Το τοπίο παραμένει θολό στην αναγέννηση του ελληνικού σινεμά

to-topio-paramenei-tholo-stin-anagennisi-tou-ellinikou-sinema

Αν και στους Αγαμοι Θύται χρωστά σε μεγάλο βαθμό την αναγνωρισιμότητά του, δεν θα έδινε ποτέ την ομόηχη ευχή σε κανέναν και τίποτε που τον έχουν στο παρελθόν ενοχλήσει. Εξάλλου, όπως λέει, το παρελθόν έχει πράγματα να μας μάθει και το παρόν αξίζει μόνο για τα καλώς κείμενα.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την αναγέννηση του ελληνικού σινεμά τα τελευταία χρόνια;

Το τοπίο παραμένει θολό, ωστόσο αυτό που διακρίνω είναι μια γενιά νέων ανθρώπων που κάνουν σπουδαίες δουλειές, είτε κινούνται στο χώρο του πειραματικού ή σε εκείνον του λεγόμενου καλλιτεχνικού κινηματογράφου. Το ίδιο συμβαίνει και στο θέατρο. Πιστεύω ότι οι παλαιές γενιές έκλεισαν τον κύκλο τους. Το καταλάβαινα και από τον εαυτό μου γιατί οι προτάσεις που μου έκαναν οι παλαιότεροι σκηνοθέτες δεν ήταν τόσο ελκυστικές, δεν ένιωθα την επιθυμία να συνεργαστώ μαζί τους.

Μέσα από το σχήμα Άγαμοι Θύται, σατιρίζετε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύετε ότι η σάτιρα είναι ο πιο εύκολος δρόμος για τη συνειδητοποίηση;

Δεν με ενδιαφέρουν τα κακώς κείμενα. Αυτό που έχει σημασία είναι τα «καλά κείμενα». Δεν φτιάξαμε τους Άγαμους Θύτες τόσο για να καυτηριάσουμε αυτά που μας ενοχλούν όσο για να αναδείξουμε τα πράγματα που αγαπάμε. Ποτέ δεν ήταν στόχος μας να στηλιτεύσουμε, αλλά να δούμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας με ένα άλλο βλέμμα, πιο πικρό, πιο κωμικό.

Ποια ανάγκη του χαρακτήρα σας καλύπτουν οι Άγαμοι Θύται;

Πάντοτε μου άρεσε ο χώρος του φιλολογικού καμπαρέ, της επιθεώρησης, του μουσικού θεάτρου. Αυτήν την πλευρά μου και ως θεατή και ως μέρους της παράστασης πάνω στη σκηνή καλύπτουν οι Άγαμοι Θύται.

Είχατε δηλώσει κάποια στιγμή ότι η κρίση θα μας κάνει καλό. Συνεχίζετε να το πιστεύετε;

Με εξαίρεση το ποσοστό όσων έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, οι υπόλοιποι είχαμε χάσει από καιρό την μπάλα. Χρειάζεται μια επανατοποθέτηση της κλίμακας αξιών. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν μόνο για περισσότερα χρήματα, αδιαφορώντας για οτιδήποτε πολιτιστικό. Κυνηγήσαμε τα εύκολα χρήματα και χάσαμε τη χαρά της ζωής.

Πώς καταφέρνετε, ενώ είστε αγαπητός στο κοινό και συνεχώς στην επικαιρότητα, να παραμένετε μακριά από την έννοια της δημοσιότητας, διατηρώντας μια προσωπικότητα χαμηλών τόνων;

Νομίζω πως αυτό είναι μια επιλογή. Και, ταυτόχρονα, μια απόφαση. Ορίζεται από το τι σου αρέσει. Είμαι άνθρωπος που βαριέται όλο αυτό το παιχνίδι των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και το βρίσκω μάταιο. Δεν βρίσκομαι εδώ για να μιλάω επί παντός επιστητού. Εάν αφήσεις τα Μέσα να σε χρησιμοποιήσουν, τότε είναι σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα σε ευτελίσουν. Επίσης, μιλάω πολύ, και όταν μιλάς πολύ, είναι σίγουρο ότι θα πεις και ανοησίες.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011.