Ποδοσφαιρική τακτική κατά του οικονομικού ελλείμματος

podosfairiki-taktiki-kata-tou-oikonomikou-elleimmatos

Με 4-3-3 αποφάσισε να παίξει η κυβέρνηση στο γήπεδο της Οικονομίας! Για όσους αγνοούν τα ποδοσφαιρικά, το ως άνω σύστημα (τέσσερις αμυντικοί, τρεις μέσοι και τρεις επιθετικοί) είναι το κατ’ εξοχήν επιθετικό και συνήθως αποφέρει πολλά γκολ!

Εξαρτάται, βεβαίως, και από τον αντίπαλο. Η κυβέρνηση αποφάσισε (ή αναγκάστηκε να αποφασίσει) να προχωρήσει σε τριετές και όχι τετραετές πρόγραμμα περιορισμού του ελλείμματος. Κατά 4% εφέτος, 3% το 2011 και 3% το 2012, ώστε στο τέλος της τριετίας να έχει πέσει το έλλειμμα κάτω από το 10%.

Το θέμα συζητήθηκε... ποδοσφαιρικά από συντροφιά πολιτικών μετά τον Αγιασμό των Υδάτων. «Με το 4-3-3 θα πετύχουμε να ξεμπερδέψουμε γρήγορα και να αρχίσει η πορεία προς την ανάκαμψη νωρίτερα», υποστήριξε η κυβερνητική πλευρά. «Δεν λέω, καλό είναι το 4-3-3, αλλά για να κερδίσεις τον αγώνα πρέπει να έχεις και καλό τερματοφύλακα! Και για τη θέση αυτή, στην κυβέρνησή σας ερίζουν ο Παπακωνσταντίνου και η Λούκα.

Ποιον θα επιλέξετε;» ήταν η άποψη του αντιπολιτευόμενου. «Εγώ δεν ξέρω πολλά από ποδόσφαιρο, αλλά είδα χθες τον αγώνα Ατρόμητος - Άρης και διαπίστωσα ότι η ομάδα που έπαιζε με 4-3-3 έχασε με 0-3!», είπε ο... ουδέτερος και... «την έκανε» διακριτικά... Για να είμεθα αντικειμενικοί, ο «Ατρόμητος» είχε την υπεροχή, είχε σουτ στο δοκάρι και έμεινε με 10 παίκτες! Δηλαδή, καλό το «4-3-3» αλλά χρειάζεσαι και τύχη!

Γαλάζια στελέχη εκτός παιχνιδιού


«ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» για την ανασυγκρότηση της ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πρώην υπερυπουργός δεν έχει μιλήσει ούτε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ωστόσο, συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτε. «Όποιος θέλει ρόλο τον βρίσκει στη Βουλή μόνος του», απαντά σε όσους τον ρωτούν σχετικά.

Στην ίδια θέση φαίνεται ότι έχει βρεθεί και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας, ο οποίος εγκατέλειψε την Καρδίτσα και εξελέγη χωρίς σταυρό με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Φαίνεται ότι δεν ξεχνιέται εύκολα η «φούρια» με την οποία η οργανωτική επιτροπή για την εκλογή προέδρου του κόμματος επιδίωξε να γίνουν όλα στο «άψε-σβήσε»! Άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά για τον πρώην γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει χαθεί από το προσκήνιο.

Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας


«ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 38 χρόνια έγιναν 50 τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και οι συσταθείσες επιτροπές είχαν τον ελπιδοφόρο και ψευδεπίγραφο τίτλο ‘Επιτάχυνση Απονομής της Δικαιοσύνης’. Τολμηρές λύσεις δεν προέκυψαν κι έτσι βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή». Λόγια του προέδρου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Αθανασίου, σε πρόσφατη συνέντευξη.

Είπε πολλά ο διακεκριμένος δικαστής, αλλά ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά το έργο των λειτουργών της Δικαιοσύνης. «Ας μας αφήσουν ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας και να μην κρίνουν τις αποφάσεις αναλόγως των περιστάσεων.

Τη διαφάνεια πρέπει να τη θελήσουν πρώτοι οι πολιτικοί, κάνοντας την αρχή από την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών». Και όταν ρωτήθηκε «αν πιστεύει στα θαύματα», ο Χ. Αθανασίου ήταν σαφέστατος: «Μόνο στα εφτά της αρχαιότητας! Σήμερα πιστεύω στα πρόσωπα και τα οράματά τους. Μόνο έτσι θα βγει η χώρα από τα αδιέξοδά της».

● EΝΑΣ ΠΡΩΗΝ υπουργός και ένας πρώην υφυπουργός περιμένουν στο ακουστικό τους τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Ευρ. Στυλιανίδης και ο Ανδ. Λυκουρέντζος. Όπως έλεγε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, και τα δύο στελέχη βρίσκονται στο οργανωτικό πλάνο του προέδρου. Δύο θέσεις που «χηρεύουν» ακόμη είναι αυτή του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ και του γραμματέα της ΚΕ του κόμματος.

● ΟΥΤΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ούτε διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια για αύξηση στον ειδικό φόρο των καυσίμων. Η αναπροσαρμογή του εν λόγω φόρου θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων τους πρώτους μήνες του 2010 αλλά και από την... τύχη που θα έχει το πρόγραμμα σταθερότητας στις Βρυξέλλες. Οι εισηγήσεις, πάντως, των τεχνοκρατών εδώ και αρκετό καιρό είναι υπέρ της αύξησης...

● ΜΕ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ διάθεση εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο Κώστας Καραμανλής. Σε μια από τις εξόδους του πριν από τις γιορτές ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ήταν λανθασμένη η επιλογή κάποιων προσώπων στα οποία ανέθεσε υπουργικά καθήκοντα. Ονόματα δεν ανέφερε, αλλά οι συνομιλητές του κατάλαβαν ποιους «φωτογράφισε». Όταν αναφέρθηκε το όνομα του Γ. Σουφλιά, ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε «λάθος» την ενέργειά του να τον διαγράψει. «Ο Σουφλιάς ήταν από τους λίγους που στήριξαν την κυβέρνησή μου με έργα», φέρεται ειπών ο τ. πρωθυπουργός.

*** Υλικό από τριάντα κάμερες αξιολογεί η Αντιτρομοκρατική που ερευνά τη βομβιστική ενέργεια στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού. Στελέχη της υπηρεσίας εκτιμούν ότι τα πρόσωπα που συμμετείχαν είναι τα ίδια με εκείνα που είχαν χτυπήσει με ρουκέτα την πρεσβεία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2007. Τότε οι κάμερες δεν είχαν διαφωτίσει ιδιαίτερα τις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν.

*** Ένταση επικρατεί στις σχέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και του Χ. Παμπούκη. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων στον ΟΛΠ. Λέγεται ότι ο υπουργός Επικρατείας μίλησε δύο φορές στο τηλέφωνο με τον υπουργό Απασχόλησης, αλλά δεν βρέθηκε η χρυσή τομή.

*** Ρόλο στο ΠΑΣΟΚ αναζητεί ο Κώστας Λαλιώτης που βλέπει ότι όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο απομακρύνεται από τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων στο Κίνημα. Ο πρώην γραμματέας της ΚΕ προ ημερών συνέφαγε με τον φίλο του υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Σηφουνάκη και συζήτησαν τα τεκταινόμενα στην κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Σηφουνάκης διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου.

*** «Χτύπησε» και μάλιστα σε χρόνο ανύποπτο η Βάσω Παπανδρέου. Η πρώην υπουργός ήταν η πρώτη που μίλησε για καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων. Όσα είπε έγιναν «σημαία» από πολλούς δυσαρεστημένους συναδέλφους της, οι οποίοι έκαναν ανάλογα σχόλια. Η πρώην υπουργός δεν έχει αποδεχθεί ακόμη την αποστρατεία της, όπως και άλλα ηχηρά ονόματα του ΠΑΣΟΚ που είναι εκτός νυμφώνος εξουσίας.

*** Καζάνι που βράζει θυμίζει η ΓΣΕΕ καθώς οι αρχισυνδικαλιστες έχουν βγει στο... αντάρτικο. «Κόκκινο πανί» είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ο οποίος ψάχνει να βρει συμμάχους. Μαθαίνουμε ότι στα «πηγαδάκια» που στήνονται στο κτίριο της ΓΣΕΕ μεταξύ των εργατοπατέρων ακούγονται και σενάρια διάσπασης.

*** Νέες φουρτούνες φαίνεται ότι έρχονται στον ΣΥΝ. Ο Φ. Κουβέλης με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Ένα 24ωρο αργότερα ο Π. Λαφαζάνης τον «άδειασε» λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

*** Στο «ναδίρ» είναι οι σχέσεις του Αδάμ Ρεγκούζα με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας δεν έχει ξεχάσει τον πόλεμο που του έκανε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και θεωρεί ότι εξαιτίας του έμεινε εκτός Βουλής.

*** Σχέδιο αντιμετώπισης της δυσαρέσκειας των τοπικών κοινωνιών καταστρώνει ο υπουργός Εσωτερικών. Ως πρώην δήμαρχος Πάρου, ο Γ. Ραγκούσης γνωρίζει καλά τι σημαίνει ο υποβιβασμός μιας τοπικής κοινωνίας από Δήμο σε «διαμέρισμα»...

*** Η άποψη, πάντως, της κυβέρνησης είναι ότι ο νέος «Καποδίστριας» θα περάσει ευκολότερα από τον πρώτο. «Έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες και οι πολίτες δέχονται ό,τι αφορά στην περιστολή των εξόδων του Δημοσίου», λένε οι αρμόδιοι. Ας προσέξουν, πάντως, γιατί εκτός από τα έξοδα μειώνονται και... τα αξιώματα!

