Πως Επηρεάζουν τις Βάσεις τα Ειδικά Μαθήματα

pos-epireazoun-tis-vaseis-ta-eidika-mathimata

Η βαθμολογία των υποψήφιων στα ειδικά μαθήματα πρόκειται να συμβάλει στη διατήρηση των βάσεων του 2020 στα ίδια επίπεδα για σχολές σαν τις ξένες φιλολογίες και την αρχιτεκτονική, δεδομένου ότι οι επιδόσεις τους φέτος στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων φαίνεται πως είναι υποδεέστερες σε σύγκριση με τις περσινές.

Όπως προκύπτει από τη στατιστική ανάλυση, ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 3,75% διέπρεψε φέτος στο γραμμικό σχέδιο, την ώρα που το ποσοστό πέρυσι ήταν 8,75%. Ακόμη, φέτος μόλις το 1,66% πέτυχε άριστη βαθμολογία στην εξέταση στην αγγλική γλώσσα, ενώ το ποσοστό πέρυσι είχε ανέλθει στο 5,22%.

Επομένως, τα ειδικά μαθήματα και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά αναμένεται να παίξουν αποφασιστικό ρόλο όσον αφορά τη διαμόρφωση των βάσεων. Οι χαμηλές επιδόσεις, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συγκρατήσει τις βάσεις 2020 για κάποιες σχολές σε προσιτά επίπεδα, έτσι ώστε ο στόχος της πρόσβασης σε αυτές από πολλούς υποψήφιους να μην μείνει όνειρο.

Σε γενικές γραμμές, οι βάσεις 2020 εκτιμάται πως θα τραβήξουν την ανηφόρα, ιδίως σε σχολές όπου παρατηρείται «συνωστισμός» των υποψήφιων και οι θέσεις των εισακτέων είναι σαφώς λιγότερες σε σχέση με παλαιότερα. Πλέον, λόγω των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει προσλάβει το φαινόμενο της ανεργίας, όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στις σχολές που εγγυώνται επαγγελματικά αποκατάσταση, με αποτέλεσμα η φοβερή ζήτηση να συμπιέζει τις βασεις 2020 προς τα επάνω. Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος των ειδικών μαθημάτων έρχεται για να μετριάσει αυτό το φαινόμενο τουλάχιστον σε μερικές δημοφιλείς σχολές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι λόγω κρίσης έχουν μειωθεί και οι θέσεις των εισακτέων στις πολύ δημοφιλείς στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, γεγονός που έχει εκτοξεύσει τις βάσεις του 2020 για αυτές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αναλογιζόμενοι δε και τη ζήτηση αυτών των σχολών, είναι εναργές ότι θα γίνει «επική» μάχη μεταξύ των υποψήφιων. Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία τους ενδιαφερόμενους και να πετύχουν το σκοπό τους σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι.