Μπορεί να διατηρηθεί το θετικό momentum στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

borei-na-diatirithei-to-thetiko-momentum-sto-chrimatistirio-athinon


Διαμορφώνεται όλο και καθαρότερη εικόνα στην αγορά, τώρα που στην ουσία έληξε η δύσκολη περίοδος της αύξησης της Εθνικής,  πως για τις περισσότερες μετοχές βρίσκόμαστε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Επίπεδα τα οποία παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν έχουμε παρά να συγκρίνουμε τις τιμές των μετοχών με τα book values για να διαπιστώσουμε σε πόσο χαμηλά επίπεδα βρισκόμαστε. Στην ανάλυσή μας όμως θα πρέπει να απομονώσουμε τρία διαφορετικά χαρακτηριστικά βάσει των οποίων θα προχωρήσουμε στις εκτιμήσεις μας για την ελκυστικότητα ή μη του ΧΑ.

Κατ΄αρχάς γίνεται αντιληπτό πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής αλλά και της Κύπρου θα αφαιρούσαν πίεση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις κάποιας αντίδρασης. Δευτερευόντος δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε ουσιαστική στενωπό που δημιουργεί πραγματικά δυσβάσταχτες πιέσεις στο σύστημα. Από την εικόνα αυτή ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δωθεί στην πραγματική εικόνα των τραπεζών που κατά τα φαινόμενα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που γίνονται γνωστά. Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε λοιπόν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και απο τις υπόλοιπες τράπεζες με επακόλουθο την εκ νέου άσκηση πιέσεων στην τιμή των μετοχών. Ως τρίτη παράμετρο θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το διεθνές περιβάλλον που παραμένει εξαιρετικά ασταθές.

Η συνεκτίμηση των παραπάνω παραμέτρων με οδηγεί στο συμπέρασμα πως η αντίδραση του ΧΑ ήταν αναμενόμενη, χωρίς βέβαια αυτή να δημιουργεί κλίμα αντιστροφής τάσης. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που περιγράφονται στο εδάφιο του invest -e -gate από τεχνικής πλευράς οι δείκτες Dax, DJ, S&P αλλά και ο εικοσάρης του ΧΑ έχουν δώσει βραχυπρόθεσμο αγοράστικό σήμα. Από πλευράς μετοχών επισημάινουμε πως απο τις εμφανιζόμενες στον πίνακα του παραπάνω εδαφίου οι μετοχές: Αλφα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΦΟΛΛΙ   έχουν δώσει αγοράστικό σήμα, χωρίς να αποκλείεται κατά την διάρκεια των επόμενων συνεδριάσεων να δώσουν αντίστοιχα σήματα και άλλες μετοχές.

Με την διαπίστωση ότι στα επίπεδα μετοχών που βρίσκόμαστε παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες που σίγουρα μακροπρόθεσμα θα αποδώσουν, δεν είναι δυνατόν να μην επισημάνουμε πως στην παρούσα οικονομική συγκυρία οι όποιες ανωδικές αντιδράσεις δεν θα πρέπει να μας παρασύρουν.