Θαπατέρο: Η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας

thapatero-i-ee-prepei-na-meiosei-tin-exartisi-apo-tis-eisagoges-energeias


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απολέσει το οικονομικό πλεονέκτημά της αν δεν περιορίσει την εξάρτησή της από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, υποστήριξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια η ενεργειακή κατανάλωσή μας έχει αυξηθεί κατά 9%. Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας. Αν δεν το κάνουμε, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη». επεσήμανε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περίπου το 58% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και η βιομηχανία της ΕΕ προέρχεται από το εξωτερικό. Σχεδόν το 40% αυτών των εισαγωγών έρχεται από τη Ρωσία, περίπου το 24% από τη Νορβηγία και το 20% από τη Αλγερία.

«Στην ενεργειακή εξάρτηση έχουμε κινηθεί από το 44% στο 53%. Αυτό το επιπλέον 9% αντιπροσωπεύει 67 δισ. ευρώ που μεταφέρουμε από την ΕΕ σε άλλες χώρες. Πρόκειται για σχεδόν το ίδιο ποσό που το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών διαθέτει ως κρατικές δαπάνες στην έρευνα και την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Θαπατέρο.

Ο ίδιος είπε ότι, στο διάστημα που έχει την προεδρία της ΕΕ, η χώρα του θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάκαμψη της οικονομίας της και σε αυτό θα συντελέσει η προτεραιότητα που θα δώσει στην επέκταση της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών, κίνηση στην οποία προέβησαν τον περασμένο Μάρτιο οι Βρυξέλλες με νέα νομοθεσία.

Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η δεύτερη ισπανική προτεραιότητα που αφορά την επίτευξη βελτιωμένων διασυνδέσεων μεταξύ των εθνικών ενεργειακών δικτύων για τη μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, εξέλιξη που αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών, να συμπιέσει τις τιμές και να επιτρέψει την αλληλοβοήθεια μεταξύ των χωρών της Ένωσης στην περίπτωση ενεργειακών κρίσεων.

«Η Ευρώπη δεν πρόκειται να αποκτήσει ανταγωνιστική πρωτοκαθεδρία, σε οποιοδήποτε βαθμό, εκτός και αν αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι "πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες από τη φύση τους θα απαιτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη διανομή».

Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για την προώθηση των αυτοκινήτων με ηλεκτροκίνηση, τα οποία θα παίξουν πιθανά σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές της Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές.

«Αν κινηθούμε συντονισμένα ως Ευρωπαίοι, με κοινό όραμα για τα αυτοκίνητα με ηλεκτροκίνηση, θα συμβάλουμε στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», προέτρεψε ο Ισπανός πρωθυπουργός.