Πτώση spreads, προσωρινή άνοδο του Χρηματιστηρίου και χρόνο εφαρμογής ουσιαστικών μέτρων

ptosi-spreads-prosorini-anodo-tou-chrimatistiriou-kai-chrono-efarmogis-ousiastikon-metron


Η ανάλυση δεδομένων και η πρόβλεψη πολιτικοοικονομικών εξελίξεων απαιτεί λίγο από γνώση ιστορικών δεδομένων και λίγο «διαισθητική λογική». Είχαμε προβλέψει, με κατηγορηματικό τρόπο, τον μονόδρομο της οριστικοποίησης των όρων του «πακέτου στήριξης» από την Ευρωπαική Επιτροπή κατά την συνεδρίαση της Κυριακής προχωρώντας στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα προσέφευγε στο ΔΝΤ ούτε θα έκανε χρήση του πακέτου στήριξης. Φαίνεται ότι τελικά η Γερμανίδα Καγκελάριος δέχθηκε πως δεν ήταν δυνατόν να αποτελέσει τον  «Δούρειο Ίππο»  του αποσυντονισμού της Ευρωπαικής Ένωσης και της καταβαράθρωσης του Ευρώ.

Είχε αρχίσει να γίνεται σαφές εδώ και αρκετές μέρες ότι διαμορφωνόταν ένα κλίμα αρνητικό για την Γερμανία ενώ οι υποστηρικτικές δηλώσεις Ζαρκοζί και Μπερλουσκόνι έδιναν τον τόνο των επακόλουθων εξελίξεων. Το ιστορικό των σημερινών δηλώσεων των Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι πλέον λίγο πολύ γνωστό. Οι δε θετικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κου Παπακωνσταντίνου δίνουν τον τόνο ενός επιτυχούς, εκ του αποτελέσματος, χειρισμού του προβλήματος.  Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί όμως είναι το γεγονός ότι η οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης δεν σημαίνει ολοκλήρωση των διαδικασιών λήψης μέτρων. Το αντίθετο. Για να μην χρειασθεί να κάνει χρήση του «πακέτου» η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη άμεσα να προχωρήσει σε διαρθρωτικά μέτρα εξοικονόμησης κόστους από το μη παραγωγικό σκέλος του Δημοσίου, προωθώντας ταυτόχρονα το πλαίσιο ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Εκτιμώ πως ο δανεισμός για το 2010 θα εξελιχθεί ευνοικά παρέχοντας τον χρόνο για την ολοκλήρωση του προγράμματος εξυγίανσης. Αυτονόητα λοιπόν θεωρώ πως τα spreads θα υποχωρήσουν άμεσα, ενώ το Χρηματιστήριο θα ανακόψει- ίσως προσωρινά-την καθοδική του πορεία με προοπτική θετικών βραχυπρόθεσμων αποδόσεων. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας όμως, πως η αγορά αντανακλά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας η οποία, μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα, θα επιδεινώνεται με πρόβλεψη το κατώτατό της σημείο να εμφανισθεί περί το τέλος του 2010, αρχές 2011. Αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουμε είναι πως το πρώτο στοίχημα απέδωσε. Βέβαια εν μέσω γεωπολιτικών οικονομικών ανακατατάξεων, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε «τι δόθηκε και τι λήφθηκε» σε σχέση με την χώρα μας, κατά την φάση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και επιτυχής κατάληξη...