Η Στιγμή Του... Ξεκατινιάσματος, Πληρώνεται

i-stigmi-tou-xekatiniasmatos-plironetai

Να και μία «είδηση» που με εξέπληξε ευχάριστα. Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ επέβαλε στον ΑΝΤ1 το ΕΣΡ για την εκπομπή (ο θεός να την κάνει…) «Η Στιγμή Της Αλήθειας» και πολύ καλά έκανε, αν θέλετε την γνώμη μου. Για ποιο λόγο; Στην απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αναφέρεται πως η εκπομπή δεν τηρεί τη συνταγματική επιταγή της προστασίας του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου (ουφ!). Ή για να το πούμε πιο απλά και λαϊκά... Διότι αν η «εκπομπή» λάμβανε μέρος σε διαγωνισμό ξεκατινιάσματος, θα κέρδιζε σίγουρα το πρώτο βραβείο. Τύφλα να έχουν τα ανθρωποπάζαρα της Αννίτας!

Το προγραμματάκι που σίγουρα θα υποκύψατε στον πειρασμό να παρακολουθήσετε, παρά τα όποιο υψηλό μορφωτικό σας επίπεδο και τη δεδηλωμένη απέχθειά σας για τέτοιου είδους τηλεοπτικά σκουπίδια, βασίζεται σ’ ένα απλό, αλλά άκρως εξευτελιστικό concept. Όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου του AΝΤ1, το μόνο (;;;) που ζητά απ’ τους παίκτες είναι να πουν την αλήθεια, απαντώντας σε 21 («κίτρινες») ερωτήσεις με απόλυτη ειλικρίνεια. «Ξεχνάει» βέβαια το κανάλι να αναφέρει ότι στην πορεία αναγκάζεσαι να ομολογήσεις πράγματα που δεν θα 'θελες και δεν είσαι υποχρεωμένος να ξέρει κανένας, γίνεσαι ρεζίλι σε γνωστούς και φίλους (για να μην αναφέρω σύσσωμο το πανελλήνιο…), στην οικογένειά σου και ρισκάρεις σχέσεις ζωής, που μετά απ' το πέρας της εκπομπής μπορεί να μην αποκατασταθούν ποτέ. Γιατί όταν ομολογείς π.χ. μπροστά στον καλό σου (κι όλους τους υπολοίπους παρευρισκόμενους συν τους τηλεθεατές) ότι αντιπαθείς τα μάλα την μητέρα του ή στον καλύτερό σου φίλο ότι τον θεωρείς τσιγκούνη, μην περιμένεις μετά να μην υπάρξουν μπόρες κι αντάρες στη μεταξύ σας επικοινωνία. Μέχρι και σε διαζύγιο μπορεί να οδηγηθεί ο γάμος σου!

Και πραγματικά απορώ με όλους τους εμπλεκόμενους στη «μεγάλη» αυτή στιγμή ξεκατινιάσματος. Πώς αποφασίζουν να συμμετέχουν σε κάτι τόσο εξευτελιστικό; Αξίζει για μία στις τόσες πιθανότητες να κερδίσεις 200.000 ευρώ (που σιγά μην κερδίσεις) να γίνεις ρεζίλι τις πάσι; Και καλά πες, τους παίκτες τους πληρώνουν για να συμμετάσχουν (αν δεν συμβαίνει αυτό ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω) και μπορεί οι άνθρωποι να 'χουν πραγματική ανάγκη τα χρήματα και ν’ αναγκάζονται κατά κάποιο τρόπο να το κάνουν. Οι τηλεθεατές; Γιατί δεν αλλάζουν κανάλι, γιατί δεν μποϊκοτάρουν με τον τρόπο τους το χυδαίο αυτό ριάλιτι (γιατί για ριάλιτι πρόκειται); Τόση πια λαχτάρα να κοιτάξουν απ' την κλειδαρότρυπα έχουν, τόση ευχαρίστηση παίρνουν απ' το να βλέπουν ανθρώπους που τους είναι παντελώς άγνωστοι, να βγάζουν τ' άπλυτά τους στη φόρα;

Φυσικά εκείνη που 'ναι περισσότερο άξια θαυμασμού (;;;) απ’ όλους είναι η «συμπαθέστατη» παρουσιάστρια Ευγενία Μανωλίδου. Κυριολεκτικά έπεσα απ' τα σύννεφα όταν διάβασα κάπου ότι δεν είναι καμιά αμόρφωτη γυναίκα, που θα 'κανε τα πάντα για ένα μερίδιο στη διασημότητα, αλλά μία μουσικός και συνθέτρια παρακαλώ και διευθύντρια ορχήστρας με κλασικές σπουδές, περγαμηνές, διακρίσεις εδώ και στο εξωτερικό και δεν συμμαζεύεται. Κι ερωτώ... Γιατί ένας άνθρωπος με τέτοια καλλιέργεια και τόσο επιτυχημένος στον χώρο του, να θέλει να πέσει τόσο χαμηλά; Πόσο καλά το σκέφτηκε πριν πάρει μια τέτοια απόφαση; Και τελοσπάντων πόσα τσεπώνει για να κάνει αυτή τη δουλειά;

Συγχαρητήρια στο ΕΣΡ λοιπόν και στην απόφασή του να το ρίξει το προστιματάκι του στον AΝΤ1. Η μόνη ένσταση που έχω εγώ; Θα μπορούσε να ζητήσει κατιτίς παραπάνω. Αφού στο κάτω-κάτω, 200.000 ευρώ μπορεί τελικά να πάρει κι αυτός ο κακομοίρης που θα τα ξεράσει όλα μπροστά στις οθόνες μας. Ας βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη το κανάλι.