Περίοδος των Ανδρών ή ανδρική εμμηνόπαυση. Υπάρχει;

periodos-ton-andron-i-andriki-emminopafsi-yparchei

Κάτι συμβαίνει στους άνδρες όταν φτάσουν την περιβόητη «μέση ηλικία». Κάτι πολύ περισσότερο από τις παντόφλες και την ιδιοτροπία για τη δυνατή μουσική και τα rave parties. Η κρίση της μέσης ηλικίας, η ριζική αλλαγή στη ζωή ή η ανδρική εμμηνόπαυση είναι πρακτικά δύο διαφορετικά ονόματα που αναφέρονται τυπικά στο ίδιο πράγμα. Άλλωστε αυτό θα ερευνήσουμε παρέα και θα δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με απώτερο σκοπό να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους γύρω από τούτο το ζήτημα.

Ναι, αλλά τι ακριβώς είναι αυτό;


Το ερώτημα για την ύπαρξη ή μη της «ανδρικής εμμηνόπαυσης» δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Παρ’όλα αυτά, η «κρίση της μέσης ηλικίας» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ως πασπαρτού εδώ και δεκαετίες θέλοντας να χαρακτηρίσει κάποια δυσάρεστα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. που κάνουν τους άνδρες να θυμίζουν «Μεγάλη Παρασκευή» .

Αν εξετάσουμε το θέμα αυστηρά επιστημονικά, ανδρική εμμηνόπαυση δεν μπορεί να υπάρξει αφού αυτό που σημαίνει ο όρος εμμηνόπαυση είναι η διακοπή της περιόδου στις γυναίκες. Πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα ανδρικό αντίστοιχο αφού οι άνδρες στην αντίστοιχη ηλικία βιώνουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των γυναικών.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτά οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τις γυναίκες. Ο αντίλογος όμως βασίζεται στο σκεπτικό ότι ενώ η γυναικεία εμμηνόπαυση οφείλεται σε μια δραματική μείωση των θηλυκών ορμονών τα αντίστοιχα ανδρικά επίπεδα ελαττώνονται σταδιακά με τα χρόνια. Εξάλλου, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου 70-χρονοι έχουν τα ίδια επίπεδα τεστοστερόνης με 20-χρονους εφήβους.

Συμπτώματα


Μειωμένη αντοχή και διάθεση στο σεξ, κούραση, επίγνωση της ηλικίας, τριχόπτωση, αλλαγές στο σώμα από την εμφάνιση «σωσιβίου» και χαλάρωσης των μυών είναι τα κυριότερα συμπτώματα για τα οποία μας αρέσει να κλαιγόμαστε συνήθως. Ο κατάλογος συμπληρώνεται από αδικαιολόγητα νεύρα, εφίδρωση, κοκκίνισμα και γενικευμένους πόνους και ενοχλήσεις καθώς επίσης και από αλλαγή της διάθεσης η οποία πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Με ένα τόσο μακρύ κατάλογο δεν είναι περίεργο που πολλοί κάνουν αυτή την αντιστοιχία.

Που μπορεί να οφείλεται;


Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι η αλλαγή είναι γεγονός, την αποδίδουν όμως περισσότερο σε ψυχολογικές παρά σε βιολογικές αιτίες. Η συνειδητοποίηση ότι η νεότητα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η οποία υπογραμμίζεται από την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων, μιας αρχικής τριχόπτωσης και μιας αδικαιολόγητης συσσώρευσης λίπους ρίχνει λάδι στη φωτιά της απογοήτευσης.

Οι περισσότεροι έχουν φτάσει στην κορυφή της καριέρας τους και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, τους αφήνει μόνους να αναρωτιούνται αν έχουν πλέον κάποιο ρόλο να παίξουν.

Συζυγικά προβλήματα, επαγγελματική δυσφορία, οικονομικά προβλήματα ή καταχρήσεις (όπως το αλκοόλ για κάποιους) κάνουν όλα τα παραπάνω ακόμη πιο δυσβάσταχτα.

Και τώρα τι κάνουμε;


Η οποιαδήποτε αντιμετώπιση θα πρέπει να έχει άμεση συνάρτηση με την αιτία που κρύβεται πίσω από το πρόβλημα. Αν δεχθούμε ότι οι αιτίες είναι βιολογικές κυρίως, τότε το ζήτημα της λήψης ή μη τεστοστερόνης είναι υπό συζήτηση. Η λήψη της μπορεί να γίνει με ένεση, με ταμπλέτες ή με αυτοκόλλητα που τοποθετούνται στο δέρμα. Αρκετοί από όσους δοκίμασαν αυτή τη μέθοδο δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Κατά πόσο αυτό οφείλεται στην δράση της τεστοστερόνης ή στο ψυχολογικό αποτέλεσμα που έχει η λήψη της, δεν το γνωρίζουμε.

Πάντως, το θέμα της λήψης τεστοστερόνης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία. Έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν ότι μπορεί να συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, πρέπει λοιπόν να λαμβάνεται με μεγάλη προσοχή.