Τα σύντομα ταξίδια στο εξωτερικό, είναι πραγματικά μια ανάσα

ta-syntoma-taxidia-sto-exoteriko-einai-pragmatika-mia-anasa

Τα σύντομα ταξίδια στο εξωτερικό, είναι πραγματικά μια ανάσα απ’ την καθημερινότητα και μια δυνατή ένεση θετικής ενέργειας. Την άνοιξη οι επιλογές είναι αμέτρητες. Παρίσι, Ρώμη, Μόναχο, Πράγα, Βαρκελώνη και βεβαίως Λονδίνο. Η Ευρώπη είναι, πραγματικά, μια πολύπλευρη κι άκρως γοητευτική «προσωπικότητα».

Βασικές αρχές των ολιγοήμερων αποδράσεων στο εξωτερικό είναι οι light αποσκευές, κι η έλλειψη ενός ασφυκτικού προγράμματος. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε ουσιαστικά ν’ αλλάξουμε παραστάσεις, ξεφεύγοντας απ’ τους καθημερινούς ρυθμούς και τα στενά χρονικά περιθώρια. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως αν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη για ένα διήμερο ή τριήμερο, θ’ αποκλείσετε μια επίσκεψη στην Αγία Σοφιά ή στο παζάρι μπαχαρικών, αλλά η λογική του να τα χωρέσουμε όλα σε λίγα εικοσιτετράωρα τελικά επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο. 'Αγχος κι ένταση. Σκοπός είναι ν’ απολαύσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, χωρίς να ζούμε κι εκεί υπό την «απειλή» μιας ακόμη λίστας προτεραιοτήτων.

Πολλές φορές χάνουμε εκθέσεις και παραστάσεις που τρέχουν στην Αθήνα ολόκληρους μήνες, για να καταλήξουμε στο μουσείο σύγχρονης τέχνης του Βερολίνου ή του Ορσέ στο Παρίσι. Δεν προλαβαίνουμε να επισκεφτούμε εστιατόρια στην πόλη μας, καμία φορά γινόμαστε και γραφικοί ακυρώνοντας την κράτηση μετά από αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις για καθυστέρηση- για να ανακαλύψουμε το μικρό μπιστρό σε μια γωνία της Πράγας, τρώγοντας αχνιστή κρεμμυδόσουπα και το ζεστό κόκκινο κρασί, ή μια τρατορία στη Φλωρεντία, με ειδίκευση στη μπριζόλα αλά Φιορεντίνα. Οι βόλτες στους δρόμους και τα σοκάκια νέων προορισμών είναι η πλέον θεραπευτική διαδικασία. Τι και αν πας στο Παρίσι και δεν επισκεφτείς το Λούβρο, αν έχεις ξεχαστεί στη συνοικία του Μαρέ και του Ζαν-Ζερμέν. Η Πόλη του Φωτός είναι μόνο τρεις ώρες μακριά κι ευκαιρίες για ένα νέο ταξίδι πάντα θα υπάρχουν.

Όσο κι αν ορισμένοι το αρνούνται, μια εξίσου θεραπευτική διαδικασία είναι τα ψώνια. Εξάλλου, η παραπάνω συμβουλή για τις light αποσκευές αφορά κυρίως την αναχώρηση κι όχι τόσο την επιστροφή. Πολλά εξαρτώνται φυσικά απ’ τον προορισμό. Η Ρώμη ή το Μιλάνο είναι αναμφισβήτητα ο ιδανικός τόπος εκτόνωσης κάθε καταναλωτικής ανάγκης, με πολλές επιλογές κι ευκαιρίες. Η βόλτα στα μαγαζιά κι η επίσκεψη στις διάφορες μπουτίκ μεγάλων οίκων είναι ένας ακόμη τρόπος για να «ψυχολογήσεις» μια χώρα. Απαραίτητα είναι τα παρατεταμένα διαλείμματα για καφέ. Φυσικά, αν έχετε την επιθυμία να παρακολουθήσετε μια συγκεκριμένη παράσταση ή να επισκεφθείτε ένα μουσείο, μια κράτηση εισιτηρίων απ’ την Αθήνα δεν θα ήταν κακή ιδέα. Ειδάλλως, αυτοσχεδιάστε ελεύθερα!

Μια τελευταία συμβουλή...΄Οταν αποφασίσετε ν' ανακαλύψετε μια νέα πλευρά της Γηραιάς Ηπείρου, τ’ αθλητικά παπούτσια θα πρέπει να ‘ναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ντυσίματος σας. Ισάξιο ρόλο πρέπει να ‘χουν οι καπαρντίνες ή τα φουσκωτά παλτό μέχρι το γόνατο, τα υφασμάτινα παντελόνια, τα ελαφρά πουλόβερ, οι φόρμες, ένα ή δυο φορέματα κι ένα ζευγάρι peep toes, γιατί δεν ξέρεις τι πρόσκληση μπορεί να λάβεις τελευταία στιγμή...