Ο Σκοτεινός Ιππότης (ταινία 2008), και άλλες προτάσεις

o-skoteinos-ippotis-tainia-2008-kai-alles-protaseis

Επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μας πως είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους σκηνοθέτες που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο αμερικανικό σινεμά, ο Κρίστοφερ Νόλαν επιστρέφει με τον «Σκοτεινό Ιππότη», τη δεύτερη ταινία του στη μυθολογία του Μπάτμαν, προσφέροντας ένα φιλμ που πάει πολύ πιο πέρα από την εύκολη διασκέδαση και ξεχωρίζει στον σωρό των καλοκαιρινών blockbusters. 

Ο Σκοτεινός Ιππότης (2008)



Οι προθέσεις του Κρίστοφερ Νόλαν όταν ανέλαβε την «επανίδρυση» του κινηματογραφικού «θεσμού» που ονομάζεται Μπάτμαν έδειχναν σαφείς από το πρώτο κιόλας πλάνο του «Batman Begins», της πρώτης ταινίας που υπέγραψε, με τον Κρίστιαν Μπέιλ πρωταγωνιστή και την ποπ ψυχολογία και εικονογραφία του χαρακτήρα να αναπαύεται πεταμένη στα σκουπίδια. Όχι ένα ακόμη εντυπωσιακό blockbuster ή, καλύτερα, όχι απλά ένα ακόμη εντυπωσιακό blockbuster. Ο Νόλαν θέλησε να σβήσει τα χρόνια που ο Τζόελ Σουμάχερ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μεταμορφώσει τον ήρωα σε μια πολύχρωμη καρικατούρα, άντλησε την έμπνευσή του από τα φιλμ του Τιμ Μπάρτον, ωστόσο πήγε πιο πέρα, στις σκοτεινές ρίζες του κόμικ χαρακτήρα του Μπομπ Κέιν, αλλά και στην κατάμαυρη ανανέωση της χάρτινης μυθολογίας του από τον Φρανκ Μίλερ. 

Το «Batman Begins» ήταν μια σπάνια συνάντηση του θεάματος με το περιεχόμενο. Κι αν εκεί ο Νόλαν ασχολήθηκε με την προϊστορία και τη γέννηση του ήρωα, εδώ πάει ακόμη πιο βαθιά, για να αγγίξει ακόμη πιο ενδιαφέρουσες πτυχές, όπως το βάρος του καθήκοντος, την ευθύνη, την άλλη όψη του νομίσματος, τη σαγηνευτική γοητεία της δύναμης, τη δύσκολη διαχείριση της φήμης, τα ρευστά συναισθήματα της μάζας. Ο Μπρους Γουέιν εδώ έχει κουραστεί να παίζει τον ήρωα, έχει κουραστεί να αντιμετωπίζει την εχθρότητα μιας πόλης που προσπαθεί διαρκώς να σώσει και είναι περισσότερο από πρόθυμος να παραδώσει τα σκήπτρα του ήρωα στον καινούργιο εισαγγελέα της Γκόθαμ Σίτι, Χάρβεϊ Ντεντ, έναν άνδρα που δεν σταματά μπροστά σε τίποτα προκειμένου να αποδώσει δικαιοσύνη. 

Αν όμως ο Μπάτμαν και οι εσωτερικές του συγκρούσεις βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ένας άλλος χαρακτήρας, που αντί να αποτελεί απλά το αντίπαλο δέος του ηρωικού πρωταγωνιστή μοιάζει να παίζει έναν πολύ πιο ενδιαφέροντα ρόλο. Ο Τζόκερ του Χιθ Λέτζερ είναι με διαφορά ένας από τους λαμπρότερους και πιο γοητευτικούς κακούς που είδαμε ποτέ στο σινεμά. Τσαλακωμένος, ανεξερεύνητος, πικρός και επικίνδυνος, αλλά την ίδια στιγμή ανθρώπινος και σχεδόν γοητευτικός. Η ερμηνεία του αδικοχαμένου ηθοποιού είναι μοναδική, κάνοντας αυτήν του Τζακ Νίκολσον, που υποδύθηκε τον ίδιο ρόλο στον «Μπάτμαν» του Τιμ Μπάρτον, να μοιάζει με σαχλή παντομίμα. Κι αν το καλογραμμένο σενάριο και η ταχύτατη σκηνοθεσία ενδιαφέρονται να κάνουν την ιστορία να προχωρήσει δίχως κενά, παύσεις ή βαρετές στιγμές –και το καταφέρνουν– και το μπάτζετ και οι οικονομικοί στόχοι της ταινίας απαιτούν θεαματικές σκηνές δράσης, είναι τα όσα συμβαίνουν σε δεύτερο πλάνο, πίσω από το μέικαπ του Τζόκερ ή την μάσκα του Μπάτμαν, που κάνουν το φιλμ αληθινά συναρπαστικό.

  • Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν.
  • Πρωταγωνιστούν: Κρίστιαν Μπέιλ, Χιθ Λέτζερ, Άαρον Έκχαρτ, Μάικλ Κέιν, Μάγκι Τζίλενχαλ, Γκάρι Όλντμαν, Μόργκαν Φρίμαν, Έρικ Ρόμπερτς. 
  • Χώρα: ΗΠΑ. Διάρκεια: 152΄

ΑFR

Το γεγονός πως μια ταινία σαν το «AFR» (το ακρώνυμο είναι τα αρχικά του δανού πρωθυπουργού Άντερς Φογκ Ρασμούσεν) κατόρθωσε να γυριστεί και να προβληθεί στις αίθουσες της χώρας της δίχως να ξεσπάσουν ταραχές, αν μη τι άλλο λέει πολλά για τον τρόπο που λειτουργεί και σκέφτεται η χώρα και οι πολίτες της. Αυτό το ψευδοντοκιμαντέρ ξεκινά με τη δολοφονία του πρωθυπουργού –ένα γεγονός που δεν συνέβη ποτέ– και προχωρά σε μια εξερεύνηση της προσωπικής του ζωής και της καριέρας του, προκειμένου να ανακαλύψει τι είδους άνθρωπος υπήρξε και ποιος στ’ αλήθεια είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία του. 

Μαζί ξεκινά να εξιστορεί τη ζωή ενός νεαρού αναρχικού που θεωρήθηκε ύποπτος για τη δολοφονική ενέργεια και σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να τον συλλάβουν. Οι ζωές των δυο ανδρών μοιάζουν ασύνδετες μέχρι τη στιγμή που μια από τις πολιτικούς που ο σκηνοθέτης καταγράφει στην κάμερα λέει για τον «νεκρό» πρωθυπουργό: «Και όπως όλοι ξέρουμε ήταν γκέι». Μέσα από συνεντεύξεις συναδέλφων και φίλων αποκαλύπτεται πως ο φιλόδοξος πολιτικός και ο ιδεολόγος νεαρός είχαν μια ερωτική σχέση που άλλαξε και τους δυο και που τελείωσε όταν ο Ρασμούσεν αποφάσισε να κυνηγήσει θέσεις που δεν θα μπορούσαν να ανεχθούν μια ομοφυλοφιλική σχέση. Ξαφνικά όλα τα γεγονότα μοιάζουν να φωτίζονται από ένα διαφορετικό φως και μέσα από τις συνεντεύξεις ζωγραφίζεται μια εντελώς διαφορετική ιστορία. 

Ο συντηρητικός πολιτικός ενδιαφέρεται για τον Τρίτο Κόσμο τόσο ώστε να προξενεί τη δυσφορία στο κόμμα του αλλά και στους ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης. Ο νεαρός εραστής του μεταμορφώνεται σε έναν άνθρωπο που χάνει την ισορροπία του εξαιτίας του πάθους του για τον άνθρωπο που τον εγκατέλειψε. Το γεγονός πως σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αλήθεια και, όπως γίνεται σαφές στο τέλος του φιλμ, οι συνεντεύξεις των πολιτικών και τα υλικά αρχείου χρησιμοποιήθηκαν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι αρχικά προορίζονταν, για να δομήσουν μια εντελώς καινούργια ιστορία, κάνει το σκηνοθετικό κατόρθωμα του Χαρτζ Κάλπερς εντυπωσιακό, αλλά το «AFR» είναι κάτι παραπάνω από ένα έξυπνο τέχνασμα. Είναι κυρίως μια δαιμόνια άσκηση πάνω στην ελευθερία του λόγου και στα όρια της αποδοχής του διαφορετικού σε μια ανεκτική κοινωνία.

  • Σκηνοθεσία: Μόρτεν Χαρτζ Κάλπερς. 
  • Χώρα: Δανία. Διάρκεια: 86΄

Άνευ ενδυμάτων

Υπεύθυνη για μερικές από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές και συνάμα τρυφερές ταινίες του δανέζικου σινεμά, όπως το «Ιταλικά για αρχάριους» ή το «Ο Γουίλμπουρ δεν θέλει τη ζωή του», η Λον Σέρφιγκ επιστρέφει στο ίδιο κλίμα με μια ταινία που τοποθετείται σε μια μικρή πόλη, η οποία αναστατώνεται από την είδηση πως ένας άντρας εμφανίστηκε να περπατά γυμνός κρατώντας μια εφημερίδα στους δρόμους της. Τα νέα διαταράσσουν την ηρεμία όλων και δημιουργούν αναταραχή σε μια συντηρητική κοινότητα που αρέσκεται να έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Οι κάτοικοί της θα δοκιμάσουν να λύσουν το μυστήριο της ταυτότητας του γυμνού άνδρα, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν πράγματα που δεν γνώριζαν ο ένας για τον άλλο, αλλά και για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Με αυτό το πρόσχημα σχεδόν ιστορίας η Σέρφιγκ θα δομήσει για μια ακόμη φορά ένα σύμπαν παράξενων χαρακτήρων και θα τους θέσει σε τροχιά, αλλά αντίθετα από τις προηγούμενες ταινίες και παρά το κλίμα που παραμένει κι εδώ σταθερά ενδιαφέρον, τόσο η ουσία όσο και το κλείσιμο της ιστορίας μοιάζουν εδώ ασήμαντα και υπερβολικά ελαφρά.

