Πόσο σημαντική είναι η βελτίωση απόδοσης των φωτοβολταϊκών

poso-simantiki-einai-i-veltiosi-apodosis-ton-fotovoltaikon

Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες έχουν επιφορτιστεί τα τελευταία χρόνια στον ανακαλύψουν τρόπους βελτίωσης της απόδοσης των φωτοβολταϊκών, με απώτερο σκοπό χρησιμοποιηθούν ως η βασική εναλλακτική ενέργεια σε πολλούς τομείς στη βαριά βιομηχανία, όπως και για οικιακή χρήση, για να απεξαρτηθεί ο πλανήτης μας από τα βλαβερά ορυκτά καύσιμα που μολύνουν στο έπακρο την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον, και φυσικά την υγεία των ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάνελ λειτουργούσαν με πολύ χαμηλή αποδοτικότητα. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χαμηλή απόδοση αποτέλεσε ένα σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης, η οποία χάρισε στους ανθρώπους τα ανεκτίμητης αξίας φωτοβολταϊκά, αφού εκ των πραγμάτων προάγουν την καθαρή ενέργεια, κάτι που σημαίνει ότι θα παραδώσουμε στις νεότερες γενιές με υπευθυνότητα ένα καθαρό περιβάλλον, όπου θα μπορούν να ζήσουν δίχως προβλήματα.

Επίσης, έπειτα από την πρώτη επιτυχημένη χρήση των ηλιακών πάνελ στα διαστημόπλοια, όπου εκεί αποδείχθηκε ότι είναι χρηστικά και λειτουργικά,, πλέον το ενδιαφέρον και η έρευνα για τα φωτοβολταϊκά  πάνελ εντατικοποιήθηκαν. Οι βελτιώσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η απόδοση των ηλιακών πάνελ να έχει ενισχυθεί σημαντικά, και τυπικά οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν υφίστανται μόνο στα χαρτιά, αλλά και στην πραγματικότητα.

Πρακτικά, όλοι εμείς οι απλοί πολίτες ως καταναλωτές είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τη συγκεκριμένη μορφή ενέργειας, εάν επιθυμούμε να έχουμε ένα προοδευτικό μέλλον με λιγότερα ζητήματα που θα είναι εις βάρος της ανθρωπότητας. Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι είναι ζωτικής σημασίας τα ηλιακά πάνελ να παρουσιάζουν κορυφαία απόδοση, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν για δεκαετίες, οπότε οι μικρές βελτιωτικές κινήσεις είναι πάντοτε επιθυμητές από την μεριά μας.

Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ προς τη σωστή κατεύθυνση του ήλιου είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να πράξουν οι τεχνική που θα εγκαταστήσουν ολόκληρη την οικοδομή. Η άριστη θέση των φωτοβολταϊκών πάνελ βοηθά να λαμβάνουν το περισσότερο ενεργειακό φως καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, και όλων των εποχών του χρόνου. Κάτι τέτοιο ασφαλώς συμβάλλει στην ταχεία απόσβεση της επένδυσης που θα έχετε πραγματοποιήσει αγοράζοντας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Η σωστή θέση κατά την εγκατάσταση συνυφαίνεται άρρηκτα με αυτό που ονομάζουμε απόδοση φωτοβολταϊκών.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών δείχνουν να μην κατανοούν την αρνητική επίδραση που ασκεί η σκιά στην απόδοση των ηλιακών πάνελ. Ακόμη και αν είναι μόνο μία ηλιακή κυψέλη σκιασμένη, θα έχει ως αρνητικό πρόσημο, ολόκληρο το σύστημα να μην μπορεί να πιάσει την μέγιστη απόδοση, και τελικά χάνετε πολύτιμο ρεύμα πού θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σε επιπλέον συσκευές εντός του σπιτιού μας, ή ακόμη και να το πουλήσουμεσε διάφορες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, και κάπως έτσι να αποκομίσουμε ένα έξτρα παθητικό εισόδημα που θα ενισχύσει δυναμικά τα οικονομικά μας.

Επίσης, η απόδοση φωτοβολταϊκών είναι μειωμένη σε περίπτωση που συσσωρευτεί σκόνη στην επιφάνεια του γυαλιού των πάνελ. Συνεπώς, πρέπει να πλένουμε τακτικά την επιφάνεια του γυαλιού, έτσι ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση σκόνης ή χώματος. Τέλος, όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο χαμηλότερη αποδοση φωτοβολταικών θα έχουμε.