SAP και Business Objects πηγαίνουν χέρι-χέρι

sap-business-objects

H SAP συµφώνησε να εξαγοράσει την Business Objects για περίπου 4,8 δις δολάρια, µια κίνηση έκπληξη που σπάει την παραδοσιακή στρατηγική της εταιρείας για αποφυγή εξαγορών µεγάλων εταιρειών.

Η συµφωνία, η οποία πραγµατοποιήθηκε Κυριακή βράδυ, έχει στόχο να επιταχύνει τους ρυθµούς ανάπτυξης της SAP µε την προσθήκη χιλιάδων νέων πελατών και την απόκτηση µιας νέας προϊόντικής γραµµής, η οποία έρχεται να καλύψει τη µεγάλη ζήτηση που υπάρχει σε εφαρµογές Business Intelligence. Σύµφωνα µε το διευθύνοντα σύµβουλο της SAP Henning Kagermann, βασικός λόγος για την εξαγορά είναι σίγουρα η αύξηση των δραστηριοτήτων µας.

Η συµφωνία θα επιτρέψει στη SAP να ολοκληρώσει στις εφαρµογές της χαρακτηριστικά BI, που παρέχουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναλύουν µεγάλο όγκο δεδοµένων µε στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των επιχειρήσεών τους, ειδικά στην περίπτωση που διαθέτουν δικές τους εφαρµογές.

Αναλυτές σχολίασαν ότι το µέλλον των εφαρµογών business, που αποτελούν τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της SAP, βρίσκεται στη χρησιµοποίησή τους µε πιο έξυπνο τρόπο, οπότε η εξαγορά τεχνολογίας που επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν κάτι τέτοιο µπορεί να θεωρηθεί καλή κίνηση για τη SAP. 

Η SAP είχε µείνει πολύ καιρό µακριά από τις µεγάλες εξαγορές, έχοντας στόχο την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων µέσα στην εταιρεία. Σε αντίθεση, ο βασικός αντίπαλός της, η Oracle, έχει διευρύνει το πελατολόγιό της µε ιδιαίτερα επιθετικές κινήσεις, που περιλαµβάνουν πάνω από τριάντα εξαγορές τα τελευταία τρία χρόνια, µε αυτές των PeopleSoft και JD Edwards να ξεχωρίζουν.

Η SAP είχε τηρήσει επικριτική στάση απέναντι στη στρατηγική της Oracle, επισηµαίνοντας ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τόσες διαφορετικές προϊοντικές οικογένειες. Εντούτοις, τα µέχρι στιγµής αποτελέσµατα έχουν δικαιώσει την Oracle, η οποία έχει καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις να επιταχύνει τις πωλήσεις των µικρότερων προϊοντικών οµάδων που εξαγόρασε. Τον Απρίλιο η Oracle προχώρησε στην εξαγορά έναντι 3,3 δις δολαρίων της Hyperion Solutions, ενός µικρότερου ανταγωνιστή της Business Objects

Οι εφαρµογές της εταιρείας εστίαζαν στην οικονοµική διαχείριση και τη δηµιουργία reports. Πολλοί από τους πελάτες της Hyperion ήταν επίσης πελάτες της SAP, µεγάλος, µάλιστα, αριθµός των τελευταίων έχει αλλάξει πλατφόρµα.

Η SAP θα συνεχίσει να προσφέρει τις εφαρµογές της Business Objects ως αυτόνοµα προϊόντα και η Business Objects θα λειτουργεί ανεξάρτητα εντός της SAP. Όµως, οι εταιρείες θα δουλέψουν προς την καλύτερη ολοκλήρωση στις µελλοντικές εκδόσεις των προϊόντων τους.

Ο κ. Kagermann δεν έκανε κανένα σχόλιο για µελλοντικά προϊόντα, επισηµαίνοντας ότι η εξαγορά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόµη. Η συµφωνία έχει εγκριθεί από τα συµβούλια και των δύο εταιρειών και αναµένεται να κλείσει κατά το πρώτο τρίµηνο του επόµενου έτους εν αναµονή της έγκρισης των µετόχων της Business Objects.

Η εξαγορά θα βοηθήσει τη SAP να ικανοποιήσει το φιλόδοξο στόχο της να διπλασιάσει την πελατειακή βάση της φτάνοντας τους 100.000 πελάτες µέχρι το 2021. Σύµφωνα µε δηλώσεις του διευθύνοντος συµβούλου της Business Objects John Schwarz, το 40% των πελατών της εταιρείας είναι χρήστες SAP.

Η εταιρεία διαθέτει 45.000 πελάτες, κάτι που σηµαίνει ότι η SAP θα κερδίσει περίπου 27.000 νέους πελάτες µέσω της συµφωνίας. Η SAP είχε σηµειώσει κάποια πρόοδο µε τη δική της εφαρµογή business intelligence, συµπεριλαµβανοµένης και της µηχανής analytics µε την ονοµασία BI. Όµως, η Business Objects την ξεπερνά σε µεγάλο βαθµό µε την ευκολία χρήσης και τις τεχνολογίες που έχει υλοποιήσει σε επίπεδο user interface, οι οποίες θα είναι ολοένα πιο απαραίτητες στο µέλλον. 

Σύµφωνα µε αναλυτές, το Business Intelligence θα γίνει ένα user interface για εφαρµογές. Ο χρήστης θα µπορεί να κάνει ανάλυση από το interface BI και στη συνέχεια να διαχειρίζεται τα δεδοµένα που τον ενδιαφέρουν.

Συνδυαστικά κέρδη 


Ο συνδυασµός των προϊοντικών γραµµών των εταιρειών είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιµο σηµείο, ώστε να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα από την εξαγορά. Και οι δύο εταιρείες µπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξάρτητα, ωστόσο η πραγµατική αξία έρχεται από τη συνεργασία τους, που θα φέρει τα δεδοµένα στις εφαρµογές business καθιστώντας τα πιο λειτουργικά, ώστε οι χρήστες να µη βλέπουν µόνο αριθµούς, αλλά προτάσεις που θα οδηγούν σε αποφάσεις

Και οι δύο εταιρείες κινούνται προς το χώρο του SaaS (Software as a Service). Η SAP µπορεί να δηµιουργήσει ένα ισχυρό πακέτο on-demand κάτω από την οµπρέλα SAP Business ByDesign, σε συνδυασµό µε την υπηρεσία online reporting της Business Objects µε την ονοµασία crystalreports.com.

Πρέπει να σηµειώσουµε ότι τα κίνητρα της SAP για τη συµφωνία είναι ξεκάθαρα, δεν ισχύει όµως κατ’ ανάγκη το ίδιο για την Business Objects. Μαζί µε τη SAP, είναι µία από τις πιο γνωστές ευρωπαϊκές εταιρείες software. Για µεγάλο χρονικό διάστηµα είχε δείξει ισχυρή ανάπτυξη και σε κάθε περίπτωση έδειχνε προς τα έξω την ανεξαρτησία της. Το τοπίο, όµως, της πληροφορικής, ειδικότερα στην περίπτωση του software, αλλάζει σηµαντικά, καθώς πραγµατοποιούνται ολοένα περισσότερες εξαγορές. 

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι στην αγορά δραστηριοποίησης της Business Objects υπάρχουν πολύ λίγες εταιρείες, όπως οι IBM, Microsoft και Oracle. Έτσι, η Business Objects, παρά το ότι ήταν µια τεράστια εταιρεία, µπορεί να χαρακτηριστεί και niche player. Η εξαγορά της  από τη SAP διασφαλίζει µακροπρόθεσµα την επιβίωσή της.