Η ΕΡΤ κομβικό σημείο πολιτικών εξελίξεων

i-ert-komviko-simeio-politikon-exelixeon

Τι σχεδιάζουν τα κομματικά επιτελεία της συγκυβέρνησης;

Στην αιφνιδιαστική κίνηση του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ, ανταποκρινόμενος έτσι θετικά στο επίμονο αίτημα των δανειστών της χώρας για το κλείσιμο ενός δημόσιου οργανισμού, εκτός της οικονομικής ελάφρυνσης του Δημοσίου προσμέτρησαν και άλλοι παράγοντες, ίσως σημαντικότεροι του οικονομικού.

Πρώτα από όλα ο πρωθυπουργός θέλησε να κοινοποιήσει την εικόνα ενός ανθρώπου που μάχεται τη διαφθορά και εγκλωβισμένος στη γραφειοκρατία του Δημοσίου δεν είχε άλλη λύση από την ριζική: το κόψιμο του γόρδιου δεσμού που κρύβει την πελατειακή σχέση των κομμάτων με τους ψηφοφόρους του. Στην προκειμένη περίπτωση ο γόρδιος δεσμός ήταν η ΕΡΤ και η εικόνα του Σαμαρά είχε τη λεζάντα «ο αποφασιστικός».

Με αυτό τον τρόπο το επιτελείο του Σαμαρά πιστεύει ότι ταυτόχρονα καλύπτει το φιάσκο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ που ξετυλίχτηκε μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, προβάλλοντας παράλληλα τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω την εικόνα του αδιάφθορου και του αποφασιστικού.

Από την άλλη μεριά οι εταίροι Βενιζέλος και Κουβέλης στην συγκυβέρνηση, επέδειξαν αρχική στάση που κυμαίνεται από τη πολιτική δειλία έως την υποκρισία, καθώς δεν πήραν ουσιαστικά θέση όταν ο Α. Σαμαράς τους ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ουσιαστικά κινούμενοι από τα φθηνά κίνητρα του πολιτικού κόστους.

Η θύελλα που προκλήθηκε από την απόφαση του πρωθυπουργού μάλλον δεν μετρήθηκε σωστά από τα κομματικά επιτελεία της συγκυβέρνησης. Και αν ο έχων την πρωτοβουλία Σαμαράς έσφαλε στις εκτιμήσεις του, οι ακολουθούντες Βενιζέλος και Κουβέλης τήρησαν τη στάση «να δούμε τι θα γίνει».

Σίγουρο είναι πάντως, ότι ο Σαμαράς δεν είναι Μέγας Αλέξανδρος για να κόβει γόρδιους δεσμούς και ότι οι Βενιζέλος, Κουβέλης δρουν με βάση αποκλειστικά το πολιτικό κόστος, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξελίξεις τους «σέρνουν». Με αυτή την έννοια η ΕΡΤ τίθεται στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, καθώς ίσως γίνει η αιτία ενεργοποίησης του σεναρίου ξαφνικών εκλογών, που το επιτελείο Σαμαρά έχει στο, όχι και πολύ, βάθος το μυαλού του.

Δεν είναι ανόητοι , ήξερε πολύ καλά ότι κλείνοντας την ΕΡΤ θα πατούσε ευαίσθητη χορδή του κόσμου, ή επίδειξη μαγκιάς είναι του τύπου σας γράφω όλους και κάνω ότι γουστάρω ή ψάχνει τρόπο εξόδου, δεν αποκλείεται καθόλου τη μία με το αντιρατσιστικό, τώρα με το κλείσιμο της ΕΡΤ να προκαλεί τους άλλους δύο να διαλύσουν το τσίρκο, ώστε να πάει σε εκλογές χωρίς όμως να χρεωθεί ο ίδιος τη διάλυση της τρικομματικής.