Χρήμα. Δύναμη. Σεβασμός. Αυτή Είναι η Χρονιά σου

xrima-dunami-sevasmos-auti-einai-i-xronia-sou

Χρήμα. Δύναμη. Σεβασμός. Περισσότερα από αυτά μπορούν να γίνουν δικά σου μέχρι τον Ιούνιο αν βάλεις τις σωστές βάσεις τώρα.

Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος, αδερφέ. Καθώς τσουγκρίζουμε ακόμη τα εορταστικά κοκτέιλ μας και ξεσκονίζουμε τις σκόνες του χωρίς σημασία πια παλιόχρονου (κι αυτό το ερμηνεύεις όπως θέλεις εσύ) έχω μία μεγάλη ευχή για τους επόμενους 12 μήνες: ο πιο διακαής μου πόθος είναι όλα να πάνε καλά για μένα. Πέρα απ' αυτό, εύχομαι κι εσύ να τα πας καλά, επίσης. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, ώστε οι μεγάλες λαχτάρες σου, όποιες κι αν είναι αυτές, να πραγματοποιηθούν. Πρώτα απ' όλα επικεντρώσου στο θέμα σου - αυτή είναι μία καλή τακτική για να ξεκινήσεις τα πάντα. Τι θέλεις, όμως, πραγματικά; Ποιο θετικό αποτέλεσμα οραματίζεσαι, ε; Γίνε συγκεκριμένος. Ας δούμε τα επτά πιο μεγάλα όνειρα και κάποια απλά πράγματα, που μπορείς να κάνεις για να τα πραγματοποιήσεις.

Περισσότερα λεφτά


Αυτό, φυσικά, είναι πρώτο στη λίστα όλων. Τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία, όπως όλοι ξέρουμε. Αγοράζουν, όμως, οικιακό εξοπλισμό. Το ερώτημα βέβαια δεν είναι μόνο πώς, αλλά και πόσα ακριβώς; Το να πετύχεις αύξηση 2% δεν είναι δύσκολο. Αν δεν το πετύχεις ούτε αυτό φέτος, τότε πρέπει να ανανεώσεις το βιογραφικό σου. Εσύ ψάχνεις για μεγάλη, ζουμερή, ξέχειλη εισοδηματική αλλαγή, σωστά; Ο μόνος τρόπος για να φτάσεις στα μεγάλα λεφτά είναι να πας για το ένα από τα δύο πράγματα: (1) προαγωγή ή αλλαγή οικονομικού επιπέδου, (2) μεγάλη ανοδική ροπή στις έξτρα χρηματικές απολαβές σου. Ας κοιτάξουμε και τα δύο για λίγο.

Οι προαγωγές δεν έρχονται εύκολα


Υπάρχουν μόνο κάποιοι δεκάδες τίτλοι, που μπορείς να αποκτήσεις στον πλανήτη των εταιρειών. Αν είσαι διευθυντής, ίσως χρειαστεί κάποιος καιρός για να γίνεις γενικός διευθυντής ή αντιπρόεδρος. Αυτό δεν σημαίνει πως οι πόρτες της προαγωγής δεν μπορούν να ανοιχτούν άμεσα. Κάθε τμήμα ανθρωπίνων πόρων έχει βαθμιαία επίπεδα, στα οποία κατατασσόμαστε όλοι μας, Εξακρίβωσε τη θέση σου και τότε ανέβασε τον εαυτό σου ένα δυο βήματα παραπάνω.

Το τρικ με το μπόνους σου είναι επίσης εύκολο


Χτύπα την πόρτα του προϊσταμένου σου για  νέο στόχο. Οταν μπήκες μέσα, ο στόχος σου ήταν πιθανότατα κάτι σαν 10% του μισθού σου. Αυτό σημαίνει πως, αν έβγαζες 40.000 ευρώ, θα μπορούσες να περιμένεις -αν τα πράγματα πήγαιναν πρίμα- να λάβεις ένα μπόνους των 4.000 ευρώ. Αλλά ήξερες ότι οι μεγάλοι ελέφαντες στον τελευταίο όροφο της εταιρείας μπορούν να βγάλουν ακόμα και το 100% του μισθού τους ή και παραπάνω; Ακόμα και αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων στο στόχο σου μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική μακροπρόθεσμα από τρία χρόνια σταθερών αυξήσεων.

Περισσότερη Δύναμη


Υπάρχει μία παλιά παροιμία, που λέει «φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι», η οποία δεν αναφέρεται μόνο στη σημαντική θρεπτική αξία των οσπρίων. Το σακούλι της εξουσίας δεν λειτουργεί διαφορετικά. Τα πραγματικά κέρδη είναι βαθμιαία, ανεπαίσθητα, εκτός κι αν είσαι ο Στάλιν, όπου εσύ πάντα επιτίθεσαι και κατακτάς τα πάντα γύρω σου. Αλλά αυτό δεν λέγεται στρατηγικό πλάνο, σωστά; Η εταιρική δύναμη αναπτύσσεται συμμετέχοντας σε άμεση, ίσης εξουσίας, δουλειά με  συνεχώς διευρυνόμενη ομάδα ανθρώπων. Περίπου το 95% των δραστηριοτήτων σου πρέπει να γίνεται ώστε να είσαι σίγουρος ότι, όταν προκύπτουν μια σειρά από θέματα, οι άνθρωποι στην εταιρεία σου θα σε σκέφτονται. Δεν μπορείς να παίξεις αν δεν είσαι στο δωμάτιο και σε όσο περισσότερα δωμάτια είσαι καλεσμένος τόσο πιο μεγάλη η δύναμή σου.

Περισσότερο ελεύθερο χρόνο 


Δεν μπορώ να σε βοηθήσω και πολύ εδώ. Οι τύποι που ποτέ δεν σταματάνε, το θέλουν έτσι. Κι αυτό το ξέρω, το έχω δει να συμβαίνει και δεν είναι διαπραγματεύσιμο, γι' αυτό μην προσπαθήσεις να το διαπραγματευτείς μαζί μου ή με κάποιον άλλο. Νομίζω ήταν ο Charles Revson, ένα θρυλικό όνομα στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα των 80s, που έλεγε κάτι σαν «Αν δεν έρθεις το Σάββατο, μην κάνεις τον κόπο να έρθεις την Κυριακή». Δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για αυτό. Ηταν μεγιστάνας στην πιο σκληρή αγορά του κόσμου. Αυτούς που δούλευαν για αυτόν τον τύπο, όμως, στα γκούλαγκ του μπορώ να τους κατηγορήσω. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο κυνήγι της ευτυχίας. Ψάξ' το. Βεβαιώσου πως μες στα χρόνια που έρχονται θα ισχυροποιήσεις το δικαίωμά σου στην καλύτερη ζωή. Θα σε κάνει καλύτερο στη δουλειά και φυσικά καλύτερο στο κρεβάτι.