Οι πολυαναμενόμενες κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας

oi-polyanamenomenes-kinimatografikes-premieres-tis-evdomadas

Αυτή την εβδομάδα κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες εννιά ταινίες, που σηματοδοτούν την ανοιξιάτικη περίοδο στην οποία πολλές παραγωγές που δεν βρήκαν διανομή στη χειμερινή σεζόν (ειδικώς οι ελληνικές) προβάλλονται τώρα. Γενικά, μεγάλος αριθμός ταινιών θα παιχτεί το επόμενο δίμηνο.

Ξεχωρίζει η προκλητική ερμηνεία της Νικόλ Κίντμαν σε μια ιστορία δημοσιογραφικού λάθους, το πλούσιο και γεμάτο συγκινήσεις ντοκιμαντέρ για το χεβιμεταλάδικο συγκρότημα Spitfire καθώς και ο ύμνος για την επιβίωση του Σεργκέι Λοζνίτσα.

Χωρίς κριτική είναι η ελληνική ταινία "Μια Νύχτα στην Αθήνα", μια και δεν προβλήθηκε στους δημοσιογράφους.

Σημείωση: Μπορείτε να στέλνετε τις εκδηλώσεις σας στο poulakos@sevenart.gr για την κινηματογραφική ατζέντα του SevenArt, Κάθε Μέρα Σινεμά!

Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας:

The Paperboy


Ταινία της εβδομάδας είναι το άρρωστο μωσαϊκό του "The Paperboy" ****** (6/10), που εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη της Φλόριδα. Ένα τραγικό δημοσιογραφικό λάθος και η προκλητική ερμηνεία της Νικόλ Κίντμαν συμπληρώνουν την πλέον αμφιλεγόμενη αμερικανική ταινία της χρονιάς.

Spitfire: Back to Zero


Τελευταία στιγμή βγαίνει στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο, το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Ρήγα "Spitfire: Back to Zero" ****** (6/10), η άγνωστη για το ευρύ κοινό ιστορία του σημαντικότερου χεβιμεταλάδικου συγκροτήματος στην Ελλάδα Spitfire, με το βαρύ ατύχημα του frontman Ντίνου Κωστάκη.

Το Πρόσωπο της Ομίχλης


H περυσινή επιλογή της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Καννών "Το Πρόσωπο της Ομίχλης" ****** (6/10) του Σεργκέι Λοζνίτσα, αυτός ο ύμνος στην επιβίωση με το κεφάλι ψηλά, παρά την παλιομοδίτικη και παρωχημένη σκηνοθετική προσέγγιση του, είναι ένα μικρό διαμαντάκι.

Για την Αποκατάσταση του Μαύρου


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη "Κατερίνα Γώγου - Για την Αποκατάσταση του Μαύρου" ***** (5/10), μια προσέγγιση της ζωής της σπουδαίας ποιήτριας και ηθοποιού Κατερίνας Γώγου, που συγκαταλέγεται στους «καταραμένους καλλιτέχνες των Εξαρχείων», μαζί με τον Νικόλα Άσιμο και τον Παύλο Σιδηρόπουλο.

Μετά το Μάη


Μετά το Μάη" ***** (5/10) τιτλοφορεί την τελευταία ταινία του το άλλοτε τρομερό παιδί του γαλλικού σινεμά Ολιβιέ Ασαγιάς, που κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας. Μια ταινία που μυρίζει Μάη του ’68 και όλη την κουλτούρα της μετά-Μάη εποχής, που όμως παρά το σεναριακό υπόβαθρο της χωλαίνει σκηνοθετικά.

Οζ, μέγας και παντοδύναμος


 Ένα πολύχρωμο παραμύθι για παιδιά έφτιαξε εντέλει ο Σαμ Ράιμι, τον "Οζ, μέγας και παντοδύναμος" **** (4/10), σε παραγωγή της Ντίσνεϊ.

Black Box


Ντοκιμαντέρ για τους σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Χορού έκανε ο σημαντικός ντοκιμαντερίστας Γεράσιμος Ρήγας. Το "Black Box" **** (4/10), για ειδικό κοινό και σκοπό.

Παρενέργειες


Μπορεί με την ταινία "Παρενέργειες" *** (3/10) να σταματήσει η κατρακύλα του κάποτε παιδιού-θαύματος του αμερικανικού σινεμά Στίβεν Σόντερμπεργκ, καθώς διατείνεται ότι είναι (πάλι) η τελευταία του. Για να δούμε…

Οι κινηματογραφικές εκδηλώσεις της εβδομάδας:

Πέμπτη 7 Μαρτίου


Ξεκινάει το 8ο Animfest - Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Διαρκεί έως την Τετάρτη 13 Μαρτίου. Για περισσότερα δείτε εδώ.

