Φθινόπωρο των εκδρομών και των αποδράσεων...

fthinoporo-ton-ekdromon-kai-ton-apodraseon

Φθινοπώριασε! Ψύχρανε ο καιρός, έφυγε το λιοπύρι του καλοκαιριού και ήρθε η φθινοπωρινή δροσιά που σε κάνει να ζητάς ένα ρούχο παραπάνω, ειδικά το βράδυ! Το καλοκαίρι έφυγε και πολλοί βιάστηκαν να τα βάψουν μαύρα! "Του χρόνου πάλι..." λένε όταν μιλούν για εκδρομές και αποδράσεις!

Γιατί δεν έχουν ζήσει το φθινόπωρο. Δεν έχουν δει τα κόκκινα φύλλα των δέντρων, τα σύννεφα στον ουρανό, δεν έχουν μυρίσει το χώμα που διαψασμένο από το καλοκαίρι ρουφάει τη βροχή. Δεν έχουν κάνει μία βόλτα στην εξοχή, μένουν μέσα στη γκρίζα ανιαρή πόλη, της οικονομικής κρισης, των καναλιών και της συμφοράς, που όλο έρχεται και ποτέ, ευτυχώς,  δεν την βλέπουμε.

Βιδωμένοι στον καναπέ με snacks στο χέρι και τα μάτια γουρλωμένα από τον τρόμο, παρακολουθούν κάθε μέρα το τέρας της οικονομικής κρίσης να μπαίνει μέσα στο σπίτι τους. Και τότε αγκαλιάζουν πορτοφόλια, γυναίκες και παιδιά και κάθονται όλοι μαζί και τρέμουν ακούγοντας όλες τις αναλύσεις των ειδικών - επί παντός επιστητού - δημοσιογράφων, που προμηνύουν μαύρες, κατάμαυρες μέρες!!!
Και τα χρόνια περνούν...

Και αυτοί μπαίνουν ολοένα και πιο μέσα στον καναπέ-καταφύγιο! Και χάνουν τη χαρά της ζωής, τη χαρά της απόδρασης στη φύση, τη χαρά και την ευτυχία που σου δίνει απλόχερα τέτοια εποχή το βουνό, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις κάτι!

"Δεν έχουμε λεφτά για εκδρομές" λένε πολλοί και κουνάνε το κεφάλι.

Αλλά και οι ίδιοι ξέρουν ότι το μόνο που δεν έχουν είναι κέφι να βγουν από τον καναπέ.

Ακόμα και αν δεν έχεις λεφτά να κάνεις μία μεγάλη εκδρομή, λέφτά να πάς μέχρι το διπλανό σου βουνό σίγουρα έχεις, γιατί απλά ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΛΕΦΤΑ για να κάνεις μία ωραία βόλτα στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στον Υμηττό! (αν μένεις στην Αθήνα).

Διάθεση χρειάζεσαι! Και αυτή είναι που δεν υπάρχει! Γιατί κάθε βράδυ μπαίνει το τέρας της κρίσης στα σπίτια όλου του κόσμου και αρχίζει και εκτοξεύει απειλές και μηνύματα για μαύρες μέρες, που "όπου νάναι θα έρθουν"!.

Μέχρι τώρα έμαθα τρία πράγματα:


  1. Ο τρόμος "πουλάει", γι αυτό και τον χρησιμοποιούν όλοι σαν μέσον αύξησης της τηλεθέασης. Γι αυτό και όλα τα χρόνια, ακόμα και όταν τα πράγματα ήταν καλύτερα, πάντα είχαμε για κάτι να ανησυχούμε!
  2. Η φύση ξεκουράζει χωρίς να ζητάει λεφτά! Γιατί τα καλύτερα πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι τσάμπα. Τσάμπα είναι μία βόλτα στο δάσος, τσάμπα είναι η βόλτα σε μία παραλία, τσάμπα είναι ένα μικρό πικ νικ στην εξοχή δίπλα στο σπίτι μας. Έχετε σκεφτεί πόσο θα χρέωνε κάποιος την υπηρεσία του, αν μπορούσε να μας ξεκουράσει και να μας χαροποιήσει τόσο, όσο μία βόλτα στη φύση; Αλλά εμείς - επειδή δεν έχουμε λεφτά - πάμε να πνίξουμε τον πόνο μας στην ταβέρνα...
  3. Τα χρόνια περνούν. Και αν υποκύψουμε στην αγωνία της κάθε κρίσης που πάντα θα υπάρχει, θα έχουμε σπαταλήσει τα χρόνια μας μέσα σε ωκεανούς αγωνίας και βούρκους στενοχώριας...


Μην τσιμπάτε λοιπόν ! Βγείτε έξω και κλείστε την πόρτα στην κρίση που όλοι σας λένε ότι έρχεται...