Σφαγή 10.000 άγριων αλόγων στην Αυστραλία

sfagi-10000-agrion-alogon-stin-australia

Σφαγή 10.000 άγριων αλόγων φαίνεται να ξεκίνησε την Τετάρτη στην Αυστραλία, σε μια αμφιλεγόμενη προσπάθεια ελέγχου των άγριων ζώων, που αξιωματούχοι λένε ότι καταστρέφουν τη γη.

Το Συμβούλιο των ιθαγενών Αβοριγίνων Central Land Council, δήλωσε ότι ο πληθυσμός των ζώων, που εκτός από άλογα περιλαμβάνει γαϊδούρια και καμήλες - πέθαιναν κατά χιλιάδες λόγω έλλειψης τροφής και νερού και η θανάτωσή τους ήταν αναγκαία για ανθρωπιστικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η καταστροφή των πηγαδιών από τα μεγάλα ζώα έχει επιπτώσεις στα άλλα είδη που βασίζονται στις ίδιες πηγές πόσιμου νερού.

Μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η θανάτωση των ζώων έχει αρχίσει.

Ωστόσο, το αυστραλιανό Broadcasting Corporation μετέδωσε ότι η σφαγή είχε ξεκινήσει και ήδη έχει εκδοθεί μια δημόσια προειδοποίηση για την υγεία και την ασφάλεια που επισημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν μακριά από μια περιοχή περίπου 300 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Άλις Σπρινγκς.

Η σφαγή των ζώων θα γίνεται με πυροβολισμούς από ελικόπτερα και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η είδηση της επικείμενης σφαγής αυτό το μήνα προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους λάτρεις των αλόγων, αλλά το Συμβούλιο επιμένει ότι είναι απαραίτητη, υποστηρίζοντας ότι τα άλογα και οι καμήλες, υπέφεραν και πεθαίνουν καθώς πίνουν νερό από δηλητηριασμένα πηγάδια.

«Κανείς δεν θέλει να υποφέρουν, ιδιαίτερα οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες της γης που αγαπούν τα άλογα, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά τις τρομερές συνέπειες των πληθυσμών που βρίσκονται εκτός ελέγχου», δήλωσε πριν λίγο καιρό ο διευθυντής του Συμβουλίου David Ross.

«Θα προβούμε σε από αέρος σφαγή των αλόγων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπου υπάρχουν περίπου 10.000 άγρια άλογα που υποφέρουν τρομερά και πεθαίνουν αργά».

Ο Ross εξήγησε ότι η εναέρια σφαγή επιλέχθηκε διότι δεν ήταν δυνατόν να συγκεντρώσει τα άλογα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν περίπου 1.500 χιλιόμετρα μακρύτερα στο πλησιέστερο σφαγείο.

Ο Ross δήλωσε επίσης ότι καταλαβαίνει τις διαμαρτυρίες κατά της σφαγής, αλλά είπε ότι έχει στη διάθεσή του σπαρακτικά πλάνα των αλόγων που πεθαίνουν σε άθλιες συνθήκες.

Τα άγρια άλογα που θεωρούνται απόγονοι των αλόγων Waler εκτρέφονται από την εποχή της αποικιοκρατίας στη Νέα Νότια Ουαλία, και στη συνέχεια εξάγονταν στο βρετανικό στρατό στην Ινδία και επίσης χρησιμοποιήθηκαν από τον αυστραλιανό στρατό στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.