Η μπάμπουσκα της τρόικας

i-bampouska-tis-troikas

Τα χαοτικά φαινόμενα κρύβουν την αρμονική τάξη της ύφεσης. Η αίσθηση χάους που μεταφέρθηκε στα σπίτια μας από τις αναλύσεις στα ΜΜΕ για την αποτυχημένη ως προς τους σκοπούς της συνεδρίαση του eurogroup, προστέθηκε στο χάος που ήδη επικρατεί στις ζωές μας εξ αιτίας των εξοντωτικών πολιτικών λιτότητας των μνημονίων εδώ και 2,5 χρόνια.

Επιχειρήσεις που κλείνουν, εργαζόμενοι που μένουν στο δρόμο, μισθοί πείνας, μηδενικές επενδύσεις, το κράτος υπό διάλυση, νοικοκυριά σε απόγνωση, ένα δάνειο που δεν έρχεται, οι δανειστές μας σε σύγκρουση, μια κυβέρνηση χωρίς μέση, αρχή και τέλος, διόγκωση της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

Πίσω από τα χαοτικά φαινόμενα  κρύβεται όμως μια αρμονική τάξη. Αυτή που επέλεξαν για εμάς οι δανειστές μας και αυτή που αποδέχθηκαν οι τον τόπο κυβερνώντες: η τάξη της ύφεσης.

Το πρώτο μνημόνιο ξεδιπλώθηκε αποκαλύπτοντας τον πολλαπλασιασμό του υφεσιακού εαυτού του, που προκαλεί χάος, ανεργία, φτώχεια, ρατσισμό και άλλο μνημόνιο που προκαλεί και άλλο χάος και άλλη ανεργία κι άλλη φτώχεια κι άλλο ρατσισμό και άλλο μνημόνιο που προκαλεί και άλλο χάος και άλλη ανεργία και άλλη φτώχεια κι άλλο ρατσισμό και άλλο μνημόνιο…

Τη μάθαμε καλά την μπάμπουσκα της τρόικας, ας μην τραβήξουμε άλλο ομοίωμα από εκεί.

Πανευρωπαϊκό «όχι» στην άγρια λιτότητα


Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης είναι η σημερινή, με απεργίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά και στάσεις εργασίας στην Ελλάδα και την Ιταλία, κατά της πολιτικής άγριας λιτότητας που εφαρμόζεται στη Γηραιά Ήπειρο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η δράση οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) και συμμετέχουν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με κεντρικό σύνθημα «Για μια Ευρώπη της απασχόλησης και της αλληλεγγύης. Όχι στην λιτότητα».

Στην Πορτογαλία και την Ισπανία τα συνδικάτα κήρυξαν 24ωρη γενική απεργία, ενώ στην Ελλάδα, την Ιταλία αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν κηρυχθεί στάσεις εργασίας.

Στην Ισπανία σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ απεργών και της αστυνομίας, όταν απεργοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την αναχώρηση λεωφορείων από τον κεντρικό σταθμό της Μαδρίτης και στη Μάλαγα, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν την κεντρική αποθήκη τροφίμων.