Αφιέρωμα στον Γερμανό ηγέτη Έρνεστ Τέλμαν διοργανώνεται στον κινηματογράφο Τιτάνια, στην Ομόνοια. Αυτή την εβδομάδα προβάλλεται καθημερινά, στις 17.00 και στις 22.15 η ταινία του "Τα Νεανικά μου Χρόνια" του Μπερνάρντ Στέφαν.

Προβολή της γαλλικής ταινίας "Πες μου το όνομα σου" του Μισέλ Λεκλέρκ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αμφιθέατρο Γεώργιος Καραμπατζός (Ελ. Βενιζέλου 70), στις 18.00. Στα πλαίσια της Εβδομάδας Γαλλικού Κινηματογράφου. Είσοδος ελεύθερη.

Συζήτηση με θέμα "Ελληνικό σινεμά: ρεύμα με ορίζοντα ή εφήμερη μόδα;" διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 19.00. Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Ζουμπουλάκης και Ευάννα Βενάρδου. Μιλούν οι κινηματογραφιστές Γιώργος Ζώης, Σύλλας Τζουμέρκας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Γεωργόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Ηλίας Δημητρίου, Νεριτάν Ζιντζιρία και Ελίνα Ψύκου. Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 8 Μαρτίου


Συζήτηση με θέμα "Γυναίκα, εικαστικά και κινηματογράφος" διεξάγεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 20.00, στα πλαίσια της έκθεσης Unexposed με έργα 40 νέων εικαστικών γυναικών από το Ιράν. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της γαλλικής ταινίας "Ο πόλεμος των κουμπιών" του Γιαν Σαμουέλ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αμφιθέατρο Γεώργιος Καραμπατζός (Ελ. Βενιζέλου 70), στις 18.00. Στα πλαίσια της Εβδομάδας Γαλλικού Κινηματογράφου. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "The Weather Underground" των Σαμ Γκριν & Μπιλ Σίγκελ στον πολυχώρο Κόντρα (Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα), στις 20.30. Στα πλαίσια της θεματικής Η ένοπλη πάλη στον κινηματογράφο. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "Η Ζωή στους Βράχους" της Αλίντας Δημητρίου από την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης (Κύπρου 68, Πλ. Δημαρχείου). Στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "Ο θάνατος ενός ποδηλάτη" του Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55). Στις 21.00. Με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Catastroika" των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Ηλιούπολης Συνεργείο (Ηρώων Πολυτεχνείου 4Α και Μαρίνου Αντύπα), παρουσία των συντελεστών. Στις 20.30. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "Λουλούδι της Ερήμου" της Σέρι Χόρμαν στον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας (Ποσειδώνος 18 Βούλα). Στις 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο 9 Μαρτίου


Προβολές ντοκιμαντέρ Ιρανών σκηνοθέτιδων στα πλαίσια της έκθεσης Unexposed με έργα 40 νέων εικαστικών γυναικών από το Ιράν. Διαρκούν από τις 18.00 έως τις 22.30 το απόγευμα. Είσοδος: 3 ευρώ, 2,5 ευρώ (για πάνω από μια προβολές). Για το πρόγραμμα αναλυτικά ανατρέξτε εδώ.

Προβολή της ταινίας "Ο άρχοντας των μυγών" του Πίτερ Μπρουκ στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55). Στις 19.00. Με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 10 Μαρτίου


Προβολή της ταινίας "Σιωπηλός Μάρτυρας" του Άλφρεντ Χίτσκοκ στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος, στις 14.00, στα πλαίσια του πρότζεκτ Κινηματογράφος και Ψυχανάλυση. Στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση με τους Ρεζινάλντ Μπλανσε, Ελένη Ρηγούτσου και Νίκο Λερό. Είσοδος: 3 ευρώ. Περισσότερα εδώ.

Προβολή του "Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως" του Άλφρεντ Χίτσκοκ στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης (Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου) διοργανώνει η κινηματογραφική ομάδα. Στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο.

Προβολές ντοκιμαντέρ Ιρανών σκηνοθέτιδων στα πλαίσια της έκθεσης Unexposed με έργα 40 νέων εικαστικών γυναικών από το Ιράν. Διαρκούν από τις 15.00 έως τις 23.00 το απόγευμα. Είσοδος: 3 ευρώ, 2,5 ευρώ (για πάνω από μια προβολές). Για το πρόγραμμα αναλυτικά ανατρέξτε εδώ.

