Πως να κερδίσεις προαγωγή στη δουλειά σου

pos-na-kerdiseis-paragogi-sti-douleia-sou

Κάνε δυναμικό ξεκίνημα, κέρδισε τις εντυπώσεις και βάλε υποψηφιότητα για την πρώτη προαγωγή σου με τις συμβουλές τους παρέχει το Niata.Net.

Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις τόσο πιο πολύ θα είσαι στο επίκεντρο. Αρκεί να ξέρεις  τι να κάνεις τις πρώτες ημέρες σου σε μια νέα δουλειά. Ο στόχος είναι να μην χαθείς και να κάνεις λάθη.

Να είσαι έτοιμος


Είσαι ο καινούργιος του γραφείου και οι πάντες θα σε έχουν από κοντά. Ακόμα κι ο Αϊνστάιν αμφέβαλλε κάποια στιγμή για τις θεωρίες του. Υπό τέτοιες συνθήκες, πως να μην αμφιβάλλεις ακόμα και για την παραμικρή σου κίνηση; 

Η τακτική σου: Η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει. Ξεχώρισε δυο τρεις συναδέλφους σου με ρόλους-κλειδιά και κάνε τους το τραπέζι για να ενημερωθείς. «Πρέπει να δείξεις πρωτοβουλία από την αρχή» λέει ο George Bradt, συγγραφέας του The New Leader's 100-Day Action Plan.

Διπλωμάτης


Είσαι ο νέος προϊστάμενος και πρέπει να πάρεις την πρώτη δύσκολη απόφασή σου: κάποια μέλη της ομάδας σου δεν κάνουν τη δουλειά, άρα πρέπει να φύγουν. Το θέμα δεν είναι προσωπικό, απλώς κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν.

Η τακτική σου: Πρέπει να κερδίσεις τον πιο φανατικό ενδοεργασιακό «εχθρό» σου. Τον άνθρωπο που ήθελε τη θέση σου. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, αλλά όσο κι αν σε δυσκολέψει, δεν θα κάνεις το λάθος να τον απολύσεις. «Στήριξέ τον με κλειστά μάτια για δύο μήνες» συμβουλεύει ο Bradt. «Αν δεν αλλάξει στάση, απλώς μετακίνησέ τον σε κάποιο άλλο τμήμα». Ετσι θα στείλεις το μήνυμα ότι είσαι δίκαιος.

Τράβα τα λουριά


Οι πρώτοι μήνες μπορούν να φτιάξουν ή να χαλάσουν οποιαδήποτε δουλειά κι αυτό γιατί ο υπερβολικός ενθουσιασμός συνήθως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η τακτική σου: Τις πρώτες 60 μέρες του μεγάλου ενθουσιασμού βάλε χαλινάρι στους στόχους σου. Κυνήγα τρία ή τέσσερα μεγάλα projects, τα οποία, ρεαλιστικά, είναι στο χέρι σου. «Δεν κερδίζεις πάντα πόντους κάνοντας περισσότερα. Δούλεψε καλύτερα και πιο γρήγορα απ' όλους τους άλλους και θα έχεις ξεκάθαρο αβαντάζ» εξηγεί ο Bradt.

Κάνε φρεσκάρισμα 


Μπορεί να πας στη μεγαλύτερη πολυεθνική πιστεύοντας ότι θα βρεις τέλεια συστήματα και άριστη οργάνωση. Η αλήθεια, όπως θα δεις αν πας σε οποιοδήποτε χαρτοβασίλειο, είναι πολύ διαφορετική.

Η τακτική σου: Ο Milo Sindell, συγγραφέας του Sink or Swim, είναι ξεκάθαρος: «Μην το παίξεις ειδικός σε πράγματα που δεν γνωρίζεις». Ειδικά όταν είσαι καινούργιος σε μια δουλειά, θα έχεις νέες ιδέες και άλλη οπτική για τα πράγματα. Ολα αυτά θα βοηθήσουν στο να λυθούν κάποια χρόνια προβλήματα της εταιρείας και να εντοπιστούν νέες ευκαιρίες». Το κλειδί; Ζήτα τη βοήθεια των συναδέλφων σου, που έχουν περισσότερο καιρό στο γραφείο. «Ετσι θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους» εξηγεί η Kathleen Reardon, καθηγήτρια management στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. «Συχνά προσπαθούμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις και ξεχνάμε ότι και οι άλλοι κάνουν ακριβώς το ίδιο».  

Μάθε την ομάδα σου


Οι μεγαλύτεροι στρατηγοί του κόσμου δεν «λερώνουν» ποτέ τα χέρια τους, γι’ αυτό έχουν ολόκληρα επιτελεία που χειρίζονται τα μεγάλα ζητήματα και δικούς τους ανθρώπους για τις λεπτομέρειες. Οταν δεν έχεις συνηθίσει να δουλεύεις με τόσο μεγάλες ομάδες, χρειάζεσαι χρόνο για να προσαρμοστείς. Πρέπει ξαφνικά να αρχίσεις να συνεργάζεσαι με πάρα πολλά καινούργια άτομα. Πώς θα τους κάνεις να ακούνε αυτό που θέλεις;

Η τακτική σου: «Στον κόσμο των σημερινών επιχειρήσεων, κανείς δεν κάνει τίποτε από μόνος του» λέει ο Bradt. Οι τρεις χρυσοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείς; Πρώτον, φρόντισε οι συνεργάτες σου να ασχολούνται με συγκεκριμένη δουλειά κι όχι με σένα. Δεύτερον, να θυμάσαι ότι οι χειρονομίες σου και ο τρόπος που μιλάς βρίσκονται στο μικροσκόπιο και δημιουργούν εντυπώσεις. Τέλος, προσπάθησε να μη χώνεσαι παντού, να μην το παίζεις ειδικός για όλους και για όλα και να αποφεύγεις τις συνεχείς παρατηρήσεις.