Ακούσαμε τη βελούδινη φωνή της να τραγουδά smooth jazz

akousame-ti-veloudini-foni-tis-na-tragouda-smooth-jazz

Ακούσαμε για πρώτη φορά τη βελούδινη φωνή της να τραγουδά ζεστά στις smooth jazz νότες του τραγουδιού «What’s your name» πριν από περίπου δύο μήνες. Ο latin, καλοκαιρινός ρυθμός του κομματιού, η ευαίσθητη φρεσκάδα και ο αισθησιασμός που αναδίδει δημιούργησαν τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για να μετατραπεί η Θωμαή Απέργη, αν όχι στην πιο αγαπημένη, σίγουρα στην πιο συζητημένη ερμηνεύτρια αυτού του καλοκαιριού. Κι αν ένα καλοκαίρι μοιάζει μικρό χρονικό διάστημα για μια καλλιτέχνιδα που επανέφερε τόσο δυναμικά τη soul, η νεαρή της ηλικία, σε συνδυασμό με τα μουσικά της εφόδια και την εκρηκτική σκηνική παρουσία της, αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για ένα εξίσου δυναμικό μέλλον.

Είσαι μόλις 23 ετών, κι όμως δείχνεις να έχεις βρει τη μουσική σου ταυτότητα. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στην jazz και την bossa nova; Είναι πολύ πρώιμο να πω πως έχω ανακαλύψει την ταυτότητά μου ως καλλιτέχνις. Το σίγουρο όμως είναι ότι έχω βρει τις μουσικές που με εκφράζουν και τους καλλιτέχνες που θαυμάζω. Η jazz και η soul είναι μουσικές που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά, βρίθουν συναισθημάτων και δεν θα έπρεπε να αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Προσωπικά, κατέληξα να αγαπώ τόσο αυτές τις μουσικές επειδή με κάνουν να αισθάνομαι πιο δυνατά απ’ ό,τι τα υπόλοιπα είδη μουσικής. Επιπλέον, λόγω του ότι η jazz ως επί το πλείστον είναι αυτοσχεδιαστική, με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ένα κομμάτι μπορεί να εκτελεστεί κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο.

Οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν «what’s your name» μέσα σε «μια βραδιά», ωστόσο έχεις περάσει από την gypsy swing μέσα από τη συνεργασία σου με τους Night and Day, και από την electronica μέσα από τη συμμετοχή σου σε διάφορα projects (π.χ. στο project του Paul Levon). Τι σε γοητεύει στην jazz ερμηνεία; Έως τώρα έχω συμμετάσχει σε δύο σχήματα, σε ένα smooth jazz σχήμα με πιάνο και ενίοτε σαξόφωνο και τρομπέτα, και στους Night and Day, που παίζουν gypsy swing με κιθάρες, κρουστά, μπάσο, βιολί και κλαρινέτο. Η συνεργασία με τον παραγωγό Paul Levon προέκυψε από τη φιλική σχέση που είχαμε. Μου πρότεινε να ερμηνεύσω ένα κομμάτι και το έκανα, με στόχο να αποκομίσω εμπειρία στο στούντιο. Ήταν κάτι που έμεινε εκεί όμως, καθώς δεν με αντιπροσωπεύει η ηλεκτρονική μουσική εν γένει. Θεωρώ πως τα ακουστικά σχήματα γοητεύουν περισσότερο καλλιτέχνες και κοινό, γιατί έχουν παλμό, ψυχή και είναι ζωντανά, κάτι που παρατηρώ σε κάθε live.

Η γενιά των νέων κάτω των 30 που ζουν στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί «χαμένη γενιά», από την άποψη των δυνατοτήτων που τους προσφέρονται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Πιστεύεις ότι αυτή η γενιά μπορεί να αφήσει το δικό της στίγμα; Έχω κρατήσει μια φράση που άκουσα από φίλους των γονιών μου: «Εμείς είχαμε φτωχά παιδικά χρόνια και άνετα ενήλικα, ενώ εσείς πλούσια παιδικά χρόνια και φτωχά ενήλικα». Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να πτοεί τη νέα γενιά. Θεωρώ πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, γι’ αυτό οφείλει να μην τα παρατά. Ίσως η νέα γενιά να κουραστεί λίγο περισσότερο, αλλά είμαι σίγουρη πως θα καταφέρει να σταθεί επάξια στο ύψος των δυσκολιών της εποχής και να αφήσει ένα ακόμα πιο αξιόλογο στίγμα από αυτό που άφησαν οι προηγούμενες, καθώς η προσπάθεια θα είναι μεγαλύτερη.

Ποιες είναι οι μουσικές που απολαμβάνεις να ακούς στον προσωπικό σου χρόνο; Θα έλεγα ότι μου αρέσουν πολύ οι «μαύρες» μουσικές, αλλά ακόμα περισσότερο ψάχνω μουσικές άλλων δεκαετιών από κλασικούς καλλιτέχνες της jazz. Μερικές φορές το κάνω συνειδητά, προκειμένου να καταλάβω πώς λειτουργεί η μουσική εξελικτικά και πώς επηρεάστηκαν οι μεταγενέστεροι καλλιτέχνες. Υπάρχουν όμως και φορές που ακούω αποκλειστικά αυτό που έχω ανάγκη τη δεδομένη στιγμή, ανάλογα με τη διάθεση και τα συναισθήματά μου.

Σε ποιες συναυλίες από αυτές που θα γίνουν φέτος το καλοκαίρι θα ήθελες να πας; Το καλοκαίρι προσφέρεται για συναυλίες. Θα ήθελα να πάω σε όσο περισσότερες μπορέσω. Σίγουρα θα δω το Σεπτέμβρη τους Red Ηot Chili Peppers.

Αν μπορούσες να ερμηνεύσεις με τον δικό σου τρόπο ένα αγαπημένο σου τραγούδι, ποιο θα ήταν και γιατί; Θα έλεγα το «All of me», επειδή είναι ένα κλασικό κομμάτι, που με έχει στιγματίσει παίζοντάς το με τους Night and Day.