Προβολές ταινιών στην ενότητα Σινεμά Επιστημονικής Φαντασίας στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55). Με αγγλικούς υπότιτλους. Από τις 18.00. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "Σαν Αστέρια στη Γη" του Ααμλίρ Κχαν από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (Μαρίνου Αντύπα 86 Ηλιούπολη). Θα ακολουθήσει συζήτηση με εισηγητές τους Ελένη Λιβανίου και Γιάννη Καραγιαννάκη. Στις 10.00. Είσοδος ελεύθερη.

Επαναλαμβάνεται το Αφιέρωμα στην Ισλανδία του προγράμματος CineDoc με προβολές δυο ντοκιμαντέρ. Στον Δαναό 2. Στις 16.00. Είσοδος: 6 ευρώ. Για περισσότερα ανατρέξτε στο σάιτ του σινεμά.

Δευτέρα 11 Μαρτίου


Προβολή της γερμανικής ταινίας "Τρέξε, αν μπορείς" (112’) του Dietrich Brüggemann στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), στις 20.30. Με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της γερμανικής ταινίας "A Scanner Darkly" του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ στο Αμφιθέατρο 437 της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 18.10. Από την Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Διάλεξη με θέμα "Εικόνες χωρίς Σύνορα" του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Ανδρέα Τύρου, στο Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης, στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή των ταινιών "Αθέμιτος συναγωνισμός" και "Το δέντρο που πληγώναμε" του Δήμου Αβδελιώδη στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης (Αγ. Βαρβάρας 25), στις 20.00. Από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "A Deadly Invention" του Kάρελ Ζέμαν στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55). Στις 20.00. Με αγγλικούς υπότιτλους. Προλογίζει ο συγγραφέας Γιάννης Βασιλειάδης. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "I Vicere" του Ρομπέρτο Φαέντσα στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47). Στις 19.00. Με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "Το Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου" του Λουίς Μπουνιουέλ στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Στις 20.30. Από την Κινηματογραφική Λέσχη Χαϊδαρίου. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολές των ταινιών "Ο Αμφίχειρας" του Φίλιππου Μπουραΐμη και "Διασταύρωση" του Ηλία Μαλασίδη στο καφέ-μπαρ Ginger Ale, στην πλατεία Εξαρχείων. Στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

Τρίτη 12 Μαρτίου


Προβολές βραβευμένων ταινιών από το Φεστιβάλ Δράμας στον πολυχώρο Beton7 (Πύδνας 7 Βοτανικός), στις 20.30. Απόψε προβάλλονται οι: Family Tree του Φωκίωνα Μπόγρη (10’), Η πηγή της νιότης του Παναγιώτη Ράππα (16’), The summer after του Βασίλη Τζιώκα (3’), Ghost in the machine του Oliver Krimpas (18’). Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "Μαχαίρι στο Νερό" του Ρομάν Πολάνσκι στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55). Στις 21.00. Με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Τετάρτη 13 Μαρτίου


Προβολές των γερμανικών ντοκιμαντέρ "Η γυναίκα με τους 5 ελέφαντες" (97’) του Vadim Jendreyko και "How to make a book with Steidl" (88’) των Gereon Wetzel και Jorg Adolf στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31), στις 19.00. Με ελληνικούς υπότιτλους. Μια συνεργασία του προγράμματος CineDoc και του Ινστιτούτου Γκαίτε. Είσοδος: 6 ευρώ.

Προβολές έξι ντοκιμαντέρ στα πλαίσια του 10ου Πανοράματος Οικολογικού Ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Τριπόδων 28 Πλάκα). Από τις 18.00. Είσοδος: 5 ευρώ.

Προβολές ταινιών στην ενότητα Ασιατικό Σινεμά στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55). Με αγγλικούς υπότιτλους. Στις 20.30. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "Golfland?" της Νέλλης Ψαρρού στον πολυχώρο Δυναμό (Παραμυθίας 28-30). Στις 21.00. Από την Κινηματογραφική Λέσχη Cine Tsiri. Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή της ταινίας "Excision" της Βίκυς Βελοπούλου στον κινηματογράφο Odeon Όπερα. Στις 20.00. Είσοδος: 6 ευρώ.

Προβολές ταινιών στο χώρο του καφέ Rosebud (Σκουφά 40) κάθε Τετάρτη στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερα και για τις ταινίες που παίζονται ανατρέξτε στη σελίδα του χώρου στο facebook.