Λίγα ξεκάθαρα και κατανοητά λόγια για το λίπος

liga-xekathara-kai-katanoita-logia-gia-to-lipos

Τα λίπη είναι μια παρεξηγημένη κατηγορία διατροφικών συστατικών. Νόστιμα αλλά και θρεπτικά. Και για την ακρίβεια απαραίτητα, γιατί το 30% της διατροφής μας πρέπει να αποτελείται από αυτά. Βέβαια δεν είναι όλα τα είδη λίπους απαραίτητα στον οργανισμό μας.

Μαζί με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής που θα μας κρατήσουν υγιείς. Πηγή ενέργειας, με 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Προστατεύει τα εσωτερικά όργανα και τα οστά, περιβάλλοντάς τα, και κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος.

Τα λίπη που πρέπει να καταναλώνουμε λοιπόν είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα.
Το μονοακόρεστα προστατεύουν και καταπολεμούν νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης. Επίσης αυξάνουν τα επίπεδα καλής χοληστερίνης. Βασική πηγή είναι το ελαιόλαδο και ακολουθούν και τα υπόλοιπα έλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο), καθώς επίσης το αβοκάντο, τα αμύγδαλα και γενικότερα οι ξηροί καρποί. Το ποσοσστό κατανάλωσής του μπορεί να φτάσει και το 15%.

Τα πολυακόρεστα περιλαμβάνουν τα ω-3 και ω-6 λιπαρά, τα οποία είναι σημαντικό να τα παίρνουμε από την διατροφή μας, μιας και ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του.
Τα βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, τη σόγια και τα λιπαρά ψάρια. Καλό θα είναι να αποτελούν το 10% της διατροφής μας.

Αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά και τα trans.


  • Τα κορεσμένα λιπαρά σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου όπως του στομάχου και του παχέος εντέρου. Επίσης αυξάνουν την κακή χοληστερίνη.
  • Βρίσκονται σε αφθονία στα ζωικά λίπη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο.
  • Με την υπερκατανάλωσή τους γίνεται συσσώρευση λίπους στα αγγεία.

Τα trans λιπαρά είναι προϊόντα της θερμικής επεξεργασίας των πολυακόρεστων. Με υδρογόνωση μεταβάλλονται σε στερεά μορφή πχ. μαργαρίνες. Τα βρίσκουμε σε προϊόντα όπως γαριδάκια κλπ., έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα και φαγητά από fast food. Aυξάνουν και αυτά την κακή χοληστερίνη και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η πρόσληψή τους θα πρέπει να είναι να είναι μηδενική.