8 Κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τους υπολογιστές

8-kinimatografikes-tainies-me-thema-tous-ypologistes

Πολλές κινηματογραφικές εταιρίες του Χόλιγουντ προσπάθησαν κατά καιρούς να αναφερθούν σε ταινίες που έχουν σχέση με την τεχνολογία και ειδικά με τους υπολογιστές. Μερικές ταινίες αποκόμισαν τεράστια κέρδη και χιλιάδες εισιτήρια κόπηκαν. Φυσικά το είδος των ταινιών αυτών απευθύνετε μόνο στο νεανικό κοινό κατά κύριο λόγο, το οποίο είναι αυτό που χρησιμοποιεί περισσότερο τις νέες τεχνολογίες και τους υπολογιστές.

Περιπέτεια χωρίς κακό δεν γίνεται και έτσι τον ρόλο των κακών στις ταινίες που περισσότερο πρωταγωνιστούν οι υπολογιστές παρά οι ηθοποιοί, έχουν πάρει οι λεγόμενοι Hackers (χάκερς). Πολλά έχουν ακουστεί για τους χάκερς και άλλα τόσα έχουν διαβαστεί χωρίς όμως να ξέρουμε πραγματικά τι μπορεί να κάνει ένας χάκερς και για ποιο λόγο ενεργεί έτσι.

Εκτός από ταινίες που έχουν γυριστεί με ανθρώπους που παίζουν στα δάχτυλά τους τον υπολογιστή και με ένα πάτημα του πληκτρολογίου κατεβάζουν κυβερνήσεις και αδειάζουν τράπεζες, πρόσφατα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τηλεοπτικές σειρές όπως για παράδειγμα το Silicon Valley.

Hackers (1995)



Ένα νεαρό αγόρι, του οποίου έχει απαγορευτεί η χρήση υπολογιστή μέχρι τα 18α γενέθλιά του, συνελήφθη από την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, γιατί είχε κατασκευάσει έναν ιό για υπολογιστές. Μετά από αρκετά χρόνια, ο ίδιος και η παρέα του, προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωση ενός ιού για υπολογιστές που θα εξαπλωνόταν σε ολόκληρη την υφήλιο.

Sneakers (1992)



Και ποιός δεν έχει δεί την ταίνια Sneakers με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Η ομάδα του Ρόμπερτ Ρέντφορντ προσπαθεί να σταματήσει τον αδίστακτο "Κόσμο" που θέλει να να ελέγξει μέσω υπολογιστή της εποχής ολόκληρο το ηλεκτρικό ρεύμα της Αμερικής.

Pirates of Silicon Valley (1999)



Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Η ταινία διαδραματίζεται και μας εξηγεί πως οι 2 μεγαλύτερες εταιρίες λογισμικών συστημάτων είχαν ξεκινήσει. Και φυσικά μιλάμε για τον ιδρυτή της Microsoft Bill Gates και τον φίλο του Steve Jobs ιδρυτή της Apple. 

Swordfish (2001)



Ο Hugh Jackman στα πρώτα κινηματογραφικά βήματα, ενσαρκώνει τον ρόλο ενός χάκερ που έχει καταδικαστεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει υπολογιστή ως τιμωρία. Βέβαια, ο συνπρωταγωνιστής του John Travolta, τον εκβιάζει και έτσι ο Hugh Jackman ενδίδει με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει όχι έναν άλλα πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα για να κλέψει ηλεκτρονικά τις τράπεζες και να μεταφέρει τα λεφτά στον εκβιαστή του.

The Social Network (2010)



Έλαβε οχτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Τζέσι Άιζενμπεργκ, κερδίζοντας τρία στις κατηγορίες Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ και Μουσικής. Βραβεύτηκε επίσης με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, Καλύτερης Ταινίας - Δράμα, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μουσικής, από τις συνολικά έξι υποψηφιότητες.

The Fifth Estate (2013)



Το 2010 μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στην προστασία πληροφοριοδοτών φέρνει στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ, με τα οποία δίνει άλλη διάσταση στη διαρροή πληροφοριών. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία εκθέτει την εξαπάτηση και τη διαφθορά της εξουσίας, που κατάφερε να μετατρέψει αυτή την άγνωστη ιστοσελίδα σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες των τελευταίων ετών καθώς επίσης και τον ιδρυτή της σε ήρωα. Η ιστορία ξεκινά με τον μυστηριώδη ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ και τον Ντάνιελ Ντόμσαϊτ- Μπεργκ να συνεργάζονται με σκοπό την μυστική παρακολούθηση των ισχυρών και των προνομιούχων του κόσμου.

Algorithm (2014)



Ένας ανεξάρτητος χάκερ ανακαλύπτει ένα μυστηριώδες κρατικό πρόγραμμα για υπολογιστές. Ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να μπεί στο πρόγραμμα και φυσικά η καταδίωξη από την κυβέρνηση δεν αργεί.

Jobs (2013)



Ενα φιλμ φόρος τιμής στη ζωή και το έργο του συνιδρυτή της Apple, που όμως δεν βασίζεται σε κάποια επίσημη βιογραφία. Εστιάζοντας στις πτυχές του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του, η ταινία παρακολουθεί τις κορυφαίες και καθοριστικές στιγμές του Στιβ Τζομπς από το 1971 μέχρι και το 2011, και πιο συγκεκριμένα την πορεία του στην Apple, την NeXT και την Pixar.