Gwen Stefani: Πορεία δύναμης

gwen-stefani-poreia-dynamis

Συχνά, η πιο δύσκολη πορεία στη ζωή είναι μια πορεία δύναμης. H frontwoman των No Doubt είναι η ολοζώντανη, και αστραφτερή σαν την πλατίνα των μαλλιών της, απόδειξη για αυτό.

Μια αυτοκτονία, μπόλικες ερωτικές σχέσεις που κατέληξαν σε χωρισμό, ένας εκκεντρικός drummer που γδύνεται με εξαιρετική ευκολία μπροστά στο κοινό…

H επιτυχία των No Doubt μπορεί να μεταφράζεται σε 10 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, η ιστορία τους όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο απ' αυτό και, αν μη τι άλλο, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Πολύ περισσότερο δε, μια συνέντευξη με την τραγουδίστριά τους, Gwen Stefani.

Έχοντας όλα τα παραπάνω σημειωμένα σε ένα χαρτί, σαν σημείο αναφοράς για να κάνω μια κουβέντα με την τραγουδίστρια του πιο πολυσυζητημένου ίσως group των τελευταίων μηνών, σίγουρα δεν περίμενα την απάντηση που μου έδωσε όταν της τα ανέφερα, και ήταν η εξής: «Είμαστε τέσσερις άνθρωποι που ζούμε και δουλεύουμε μαζί για 15 ολόκληρα χρόνια. Αυτό και μόνο είναι cool». Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Θέλοντας να φανώ λίγο πιο επιθετική, αφήνω για αργότερα τα της δουλειάς και συνεχίζω με μια γυναικεία σκέψη και ερώτηση: Πώς νιώθεις που κάθε χρόνο βρίσκεσαι στη λίστα με τις πιο sexy γυναίκες του πλανήτη; «Τι να σου πω, αν οι άλλοι με βλέπουν sexy, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν νιώθω άβολα με τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς. Στο κάτω κάτω γυναίκα είμαι, ψηλά τακούνια φοράω, και τα ψηλά τακούνια σε κάνουν sexy».

Οφείλω να ομολογήσω ότι κάθε άλλο παρά άδικο έχει. Της θυμίζω ωστόσο τον τίτλο «glamorous amazon» που της είχαν προσδώσει όταν κυκλοφόρησε το album «Tragic Kingdom» και γελώντας μού απαντά ότι συνέβη επειδή στο εξώφυλλο είχαν δώσει έμφαση στους γυμνασμένους μυς της, «που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση γιατί τότε κολυμπούσε πολύ».

Τότε, κολυμπούσε πολύ. Tώρα, αυτό που σκέφτεται μετά από έναν επιτυχημένο γάμο, είναι μήπως ήρθε η ώρα να κάνει κι αυτή ένα παιδί. Το ομολόγησε αβίαστα, όπως το ίδιο εύκολα παραδέχτηκε ότι η σκέψη αυτή τής καρφώθηκε στο μυαλό όταν πήρε για πρώτη φορά αγκαλιά το γιο τού Andrian Young, του drummer των No Doubt.

Ώριμη, ψύχραιμη και μακριά από το σταριλίκι που εγκλωβίζει τους καλλιτέχνες σε ύποπτα μονοπάτια, εύκολα εξομολογήθηκε: «Όταν ξεκίνησαν οι No Doubt, το μυαλό και η ενέργεια του συγκροτήματος ήταν ο αδερφός μου. Αυτός ήταν ο καλλιτέχνης της οικογένειας. Εγώ απλώς κατάλαβα ότι έπρεπε να είμαι διαφορετική για να υπάρχει ισορροπία. Έγινα παθητική ως άνθρωπος και ξέχασα τις φιλοδοξίες μου».

Οι ρόλοι όμως αντιστράφηκαν γρήγορα. Η αυτοκτονία του πρώτου μπασίστα του group το καλοκαίρι του 1987 και η αποτυχία του πρώτου album, ήταν τα καθοριστικά γεγονότα που έκαναν την Gwen να αναλάβει δράση και να εκτοξεύσει τους No Doubt στην κορυφή. Δεν έμεινε καθόλου παθητική, αλλά αντίθετα έδειξε το χαρακτήρα του νικητή, πείθοντας τη δισκογραφική τους εταιρία ότι έπρεπε να υπάρξει και συνέχεια. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους: εμπνευσμένα και επιτυχημένα τραγούδια, πωλήσεις που έκαναν τους υπεύθυνους της δισκογραφικής να χαμογελούν μέχρι τ' αυτιά και sold out περιοδείες. Στην ερώτηση για το πώς ένιωσε όταν έμαθε ότι η επιτυχία του group μεταφράστηκε σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, απάντησε απλά: «Είμαι πλούσια. Cool! Ήρθε η ώρα να αγοράσω σπίτι».

Gwen Stefani


Αν αναρωτιέστε μήπως το κορίτσι δεν το ενθουσιάζει τίποτα πια, υπάρχει απάντηση: «Αυτή την εποχή με ενθουσιάζει αυτό που ουσιαστικά με ανανέωσε για να επιστρέψω δριμύτερη: οι συνεργασίες. Τόσο με την Eve, όσο και με τους OutKast στο νέο μου album, έμαθα πολλά. Και μη με ρωτήσετε αν έχω σχέση με το hip-hop. Δεν έχω καμία, γιατί δεν ζω στον κόσμο του hip-hop. Δεν μιλάω, δεν φέρομαι, δεν σκέφτομαι όπως αυτοί οι άνθρωποι. Ήταν κάτι που δεν γνώριζα, το έκανα γιατί με εξιτάρισε η ιδέα και δεν θα το αφομοιώσω ποτέ». Και εκεί βάζει τελεία, χωρίς να πει κουβέντα για το ρόλο που πιθανότατα θα παίξει, στην ταινία του Scorsese με θέμα τη ζωή της Jean Harlow, δίπλα στον Leonardo Di Caprio. Γιατί; «Γιατί είμαι επαγγελματίας και μου ζήτησαν να μη μιλήσω γι' αυτό, αφού οι υπογραφές και τα συμβόλαια δεν είναι οριστικά».

Ύστερα από μισή και πλέον ώρα, η προγραμματισμένη κουβέντα μας με την εντυπωσιακή ξανθιά Καλιφορνέζα έπρεπε να τελειώσει. Την έβλεπα να απομακρύνεται, ενώ σκεφτόμουν ότι όποιος είναι αποφασισμένος να πετύχει ακόμη κι αν τον απορρίπτουν ή του κλείνουν την πόρτα στα μούτρα, το πιθανότερο είναι πως όταν και αν αυτό συμβεί, θα το έχει πετύχει με τον αέρα του αδιαμφισβήτητου ταλέντου του και όχι επειδή του έκαναν χάρη. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται πως ξέχασε ένας πολύ γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός της California, όταν πριν χρόνια είπε δημόσια στο ραδιόφωνο έχοντας στα χέρια του το πρώτο single των No Doubt: «Και ο Θεός να με παρακαλούσε, δεν θα έπαιζα ποτέ No Doubt στην εκπομπή μου». Το γεγονός είναι απολύτως αληθινό και ο τύπος πολύ μακριά από την πραγματικότητα.