Τι είναι τα QR codes και γιατί μας είναι χρήσιμα

ti-einai-ta-qr-codes-kai-giati-mas-einai-chrisima

Τα QR codes (quick response codes) είναι τυπικά ένας γραμμωτός κώδικας, και μοιάζει εξωτερικά σαν τα barcodes, όμως δεν είναι ίδια. Επίσης μπορούν να τυπωθούν σε σχεδόν οποιαδήποτε φυσική επιφάνεια αντικειμένου ή προϊόντος, ακόμη και σε άυλη μορφή, όπως εφαρμογές, βιντεοπαιχνίδια, εκπτωτικά κουπόνια, εισιτήρια κάθε λογής, και ούτω καθεξής. Έτσι για την ιστορία, αξίζει να επισημανθεί πως αρχικά ξεκίνησαν από την Ιαπωνία όπου χρησιμοποιήθηκαν σε κτήρια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και φυλλάδια. Έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είχαν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλή και εξαπλώθηκε η φήμη τους μέχρι τα πέρατα του κόσμου, αφού εκτιμήθηκε σχεδόν από όλο τον κόσμο η λειτουργικότητά τους.

Τα QR codes είναι ιδιαίτερα χρήσιμα γιατί αλληλεπιδρούν με το κινητό τηλέφωνο, και ως γνωστόν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν μία τέτοια συσκευή πάνω τους ανά πάσα στιγμή. Πολλές φορές μας ενδιαφέρει κάτι, αλλά δεν έχουμε στηλό ή το χρόνο να το σημειώσουμε. Με τη φωτογραφική μηχανή του smartphone μας δίνεται η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε κατευθείαν στο κινητό οποιαδήποτε σημείωση αναφορικά με ότι θέλουμε 

Για να λειτουργήσει το QR code θα πρέπει να κατεβάσετε μια εφαρμογή στο κινητό (τα τελευταίας γενιάς έχουν ήδη κάποιο τέτοιο application). Το QRcode ουσιαστικά παραπέμπει σε μια διεύθυνση στο internet. Μέσα από το application τραβάτε φωτογραφία, το κινητό αναγνωρίζει το QRcode και σας πηγαίνει στην αντίστοιχη διεύθυνση.

Λόγοι για να  χρησιμοποιείτε QR codes


  1. Είναι δωρεάν
  2. Σε αντίθεση με τις συμβατικές διαφημίσεις αποθηκεύονται με μια φωτογραφία και δεν καταναλώνετε χρόνο
  3. Μπορείτε να ενσωματώσετε σε αυτά το λογότυπο της επιχείρησής σας, κάνοντάς της ακόμη πιο αναγνωρίσιμη.
  4. Τα QR codes μπορούμε να χρησιμοποιηθούν για εναλλακτικούς τρόπους marketing όπως στο facebook, twitter κλπ
  5. Τυπώνονται σε business cards χωρίς να μπερδεύουν τον ενδιαφερόμενο με url και δείχνουν και πιο ψαγμένα…

Αν δεν έχετε ποτέ συναντήσει κάποιο QR code σας προτρέπουμε να το ψάξετε γιατί αξίζει τον χρόνο σας. Τώρα για όσους από εσάς είσαστε επιφυλακτικοί, είναι υποχρέωσή μου να επισημάνω ότι οι δυνατότητες της τεχνολογίας όταν χρησιμοποιούνται προς όφελος του ανθρώπου έχουν την ευχέρεια να επιλύουν διάφορα προβλήματα στην καθημερινότητα. 

Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα για να κατανοήσετε το όλο ζήτημα, όταν είχαν πρωτοβγεί τα τρακτέρ για ένα περίεργο λόγο σχεδόν όλοι οι αγρότες είχαν πανικοβληθεί, φοβούμενοι πως θα χάσουν τις δουλειές τους και θα αντικατασταθούν από τα μηχανήματα. Ωστόσο κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν συνέβη, τουναντίον δημιουργήθηκαν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας από εκείνες που χάθηκαν.

Πως γίνεται σάρωση QR Code


Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, η διαδικασία της σάρωσης είναι εξαιρετικά εύκολη και απλή, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να έχει εξειδικευμένες γνώσεις επάνω σε τούτο το αντικείμενο. Συγκεκριμένα η σάρωση  ενός γραμμωτού κώδικα QR Code δύναται να γίνει με ένα κοινό Smartphone. Ωστόσο, απαιτείται ο χρήστης να έχει εγκατεστημένη στη συσκευή του μία συμβατή εφαρμογή, η οποία μετατρέπει, εντός ολίγων δευτερολέπτων, την εικόνα της κάμερας σε σαρωτή κώδικα, 

Και το κυριότερο από όλα είναι ότι η παρούσα διαδικασία διεξάγεται απολύτως δωρεάν, δίχως να επιβαρύνεται οικονομικά ο εκάστοτε χρήστης που θέλει να σαρώσει ένα κώδικα. Όμως για να μην υπάρχουν παρερμηνείες στα γραφόμενα μου, εννοείται πως υπάρχουν εφαρμογές επί πληρωμή που παρέχουν περισσότερες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, εν αντιθέσει με μία τυπική εφαρμογή.