Eclectic dreams. Με εθιστικό airplay και έναν ακόμη υπέροχο δίσκο

eclectic-dreams-me-ethistiko-airplay-kai-enan-akomi-yperocho-disko

Με τόσο εθιστικό airplay και έναν ακόμη υπέροχο δίσκο, δεν μπορούσαμε παρά να βρούμε τον Τάκη Δαμάσχη και την Ειρήνη Δούκα για να τους… ζητήσουμε εξηγήσεις για την επιτυχία τους.

Το «Θα Περιμένω» βρέθηκε για επτά εβδομάδες στο Nο1 των ελληνικών charts του ραδιοφώνoυ. Πώς το καταφέρατε;

Τάκης: Εμείς ένα ωραίο τραγούδι φτιάξαμε, από κει και πέρα άρεσε στον κόσμο και το έκανε Nο1. Tο διαλέξαμε για πρώτο single του δίσκου και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους…

Ήταν στόχος σας η επιτυχία;

Ειρήνη: Δεν πάει έτσι… Θεωρείς ότι ένα τραγούδι είναι καλό, μπορεί να κάνει επιτυχία, ειδικά αν το πιστεύει και η εταιρία, και μπαίνεις σε μια διαδικασία να το κάνεις επιτυχία. Αν αυτό τώρα δεν αρέσει στους τελικούς αποδέκτες, τον κόσμο, τότε δεν πρόκειται να γίνει, όσο κι αν προωθηθεί!

Πολλοί νομίζουν ότι οι C:Real είναι πρωτοεμφανιζόμενo συγκρότημα…

Τάκης: Είμαστε πρωτοεμφανιζόμενοι όσον αφορά τον ελληνικό στίχο. Πρώτη φορά σ' αυτό το album χρησιμοποιούμε τόσο πολύ ελληνικό λόγο. Είναι το τρίτο μας album ως group και μάλιστα το «With Or Without You» και το «Stop Killing Time» είναι δυο τραγούδια που έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία.

Γιατί χρησιμοποιήσατε ελληνικό στίχο;

Τάκης: Ήταν δική μου επιλογή. Άρχισα να γράφω στα ελληνικά και θεώρησα ότι είχα να δώσω πράγματα. Από την άλλη μεριά, ήθελα να γίνει και πιο γνωστό το όλο project των C:Real στην Ελλάδα. Παράλληλα, η πορεία μας στο εξωτερικό συνεχίζεται και μάλιστα το album κυκλοφορεί στα τέλη του μήνα σε 30 χώρες, με αγγλικό στίχο. Θέλαμε να κάνουμε μια μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας για να μας προσέξουν στο εξωτερικό.

Και είναι δύσκολο να μάθει ο κόσμος το όνομα ενός συγκροτήματος σε σχέση με εκείνο ενός solo καλλιτέχνη;

Ειρήνη: Αυτό γίνεται με αρκετή προβολή. Πρέπει να βγαίνουμε όλοι μαζί στην τηλεόραση, στα live - είναι και το όνομά μας που δηλώνει μια ομάδα.

Τάκης: Εντάξει, αλλά και στο εξωτερικό ο τραγουδιστής χρεώνεται την προβολή, την επιτυχία του συγκροτήματος, επειδή στο μυαλό του κόσμου αποτυπώνεται το πρόσωπο. Την ίδια στιγμή όμως γνωρίζουν ότι είναι οι Cardigans, οι Placebo, οι Cranberries κτλ. Yπάρχει καλύτερη υποδομή έξω.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα είναι βιώσιμα τα συγκροτήματα;

Τάκης: Ναι, είναι βιώσιμα και δεν κοιτάμε την ιστορία, κοιτάμε αυτό που κάνουμε εμείς. Kι απ' ό,τι φαίνεται, κάναμε κάτι που αλλάζει αυτή την ιστορία. Είναι η πρώτη φορά που ένα συγκρότημα που γράφει στίχους, μουσική και ερμηνεύει τα κομμάτια, κάνει τέτοια επιτυχία! Έχει να συμβεί 15 χρόνια τέτοιο πράγμα!

Είχαμε το παράδειγμα των Πυξ Λαξ, όμως…

Ειρήνη: Ναι, βέβαια. Οι Πυξ Λαξ διέγραψαν μια πολύ σημαντική καριέρα, είχαν όμως και λαϊκά στοιχεία. Εμείς κινούμαστε σε καθαρή pop/rock μουσική. Έχουμε, από την άλλη μεριά, και τα συγκροτήματα που αποτελούνται από τραγουδιστές...

Τάκης: Εκεί έχουμε να κάνουμε με boy και girl bands όπως οι Hi-5, των οποίων τα μέλη δεν είναι δημιουργοί, αλλά εκτελεστές. Στη συνείδηση του κόσμου βέβαια θεωρούνται groups, αλλά δεν είναι.

Στην περίπτωσή σας, υπάρχει φόβος solo καριέρας της Ειρήνης;

Ειρήνη: Μου το λένε ήδη πάρα πολλοί, και ξέρεις κάτι; Γελάω, γιατί πού να εξηγήσεις σ' αυτούς τους ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τι συμβαίνει, πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Ο Τάκης γράφει κάτι, το ακούμε, το δουλεύουμε μαζί. Δεν είναι ότι κάθομαι και περιμένω πότε θα μου βρουν τραγούδια και ποιος θα τα γράψει! Δεν το ήθελα άλλωστε ποτέ αυτό και για αυτό το λόγο είμαι σ' αυτό το συγκρότημα.

Τάκης: Τα συγκροτήματα είναι μια συλλογική προσπάθεια. Aυτό είναι το μυστικό ενός πετυχημένου group. Να υπάρχει μια χημεία μεταξύ των μελών. Στην ελληνική δισκογραφία, στην οποία υπάρχουν δέκα άνθρωποι που γράφουν για όλους, η δημιουργία και η συνεργασία είναι λίγο απρόσωπη! Όλα ακούγονται το ίδιο… στίχοι και μουσική.

Όταν φτιαχτεί όμως ένα διαφορετικό κομμάτι, καρφώνεται στο Νο1 για εφτά εβδομάδες…

Ειρήνη: Το timing είναι πολύ σημαντικό.

Tάκης: Η αλήθεια είναι όμως ότι μερικά πράγματα είναι κλασικά. Το «Θα Περιμένω», είτε γραφόταν πριν δέκα χρόνια είτε μετά από δέκα, η γραμμή του είναι κλασική: κιθάρα, drums, ακορντεόν. Τα pop/rock κλασικά κομμάτια πάντα κάνουν, αν είναι καλά.

Κεφάλαιο: Ελλάδα και pop μουσική. Τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα στην pop και τη λαϊκο-pop;

Τάκης: Όλα αυτά είναι παπαριές, να σου πω την αλήθεια. Υπάρχει καλή και κακή μουσική, που κι αυτό είναι υποκειμενικό. Η pop μουσική δεν υπάρχει στην Ελλάδα - αν εξαιρέσεις τους Μπλε κι εμάς. Στα ελληνικά τραγούδια εμπεριέχονται αρκετά λαϊκά στοιχεία και το πάντρεμα δυτικής pop με ελληνικό στίχο δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Προφανώς, εμείς καταφέραμε να το παντρέψουμε και σιγά σιγά θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Η IFPI πάντως ξεχωρίζει τους καλλιτέχνες σε κατηγορίες, π.χ. για τα βραβεία Αρίων.

Τάκης: Δεν μας αφορά αυτό. Η μουσική είναι υπεράνω βραβείων και κατηγοριών. Έχει να κάνει με τον κόσμο. Τα βραβεία Αρίων τα διοργανώνει η IFPI και το MEGA, δεν τα διοργανώνουν οι καλλιτέχνες!

Eιρήνη: Ο κόσμος έχει συνηθίσει να κατηγοριοποιεί τα πράγματα. Είτε στη ζωγραφική, είτε στην πολιτική, είτε στο θέατρο. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει αυτό, αλλά γίνεται για να μπορεί ίσως να καταγραφεί ευκολότερα, π.χ., η ιστορία.

Τάκης: Αναγκαστικά, στα βραβεία πρέπει να υπάρχουν κατηγορίες για να μπορούν να παίρνουν μέρος διαφορετικοί καλλιτέχνες. Το κακό με τα Αρίων είναι ότι μπαίνουν οι ίδιοι καλλιτέχνες σε πολλές κατηγορίες. Eμάς ως C:Real, πιο πολύ μας ενδιαφέρουν τα καλά λόγια δέκα ανθρώπων παρά δέκα βραβεία Αρίων. Φυσικά θα μας άρεσε να πάρουμε βραβείο, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας!

Ήθελες να είναι Aρίων ή Grammy;

Τάκης: Πλάκα μου κάνεις; Φυσικά και θα ήθελα να είναι Grammy! Το βραβείο όμως για εμάς τους συνθέτες, όπως και ο χρυσός δίσκος, είναι η επιβράβευση του κόσμου που σε αγόρασε και σε εκτίμησε. Χωρίς τον κόσμο δεν θα υπήρχαν βραβεία!

Ένα είδος βραβείου δεν ήταν και η συνεργασία σας με τη Lacta;

Τάκης: Επιβράβευση ήταν! Ανταγωνίστηκε 7-8 ακόμα τραγούδια για να επιλεγεί τελικά το δικό μας, κι αυτή η επιλογή είναι ένα εισιτήριο και για έναν χρυσό δίσκο. Με την τηλεοπτική διαφήμιση το έμαθε όλος ο κόσμος, κι αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο ή τυχερό. Έγινε μετά από πολύ σκληρή δουλειά κι επιμονή. Καταφέραμε με την αξία μας πράγματα και δεν μας χαρίστηκε κανείς.

Ξέρεις κάτι; Ενώ ξέρουμε αρκετά πράγματα για σένα, Τάκη, δεν έχουμε μάθει πολλά για την Ειρήνη. Από πού μας ήρθες, λοιπόν;

Eιρήνη: Είμαι Πειραιώτισσα. Mε το τραγούδι ασχολήθηκα αρχικά ερασιτεχνικά, μαζί με έναν άλλο φίλο που έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσαμε σε παρέες, μικρούς χώρους και μόνο ξένα κομμάτια. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι ήθελα κάπου να πάει αυτό το πράγμα, έκανα ένα demo και το μοίρασα στις εταιρίες, χωρίς να περιμένω κάτι. Είχα καλές αντιδράσεις, προσπαθούσαν να με πείσουν να κάνω solo καριέρα, αλλά εγώ περίμενα. Τελικά, αυτό που περίμενα ήρθε όταν ο Τάκης έψαχνε μια φωνή για τους C:Real, με άκουσε, κι έτσι τελικά γνωριστήκαμε και μπήκα στο group.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Ειρήνη: Γενικά, δεν ζω με κάποιο συγκεκριμένο όνειρο, δεν μου αρέσει αυτό το αμερικάνικο πρότυπο. Μου αρέσει εδώ που είμαι, έχω πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και ζω για την επόμενη συναυλία και για τα επόμενα τραγούδια που ετοιμάζουμε.

Είναι νωρίς ή αργά για νέα κομμάτια;

Ειρήνη: Όχι, ήδη γράφουμε...

Η παρούσα συνέντευξη πραγματοποιήθηκε 15 Αυγούστου 2004