  • Σκηνοθεσία: Λον Σέρφιγκ. 
  • Πρωταγωνιστούν: Λαρς Κάαλουντ, Μποντίλ Γιόργκενσεν, Αν Ελεονόρα Γιόργκενσεν, Πέτερ Γκάντζλερ, Πέτερ Χέσε Όβεργκρααντ. 
  • Διάρκεια: 97΄

Ο θείος μου από την Αμερική

Μια αληθινά ευρηματική και αληθινά ιδιοφυής ταινία, που χρησιμοποιεί τις ιστορίες τριών ανθρώπων και των μεταξύ τους σχέσεων σαν «κινηματογραφικά πειραματόζωα» προκειμένου να φωτίσει και να εικονογραφήσει τις θεωρίες του καθηγητή και μελετητή της ανθρώπινης συμπεριφοράς Ανρί Λαμπορί, ο οποίος χρησιμεύει στο φιλμ σαν αφηγητής ή καθοδηγητής. Οι ιδέες του λόγου και του περιεχομένου βρίσκουν στη νεανική πρωτοποριακή γραφή του Ρενέ τον ιδανικό εκφραστή τους και ντύνονται με μια σκηνοθεσία που είναι τόσο παιχνιδιάρικη όσο και βαθυστόχαστη και συντίθενται σε μια από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου γάλλου δημιουργού.

  • Σκηνοθεσία: Αλέν Ρενέ. 
  • Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Νικόλ Γκαρσιά, Ροζέρ Πιερ, Πιερ Αρντιτί, Ανρί Λαμπορί. 
  • Χώρα: Γαλλία. Διάρκεια: 125΄

Οι φυγάδες του Μιζούρι

Ένας αλογοκλέφτης εποφθαλμιά τα ζώα και την κόρη ενός ιδιοκτήτη φάρμας κι εκείνος προσλαμβάνει έναν πιστολέρο που χρησιμοποιεί ιδιαίτερες μεθόδους για να προστατέψει την περιουσία του. Το γουέστερν του Άρθουρ Πεν έμοιαζε μάλλον παράξενο στην εποχή του, όμως σήμερα, με τη μυθολογία της Άγριας Δύσης να έχει εν πολλοίς αποδομηθεί, το φιλμ δείχνει ενδιαφέρον, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να διακρίνεις την κάθοδο του Μάρλον Μπράντο σε μια κατάσταση πέραν της κοινής λογικής.

  • Σκηνοθεσία: Άρθουρ Πεν. 
  • Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Τζακ Νίκολσον, Κάθλιν Λόιντ, Ράντι Κουέιντ, Χάρι Ντιν Στάντον. 
  • Χώρα: ΗΠΑ. Διάρκεια: 126΄

Το εγχειρίδιο του έρωτα 2 (Το επόμενο κεφάλαιο)

Τέσσερις νέες σπονδυλωτές ιστορίες για τον έρωτα και... τα παρελκόμενά του: Ένας νεαρός, που έχει μείνει παράλυτος, ερωτεύεται τη φυσικοθεραπεύτριά του. Ένα ζευγάρι,πηγαίνει στη Βαρκελώνη για να ακολουθήσει ειδική θεραπεία γονιμότητας. Δύο γκέι άντρες αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους με τα δεσμά του γάμου. Ένας σερβιτόρος, διατηρεί παράνομη σχέση με τη νεαρή ισπανίδα βοηθό της κουζίνας.

  • Σκηνοθεσία: Τζιοβάνι Βερονέζι. 
  • Πρωταγωνιστούν: Τσάο Βερντόνε, Μόνικα Μπελούτσι, Ρικάρντο Σκαρμάτσιο, Φάμπιο Βόλο, Αντόνιο Αλμπανέζε. 
  • Χώρα: Ιταλία. Διάρκεια: 120΄

Σαν μια λάμψη στο σκοτάδι

Η Λίζα είναι σύζυγος ενός αυταρχικού και εγωιστή άντρα, του Τσαρλς, και μητέρα δύο παιδιών. Η Λίζα, που πέρασε την ζωή της δίπλα σε έναν άνδρα ανασφαλή, αποφασίζει σε μεγάλη ηλικία να τελειώσει το πανεπιστήμιο για να πάρει το πολυπόθητο πτυχίο της. Την ημέρα που συγκεντρώνονται για την ευχάριστη στιγμή της Λίζας ένα τραγικό γεγονός τους χτυπά την πόρτα και όλα αλλάζουν.

  • Σκηνοθεσία: Ντένις Λι. 
  • Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Ρόμπερτς, Γουίλεμ Νταφόε, Έμιλι Γουότσον, Ράιαν Ρέινολντς, Κάρι Αν Μος. 
  • Χώρα: ΗΠΑ. Διάρκεια: 120΄