Η Σοφία θα βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της

i-sofia-tha-valei-ena-keramidi-pano-apo-to-kefali-tis

Μπόρα ήταν και πέρασε. Έπειτα από πολλές δυσκολίες, κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα, έφτασε τελικά η στιγμή που η Σοφία Παπανδρέου θα βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της. Μόνο που δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε κεραμίδι, αλλά για τη στέγη του υπερπολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών, το οποίο έχει ήδη ανεγερθεί στο περιβόητο πλέον κτήμα στο Καστρί.

Ολα ξεκίνησαν στις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν η Σοφία Παπανδρέου ξεκίνησε... μυστικά χωματουργικές εργασίες στο Καστρί. Ομως, το ένα τούβλο έμπαινε πάνω στο άλλο και το μυστικό της υπόθεσης άρχισε να αποκαλύπτεται. Την εικόνα του νεοαναγερθέντος οικήματος είδε το υπουργείο Πολιτισμού και, έπειτα από απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, για λίγο καιρό οι εργασίες σταμάτησαν. Το πήγαινε-έλα των σκαπτικών μηχανημάτων φαινόταν πως δεν είχε τέλος.

Έτσι, λίγο καιρό αργότερα -και παρά την απόφαση του υπουργείου- με εντολή της Σοφίας Παπανδρέου οι εργασίες άρχισαν και πάλι.

Οι... ταλαίπωροι εργάτες δεν πρόλαβαν να χαρούν -κυρίως με το αδιάκοπο «σταμάτα-ξεκίνα» των εργασιών- και έμειναν και πάλι χωρίς δουλειά, αφού με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού σταμάτησαν και πάλι οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο της ιστορικής κατοικίας του Γεωργίου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Αιτία ήταν ο χαρακτηρισμός του ακινήτου στο Καστρί ως ακίνητο μεγάλης ιστορικής αξίας.

Συνεπώς, τα σχέδια της Σοφίας Παπανδρέου για την ανέγερση ενός πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών έπρεπε να σταματήσουν... Μάλιστα, το έγγραφο του υπουργείου επικαλούταν Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της ιστορικής αξίας του ακινήτου και, παράλληλα, επεσήμαινε ότι για οποιαδήποτε διενέργεια εργασίας στο ακίνητο έπρεπε να υπάρχει και σχετική έγκριΟι νέες κατοικίες που χτίζονται πίσω από την ιστορική βίλα.ιση από το υπουργείο Πολιτισμού.


Αναμένοντας την περιβόητη έγκριση, η Σοφία Παπανδρέου ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και τον αποχαρακτηρισμό ως «μνημείου» της ιστορικής κατοικίας του «Γέρου της Δημοκρατίας» και του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια υποστήριζε πως η υπουργική απόφαση ήταν παράνομη, αόριστη και ελλιπής και δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ως μνημείο τη βίλα «Γαλήνη» στο Καστρί.

Οι μέρες περνούσαν και τα οικονομικά προβλήματα της Σοφίας Παπανδρέου όλο και μεγάλωναν... Τελικά, βρέθηκε συμβιβαστική λύση με το υπουργείο Πολιτισμού, βάσει της οποίας η ιδιοκτήτρια θα μπορούσε να χτίσει κατοικία σε ένα συγκεκριμένο σημείο του οικοπέδου, πέραν της βίλας και του περιβάλλοντος χώρου. Ετσι, η Σοφία Παπανδρέου παραχώρησε μέρος της έκτασης των 6.000 τ.μ. σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία του αρχιτέκτονα Δημήτρη Αγιοστρατίτη - δίνοντάς της μάλιστα το 50%.

Θα είναι έτοιμο το Δεκέμβριο

Λιτή... πολυτέλεια χωρίς τζακούζι και πισίνα

- Η συνολική ιδιόκτητη έκταση της οικογένειας Παπανδρέου στο Καστρί είναι 5.510,9 τ.μ. Σε αυτά υπάρχουν τέσσερις ιδιοκτησίες - τρεις εκ των οποίων ανήκουν στην κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου και μία στον Γιώργο Παπανδρέου.

- Το νεοανεγειρόμενο συγκρότημα κατοικιών της Σοφίας Παπανδρέου, αν και είναι πολυτελούς κατασκευής, δεν θα διαθέτει ούτε τζακούζι ούτε καν... πισίνα!

- Η κεντρική είσοδος του συγκροτήματος βρίσκεται στην πίσω πλευρά της βίλας «Γαλήνη», αφού λέγεται ότι αυτός ήταν κι ένας από τους όρους του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να οικοδομηθεί η έκταση της κ. Παπανδρέου.

- Στην ουσία, πρόκειται για ένα συγκρότημα  που αποτελείται από δύο κτίρια, το καθένα από τα οποία διαθέτει τέσσερις κατοικίες 200 έως 300 τετραγωνικών μέτρων.

- Η Σοφία Παπανδρέου θα κατοικήσει στο ένα από τα δύο κτίρια, ενώ το άλλο το έχει δώσει αντιπαροχή στο αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει τη μελέτη.

- Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της κ. Παπανδρέου είναι να κατοικήσει σε μία από τις τέσσερις κατοικίες μόλις αυτές ολοκληρωθούν και τις υπόλοιπες τρεις να τις εκμεταλλευτεί είτε ενοικιάζοντάς τες είτε πουλώντας τες.

- Το κτιριακό συγκρότημα θα είναι έτοιμο να κατοικηθεί το Δεκέμβριο του 2008.

- Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στη συγκεκριμένη περιοχή στο Καστρί η τιμή του τετραγωνικού μέτρου υπολογίζεται στα 5.000 ευρώ. Ετσι, υπολογίζεται ότι οι κατοικίες εντός του κτιριακού συγκροτήματος θα κοστίζουν περίπου από 1.000.000 έως 1.500.000 ευρώ. Εκτός και αν, λόγω ιστορικής αξίας, πουληθούν σε ακόμη ψηλότερες τιμές.