτων, καινούριων «χρησμών» διεθνών παραγόντων, αύξησης των τιμών στο spreads και νέων όρων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, το ΧΑ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα κατρακυλώντας με χαρακτηριστική ευκολία χαμηλότερα.

Παράλληλα, η εγχώρια πολιτική σκηνή με τις διαρκείς παλινωδίες της κυβέρνησης σε ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, συμβάλουν στην ενίσχυση της σύγχυσης και τουλάχιστον δεν λειτουργούν κατευναστικά σ’ αυτή τη νευραλγική συγκυρία. Τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες πιέσεις που ασκούνται από διεθνείς παράγοντες, δεν αφήνουν περιθώρια ψύχραιμων και μεθοδικών χειρισμών, εντείνοντας τη σύγχυση ακόμη σε εντός του κυβερνώντας κόμματος.

Η ανάγκη για άμεση αύξηση των δημοσίων εσόδων πλέον πιέζει ασφυκτικά και καθίσταται κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση που βλέπει να στενεύουν τα περιθώρια τόσο σε χρονικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανοχής των διεθνών οργανισμών και των ξένων εταίρων. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό είναι σαφές ότι έχουν αιφνιδιαστεί και τα κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν «βέλη» από παντού, μη περιμένοντας φυσικά τόσο δραματική την κατάσταση.

Έτσι, είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν και μεγάλες παλινωδίες στη φορολογική πολιτική, στις αποκρατικοποιήσεις και στις εν γένει πολιτικές για την αγορά και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ζητούνται άμεσα τεράστια ποσά.

Οι κεντρικοί καταλύτες που σήμερα επανέφεραν με βιαιότητα τους κλυδωνισμούς στο ΧΑ ήταν η επικριτική έκθεση της Κομισιόν που αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2008, το νέο – λίαν καυστικό και δραματικό - δημοσίευμα των Financials Times, καθώς και οι φήμες περί επιβολής νέων φόρων στις τράπεζες. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό δυσπιστίας και ανασφάλειας, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση του spreads από τις 223 στις 232 μονάδες βάσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ντόμινο ανησυχίας που προκαλεί στην ευρύτερη αγορά.

Έτσι, σε μια συγκυρία που και οι διεθνείς αγορές – μετά από καιρό – κινήθηκαν σύσσωμες πτωτικά μετά τα άσχημα αποτελέσματα της Alcoa, το ακραία τραπεζοκεντρικό ΧΑ δεν ήθελε πολύ για να επιστρέψει στην εσωστρέφεια και την ενδοσκόπηση. Οι γενικευμένες ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο που τελικά έκλεισε με απώλειες 6,99% προκάλεσαν ντόμινο πωλήσεων σε όλων των ειδών τις μετοχές.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε εντός μιας συνεδρίασης την πλειονότητα των κερδών της περασμένης εβδομάδας (+6%), κλείνοντας στις 2.199,53 μονάδες με απώλειες 5% ή 115 μονάδες! Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και έδειξε ότι οι τράπεζες είναι το… άπαν στο ΧΑ, είναι η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία χάθηκαν «κάστρα» και (υποτιθέμενες) στηρίξεις, με το ΓΔ να χάνει διαδοχικά τα επίπεδα των 2.300, των 2.270 και 2.250 μονάδων, ενώ, εν μέσω της κλιμάκωσης της πτώσης μετά τις 4 μ.μ. απώλεσε και το "φράγμα" των 2.200 μονάδων!

Ο τζίρος ενισχύθηκε και ανήλθε στα 271 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,3 ήταν πακέτα, ενώ τα 240 εκατ. ευρώ έγιναν από τις μετοχές του 20άρη. Τα νέα "χτυπήματα" άλλαξαν ξανά τα δεδομένα, προκαλώντας νευρικότητα και ανησυχία στα ισχυρά χαρτοφυλάκια που προέβησαν σε κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι καμιά μετοχή του FTSE 20 δεν έκλεισε με άνοδο, πλην της ΔΕΗ που έκλεισε χωρίς διακύμανση.

Στην κορυφή των πιέσεων οι μεγάλες τράπεζες με την Alpha Bank να χάνει 8,05%, τη Eurobank (-8,38%), Εθνική (-6,26% ενώ έχανε έως και 9,28%), Πειραιώς (-8,12%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-8%) και Αγροτική (-6,67%). Μεγάλη πτώση άνω του 6% είχαν και οι Κύπρου, MIG, Marfin Popular Bank και Μυτιληναίος, ενώ άνω του 5% έχασαν ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

Στο Mid 40 που απώλεσε το 4,55% της αξίας του μόνο η Euromedica έκλεισε σε θετικό έδαφος, ενώ πολύ μεγάλες ήταν οι απώλειες σε ορισμένα χαρτιά που είχαν κέρδη εσχάτως. Αυτό βεβαίως που προβλημάτισε ήταν το εύκολο «κρέμασμα» με σχετικά περιορισμένους όγκους και τζίρους. O J&P; Άβαξ έχασε 9,25%, Sprider Stores (-9,02%), Proton Bank (-8,25%), Intracom (-7,69%), (Γενική Τράπεζα (-7,23%), ΔΟΛ (-7,11%), Σωλ. Κορίνθου (-6,76%), Σιδενόρ (-6,45%), Forthnet (-6,40%), Frigoglass (-5,99%), Fourlis (-5,57%), Info Quest (-5,37%), S&B; Ορυκτά (-5,46%), Ελβάλ (-5,33%), Βωβός (-5%),

Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι απώλειες τόσο στον 80άρη όσο και στην περιφέρεια, όπου ξανά με πολύ μικρούς όγκους δεκάδες χαρτιά κατακρημνίστηκαν. Στο σύνολο της αγοράς μόλις 27 τίτλοι έκλεισαν με άνοδο – μεταξύ των οποίων οι Ελφίκο και Λανακάμ που συνέχισαν με +19,83% και +17,07% αντίστοιχα – ενώ 184 μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα.