Επιλογή μηχανής καφέ για καταστήματα εστίασης

epilogi-michanis-kafe-gia-katastimata-estiasis


Είστε στα πρώτα βήματα δημιουργίας ενός καταστήματος εστίασης; Τότε σίγουρα θα έχετε ήδη αναζητήσει για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε ώστε να προσφέρετε τον ποιοτικότερο καφέ στους πελάτες σας. Φυσικά, όταν αναφερόμαστε σε εξοπλισμό καφέ και μηχανές καφέ, αναφερόμαστε αρχικά στον εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή espresso, καθώς η κατανάλωσή του αντιστοιχεί περίπου στο 65% της κατανάλωσης μιας καφετέριας(όλα τα ρόφηματα με espresso όπως καπουτσίνο, φρέντο, λάτε,κτλ) ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αντιστοιχεί σε νες καφέ, γαλλικό και Ελληνικό. Έτσι ο εξοπλισμός και ιδιαίτερα οι μηχανές καφέ που θα έχετε στο κατάστημά σας, θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να τις αποκτήσετε με όσο το δυνατόν χαμηλότερο τιμή.

Τύποι μηχανών καφέ

Οι επαγγελματικές μηχανές καφέ χωρίζονται σε αυτόματες, ημιαυτόματες και υπεραυτόματες. Οι υπεραυτόματες μηχανές καφέ παράγουν το ρόφημα που θα επιλέξετε από το πάνελ τους με ένα πάτημα. Π.χ. πατάτε το καπουτσίνο και φτιάχνουν μόνες τους το αφρόγαλα και τον καφέ. Συνήθως έχουν ενσωματωμένο grinder και αλέθουν επιτόπου τον καφέ. Είναι κατάλληλες για μικρά και μεσαία καταστήματα εστίασης με μέτρια κατανάλωση καφέ. Οι συγκεκριμένες υπεραυτόματες μηχανές καφέ έχουν το πλεονέκτημα ότι φτιάχνουν εύκολα και γρήγορα ροφήματα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αυτόματες δοσομετρικές μηχανές καφέ

Οι συγκεκριμένες μηχανές καφέ προγραμματίζονται είτε από εσάς είτε από τον αρμόδιο τεχνικό ώστε κάθε κουμπί της μηχανής να παράγει την αντίστοιχη δόση καφέ. Έτσι θα έχετε ξεχωριστό αυτόματο πρόγραμμα για απλό espresso, ξεχωριστό για διπλό εσπρέσσο, κ.ο.κ. Οι αυτόματες δοσομετρικές μηχανές καφέ είναι οι πιο δημοφιλείς στο εμπόριο. Θα τις βρείτε σε ηλεκτρονικές και μη με πίνακα ελέγχου ηλεκτρονικό ή απλά με κουμπιά αντίστοιχα.

Ημιαυτόματες μηχανές καφέ

Πρόκειται για τις πιο απλές μηχανές. Είναι επαγγελματικά μηχανήματα όμως χρειάζεται εσείς να ξεκινάτε και να σταματάτε την εκχύλιση του καφέ. Προτείνονται μόνο για μικρά καταστήματα και μέτρια κατανάλωση.

Ο εξοπλισμός εστίασης που θα χρειαστείτε για να στήσετε τη δική σας γωνία στο κατάστημα για την προσφορά ροφημάτων, περιλαμβάνει την μηχανή καφέ – όποια κι αν επιλέξετε, το μύλο άλεσης-griner, καθώς και τα αξεσουάρ barista.

Κάντε την επιλογή σας με σύνεχη – ξεκινήστε με μια μικρή μηχανή καφέ εαν δεν έχετε ιδιαίτερες προσδοκίες και εν συνεχεία στο μέλλον αναβαθμίζετε τον εξοπλισμό σας!…

Επαγγελματικός Εξοπλισμός

Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να ανοίξουν το δικό τους καφέ ή τη δική τους επιχείρηση εστίασης. Όμως εαν δε γνωρίζετε μερικά πράγματα, αυτή η κίνησή σας θα σας κοστίσει αρκετά χρήματα – μερικά εκ των οποίων θα μπορούσατε να τα είχατε αποφύγει. Πριν καθίσετε να γράψετε το business plan σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τι επαγγελματικό εξοπλισμό χρειάζεστε έτσι ώστε να είστε έτοιμοι να ανοίξετε το δικό σας κατάστημα εστίασης.

Εξοπλισμός καφέ

Στον εξοπλισμό καφέ περιλαμβάνονται όλα τα μηχανήματα τα οποία παίζουν ρόλο από το κόψιμο του καφέ εως το σερβίρισμα στο πελάτη. Δεν υπάρχει κατάστημα εστίασης που να μην σερβίρει καφέ – οπότε και το θεωρούμε ως δεδομένο σε ό,τι κατάστημα κι αν ανοίξετε. Το βασικό μηχάνημα στον εξοπλισμό καφέ είναι οι μηχανές espresso. Μέσα απ’αυτές θα μπορέσετε να παράγετε καφέ εσπρέσσο καθώς και αφρόγαλο για τον καπουτσίνο. Οι επαγγελματικές μηχανές καφέ διατίθονται σε διάφορες μορφές και επιλογές – διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά, τα διαθέσιμα group που έχουν, τις εξτρά επιλογές, κ.α.

Συμπληρωματικά με την μηχανή καφέ είναι ο μύλος espresso – grinder. Εδώ βάζουμε τον καφέ ως σπυρί(κόκκοι καφέ) και παίρνουμε τον αλεσμένο καφέ έτοιμο για χρήση στη μηχανή. Τέλος, θα χρειαστείτε σίγουρα φραπιέρες για την παραγωγή τόσο του φραπέ όσο και όλων των κρύων ροφημάτων.

Εξοπλισμός για μικρά γεύματα

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός ενός καταστήματος δεν περιορίζεται μόνο στα διαθέσιμα ροφήματα που θα σερβίρει στους πελάτες του. Τα τελευταία χρόνια όλα τα καταστήματα με καφέ έχουν γίνει καφέ-bistro και σερβίρουν από μικρά γεύματα μέχρι κανονικά πιάτα στους πελάτες τους. Έτσι θα χρειαστείτε ειδικό εξοπλισμό εστίασης ώστε να σερβίρετε γεύματα στους επισκέπτες-πελάτες σας.

Από τα πιο διαδεδομένα μηχανήματα που θα χρειαστείτε είναι ο φούρνος μικροκυμάτων και οι τοστιέρες. Και στα δυο μηχανήματα μπορείτε τόσο να προετοιμάζετε γεύματα και να ψήνετε όσο και να ζεσταίνετε πριν το σερβίρισμα. Ειδικά για τις τοστιέρες, μπορείτε να τις προμηθευτείτε με πλάκες grill ή πανίνι(λείες) ή ακόμα και διαφορετικές πάνω-κάτω έτσι ώστε να σας καλύπτει όλες τις ανάγκες.

Εαν θέλετε να σερβίρετε κρέπες και βάφλες στο κατάστημά σας τότε πρέπει να προμηθευτείτε τα ειδικά μηχανήματα που είναι οι κρεπιέρες και οι βαφλιέρες αντίστοιχα. Και για τα 2 μηχανήματα υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις, ανάλογα τις ανάγκες και τη ζήτηση που υπολογίζετε. Οι κρεπιέρες διατίθονται τόσο σε εκδόσεις υγραερίου όσο και με ηλεκτρικό ρεύμα, για μια καφετέρια-αναψυκτήριο το καλύτερο είναι οι εκδόσεις με ρεύμα καθώς δε μπλέκεται με παροχή αερίου, νέα σχέδια πυροσβεστικής,κ.ο.κ.

Μηχανές παγωτού

Οι μηχανές παγωτού είναι ένα πολύ hot προϊόν, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Προσφέρουν το γνωστό σε όλους παγωτό μηχανής ή αλλιώς παγωτό χωνάκι(ή soft ice). Είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό προϊόν στον κόσμο και πολύ κερδοφόρο για το κατάστημα. Για να προσφέρουμε soft ice στο κόσμο, πρέπει να προμηθευτούμε την ειδική επαγγελματικη μηχανή παγωτού. Οι μηχανές παγωτού υπάρχουν σε εκδόσεις με 1 ή 2 γεύσεις(και ανάμεικτο). Η καλύτερη επιλογή είναι μια μηχανή παγωτού με 2 γεύσεις + ανάμειξη. Έτσι θα μπορείτε να προσφέρετε εκλεκτές γεύσεις στους πελάτες σας(όπως κρέμα-σοκολάτα ή ανάμεικτο αυτών!)

Κοστολόγιο επαγγελματικού εξοπλισμού

Ανάλογα τα μηχανήματα που θα τοποθετήσετε καθώς και τι ποιότητας θα είναι, ο επαγγελματικός εξοπλισμός θα κυμανθεί αντίστοιχα. Μπορείτε να στήσετε ένα μικρό κατάστημα-καφέ με 10.000 με 15.000 ευρώ (χωρίς τα έπιπλα) ενώ ένα μεγάλο αναψυκτήριο με αρκετά προσφερόμενα προϊόντα να σας κοστίσει πάνω από 25.000€ μόνο για τον εξοπλισμό εστίασης.…