*** Την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Ηπείρου και της Μακεδονίας υπαγορεύουν τα συνεχόμενα κρούσματα λεηλασιών σε ναούς τους τελευταίους μήνες. Από το 2007 οι αστυνομικές αρχές των Ιωαννίνων έχουν καταγράψει 15 περιπτώσεις διαρρήξεων σε εκκλησίες, κατά τις οποίες αφαιρέθηκαν ιερές εικόνες και κειμήλια μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας.

*** Επτά από αυτές έγιναν εφέτος. Επιπλέον τέσσερις διαρρήξεις έγιναν σε εκκλησίες στα Γρεβενά τον περασμένο Νοέμβριο. Το πλέον πρόσφατο συμβάν αφορά τη διάρρηξη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Κουκούλι Ιωαννίνων, παραμονή Χριστουγέννων, κατά την οποία εκτιμάται ότι αφαιρέθηκαν περισσότερες από 80 εικόνες και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ


Κύριε Ανδρέα Λοβέρδο,

Είναι κατανοητή η δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει το υπουργείο σας. Δεν είναι εύκολο πράγμα να «εξισώνεις» τις γυναίκες με τους άνδρες στο συνταξιοδοτικό, σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου το γυναικείο φύλο θεωρείται εισέτιν «ασθενές». Εκφράζουμε (ως άνδρες) την πλήρη συμπαράσταση και κατανόησή μας και ευχόμεθα να βγείτε αλώβητος από αυτή τη σκληρή δοκιμασία.

Φατρίες


ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ της νεολαίας της ΝΔ θα εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να «ανοίξει» το κόμμα ακόμη περισσότερο προς την κοινωνία οδηγεί προς αυτή τη λύση. Στη νεολαία της ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη «μάχη φατριών» για τον αντικαταστάτη του Γ. Παπανικολάου, που μετακόμισε -ως είθισται για τον εκάστοτε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔστις Βρυξέλλες.

Blog... IN



  1. Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η απουσία του πρωθυπουργού αλλά και του αρχηγού της ΝΔ από τον Αγιασμό των Υδάτων στον Πειραιά. Εκλογικό έτος γαρ και ο δήμαρχος Παν. Φασούλας, που δέχεται έντονη εσωκομματική κριτική, θα πρέπει να δυσαρεστήθηκε από τις απουσίες...
  2. Ο πρωθυπουργός προτίμησε να εορτάσει τα Θεοφάνια στη Μυτιλήνη, όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος η έδρα του Υπουργείου Αιγαίου, το οποίο καταργήθηκε.
  3. Στον Πειραιά, η υπουργός Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη Ναυτιλία και τους συντελεστές της. Και ο Πειραιάς, όμως, έχει μείνει χωρίς το Υπουργείο Ναυτιλίας...
  4. Έχει χαθεί από την «πιάτσα» ο Γιώργος Σουφλιάς. Μετά την παραίτησή του από τη Βουλή, ο Σαρακατσάνος πρώην υπουργός έχει τηρήσει «σιγήν ασυρμάτου». Δεν θα έπρεπε να έχει πει κάτι για την πορεία της Οικονομίας, στην οποία συνέβαλε με τις υποδείξεις του;
  5. Αισιοδοξία εκφράζει για την πορεία της Οικονομίας ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις υπογραμμίζει ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται θα υπάρξει ασφαλής βελτίωση των δεικτών.
  6. Τάσεις στήριξης της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στη λήψη μέτρων για την οικονομία διαφαίνονται στη Νέα Δημοκρατία. «Άλλο αντιπολίτευση και άλλο λαϊκισμός» είναι η απάντηση των στελεχών σε όσους κατηγορούν τη ΝΔ για «μαλθακότητα»...
  7. Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να ρίχνει το βάρος στην Οικονομία, αλλά δεν παύει να γνωρίζει την κατάστασή της όσο και τη «συμβολή» της ΝΔ στη σημερινή κατάσταση...
  8. Με άνεση, αλλά και χωρίς να δεσμευτεί για οτιδήποτε, εμφανίστηκε στο πρωινό του Mega ο γεν. γραμματέας του Υπ. Οικονομικών Δημ. Γεωργακόπουλος.
  9. Ο συμπαθής «Γκαλμπρέιθ», παλαιός αθλητής και εισέτι γυμναζόμενος στην περιοχή του Αρδηττού, ήταν μειλίχιος και χαμογελαστός, μιλώντας για επώδυνα μέτρα.
  10. Για τις «αποδείξεις», πάντως, δεν είπε κάτι σαφές. Απ’ ό,τι καταλάβαμε, το σημαντικό είναι να ζητάμε αποδείξεις. Τα υπόλοιπα, «θα τα βρούμε»...
  11. Άρχισε να εργάζεται για το συνέδριο ο Δημ. Αβραμόπουλος. Οι οδηγίες που έχει δώσει στους συνεργάτες του είναι «πρόσω ολοταχώς» και περιμένει τις εισηγήσεις μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.