Το φαινόμενο Rihanna (Robyn Rihanna Fenty)

to-fainomeno-rihanna-robyn-rihanna-fenty

Απέχοντας πολλά χιλιόμετρα αισθητικής από την pop κουλτούρα, και βιώνοντας μια εφηβεία φορτωμένη από rock σκηνές, το να αποδεχτώ τη Rihanna ως καλλιτεχνική ύπαρξη φάνταζε επιεικώς πολύ δύσκολο. Κάθε νέο «φρουτάκι» που ξεπηδούσε ζουμερό και δροσερό από τα ακριβότερα studios των αμερικάνικων δισκογραφικών εταιρειών, γινόταν τρίποντο στο τσουβάλι με τα περιττά και άχρηστα, στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Μουσική βιομηχανία, υπερθεάματα, λαϊκή κατανάλωση, και οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία χρειαζόταν, αρκεί να βγάλουμε το complex μας σε καθετί καινούριο που έσκαγε μύτη.

Ακολούθησε ένα τυφλό search τραγουδιών, με τα περισσότερα να έχουν άκρως pop διάθεση μέχρι που φτάσαμε στις μπαλάντες , όπου εκεί η άγνωστη μέχρι τότε Rihanna με έκανε να καταλάβω ότι αυτή η φωνή δεν χωρούσε στο αγαπημένο προκατειλημμένο μου τσουβαλάκι. Άξιζε μια καλύτερη θέση, ικανή να κερδίσει την πρόσκληση για τον μουσικό αποδεκτό μου θαυμαστό κόσμο. Η μεγάλη ιδιαιτερότητα της Rihanna, είναι η χροιά της, η δυνατότητα να ξεφύγει από τα στενά τυποποιημένα όρια ενός pop τραγουδιού και η μοναδική της ικανότητα να διατηρείται στα gossip news κυρίως με το style της, αποδεικνύοντας ότι είναι εκείνη που έχει το πλήρες πακέτο να ηγηθεί σε μια αγορά που ουρλιάζει για εικόνες, χρώματα,shows, ίντριγκα,κουτσομπολιό και σεξισμό. Πως έφτασε όμως να θεωρείται το πιο Hot όνομα στην αμερικάνικη μουσική σκηνή και το νούμερο 1 στα αμερικάνικα charts;

Γεννημένη στις 20 Φεβρουαρίου του 1988 στα νησιά Barbados της Καραϊβικής, η Robyn Rihanna Fenty στα παιδικά της χρόνια ,αντιμετώπισε σοβαρά οικογενειακά προβλήματα λόγω του εθισμού του πατέρα της στο alcohol και την κοκαΐνη που είχε ως αποτέλεσμα το διαζύγιο των γονιών της. Περνώντας στην εφηβεία , η Rihanna ξεκίνησε την ενασχόληση της με το τραγούδι ,προσπαθώντας να απαλλαχτεί από τις οικογενειακές δυσκολίες. Σχηματίζει ένα νεανικό group με 2 συμμαθήτριες της και κερδίζει μια audition για τον μουσικό παραγωγό Evan Rogers, o οποίος μαγεύτηκε από τα όμορφα χαρακτηριστικά της και το φωνητικό της ταλέντο σε σχέση με το υπόλοιπο group,δηλώνοντας ότι « τη στιγμή που η Rihanna μπήκε στο δωμάτιο ακρόασης, ήταν σαν τα άλλα 2 κορίτσια να είχαν εξαφανιστεί ».

Rihanna


Τον Ιανουάριο του 2005 ο Rogers στέλνει την μεγάλη του ανακάλυψη για ακρόαση στην Def Jam Records, της οποίας πρόεδρος είχε γίνει ο θρυλικός rapper Jay-z. Έκπληκτος από την απόδοση της, ο Jay-z υπογράφει αμέσως συμβόλαιο μαζί της. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ακολουθεί το πρώτο της single Pon de Replay και ένα μήνα αργότερα το πρώτο της album Music of the Sun, το οποίο φτάνει το Νο 10 των billboard charts. Ο επόμενος χρόνος βρίσκει το νέο αστέρι της μουσικής βιομηχανίας να κυκλοφορεί τη δεύτερη επαγγελματική της δουλειά με τίτλο A Girl Like Me παρουσιάζοντας 2 singles, το Unfaithful και το SOS το οποίο σκαρφαλώνει στην κορυφή των single charts.

H μεταμόρφωση της μικρής πριγκίπισσας της μουσικής σε sex symbol έρχεται με το τρίτο album της το 2007 , που ονομάζεται Good Girl Gone Bad. To single “Umbrella” φιγουράρει στην πρώτη θέση των charts και χαρίζει στην Rihanna το πρώτο Grammy Award της καριέρας της.

Η Rihanna πουλάει και ο δισκογραφική της δε σταματά να της ετοιμάζει νέο υλικό. Το 2009 ,κυκλοφορεί το album Rated R και το 2010 το album Loud που δέχεται υψηλές κριτικές και οι πωλήσεις του εκτοξεύονται με τα τραγούδια “What’s my name” και “Only girl in the world”.

Ακολουθούν οι συνεργασίες με τον Eminem Love the way you lie ,τον Kanye West “All of the lights” και τον Jay-z “Run this town”. Tο 2011, το έκτο της album “Talk that Talk” είναι γεγονός και περιέχει το κομμάτι “We found love” με το οποίο κερδίζει το δεύτερο Grammy Award της καριέρας της. Στη διάρκεια της προώθησης του έκτου της δίσκου, ηχογραφεί το album “Unapologetic”,το οποίο κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 2012 σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση του US Billboard 200.

Η προσωπική της ζωή έχει απασχολήσει κατά καιρούς τα media προβάλλοντας εικόνες της μετά από ξυλοδαρμό που δέχτηκε από τον σύντροφο της Chris Brown και γυμνές προσωπικές της στιγμές. Αναγκαία σαλτσούλα που χρειάζεται για να δέσει το πιάτο που προσφέρει η pop αισθητική ( βλέπε Britney spears με ξυρισμένο κεφάλι και κάθε άλλο θύμα των τρωκτικών , που μπορείτε να τους ακούσετε και ως managers ή image makers ).

Έχοντας κατακτήσει τις προτιμήσεις της μεγαλύτερης μερίδας του διεθνούς pop κοινού , στα 25 της η Rihanna καθιερώνεται ως ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα στις πωλήσεις της μουσικής βιομηχανίας.Τάσεις της μόδας φορμάρονται στο σώμα της, διεθνή περιοδικά φιλοξενούν φωτογραφίες της δημιουργώντας αρχικά και ενισχύοντας στη συνέχεια την πλατφόρμα του παγκόσμιου Lifestyle συμβόλου. Το ζητούμενο είναι αν θα θελήσει να στραφεί σε πιο ποιοτικά και λιγότερο αναλώσιμα κομμάτια που θα αναδείξουν τη χαρισματική της φωνή ακόμη περισσότερο και θα την ανεβάσουν μουσικά σε ένα υψηλότερο επίπεδο, κερδίζοντας πιο απαιτητικούς φίλους της μουσικής.Το ταλέντο υπάρχει,το τσουβάλι κλαίει για την απουσία της και ο χρόνος είναι με το μέρος της. Το ίδιο και εμείς…