Το κυνήγι του τάχα κρυμμένου θησαυρού

to-kynigi-tou-tacha-krymmenou-thisavrou

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε φορολογική συνείδηση τότε θα έπρεπε να βάλει εξίσου στο στόχαστρό του τη φοροδιαφυγή από όπου κι αν προέρχεται.

Ψάχνοντας πόρους να στηρίξει τις κυβερνητικές εξαγγελίες του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδύεται στο κυνήγι του «κρυμμένου θησαυρού», που πιστεύει ότι βρίσκεται αποκλειστικά στην «υψηλή φορολόγηση του πλούτου», όπως δείχνει το φορολογικό του πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χθες.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε και δεν  μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, τερατωδώς άδικο, το μόνο που προσφέρει στο κράτος είναι η συστηματικά τεράστια απώλεια εσόδων και όντως ο «υψηλός πλούτος» πρέπει να φορολογηθεί περισσότερο.

Όμως, τη χώρα δεν την ταλανίζει μόνο η φοροαποφυγή των υψηλά πλούσιων στρωμάτων του πληθυσμού, την βασανίζει ομοίως και η απουσία φορολογικής συνείδησης που εξαπλώνεται σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, με προεξάρχοντα αυτά των ελεύθερων επαγγελματιών.

Με άλλα λόγια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να είναι δίκαιος, τότε θα έπρεπε να βάλει εξίσου στο στόχαστρό του τη φοροδιαφυγή από όπου κι αν προέρχεται.

Οι μονοβαρείς εξαγγελίες περί «υψηλής φορολόγησης του πλούτου» δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο παρά την διατήρηση της αίσθησης της δυνατότητας της φοροαποφυγής, δηλαδή της συντήρησης της απουσίας φορολογικής συνείδησης που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προαπαιτούμενο της εφαρμογής της πολιτικής του.

Άρα, η εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμπεριέχουν, μαζί με θετικά στοιχεία, όπως την ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο, την ανάγκη παρουσίασης ενός προγράμματος που θα είναι αρεστό σε όσο γίνεται περισσότερους.

Εμπεριέχουν και αναπαράγουν δηλαδή τη βασική αλλοίωση της πραγματικότητας, αυτή που το ελληνικό κράτος εξ' ανέκαθεν «παραμύθιαζε» τους πολίτες του, για λόγους που συνέφεραν τα κόμματα που το διαχειρίζονταν να έχει πελατειακή σχέση μαζί τους: το κυνήγι ενός -τάχα- χαμένου θησαυρού.

«Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις», λέει το παιχνίδι. Να δούμε αν θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ φορολογικές συνειδήσεις και ακολουθήσει τη φωνή της λογικής, γιατί πάνω από όλα είναι το κοινό καλό αυτής της κοινωνίας,