John Varvatos: Σχεδιαστής ανδρικών ρούχων

john-varvatos

Με μότο «Ανατρέχουμε στο παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον», ο ελληνικής καταγωγής σχεδιαστής αντρικών ρούχων παραμένει ένα καυτό όνομα της μόδας. Η εμμονή του στη λεπτομέρεια, η υψηλών απαιτήσεων τεχνική του και η ποιότητα των υλικών του τον έχουν χρίσει πατριάρχη του νεοϋορκέζικου αντρικού στυλ.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ιδανικός τύπος άντρα για να φοράει τα ρούχα σας;

Η αλήθεια είναι ότι τα ρούχα που σχεδιάζω δεν έχουν δημιουργηθεί για ένα συγκεκριμένο τύπο άντρα, αλλά για πολλούς, διαφορετικούς τύπους αντρών. Βέβαια, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό κοινό σε όλους, το γεγονός ότι νιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους. Τα ρούχα μου δεν είναι απαραιτήτως φτιαγμένα για έναν γκουρού της μόδας, που είναι οπωσδήποτε ενημερωμένος για το τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή, ούτε για κάποιον που παρακολουθεί τις διαφημίσεις για να βρει τα ρούχα που του ταιριάζουν. Προορίζονται, απλά, για άντρες στους οποίους αρέσει το στυλ, που είναι εκλεκτικοί και συνεπώς προτιμούν πράγματα που διακρίνονται από διαχρονική γοητεία. Όλοι αυτοί οι άντρες μπορεί να μην μοιάζουν ομοιόμορφοι, αλλά είναι σίγουρα μορφωμένοι, καλλιεργημένοι και τους αρέσει η περιποίηση του εαυτού τους.

Ποιο είναι το μυστικό ώστε να παραμένει κάποιος συντονισμένος με τις ιδιαιτερότητες του μοντέρνου, ή έστω του σύγχρονου, άντρα και να εκτιμά, έτσι, τις προτιμήσεις του προκειμένου να σχεδιάζει ρούχα για αυτόν;

Το μεγαλύτερο προσόν είναι η τόλμη. Ένα άλλο μέρος του μυστικού κρύβεται στο τσαγανό. Ενώ, αν υπάρχει κάτι που δρα ως καταλύτης ανάμεσα σε μένα και το μοντέλο άντρα που έχω στο μυαλό μου, είναι το να βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία μαζί του –όλη την ώρα. Αυτό το έχω κατορθώσει με το να δουλεύω συνέχεια στα καταστήματά μας και έτσι να δέχομαι απευθείας ανατροφοδότηση από τους πελάτες. Όλα πλέον βασίζονται στην επικοινωνία: Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό.

Όταν σχεδιάζετε, πώς διατηρείται η ισορροπία σας ανάμεσα στη δική σας άποψη για τη μόδα και σε αυτό που πιθανόν αναζητά ο καταναλωτής;

Σκέφτομαι ότι, απλά, υπάρχουν πολλοί άντρες που αναζητούν τη δική μου οπτική, το δικό μου όραμα, τη δική μου μόδα, τη δική μου τέχνη και έτσι προσπαθώ να παραμένω ειλικρινής απέναντι στον εαυτό μου. Κι αν αναλογιστώ λίγο το παρελθόν, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας μου μέχρι τώρα.

Τι θα θέλατε να βλέπετε περισσότερο στους άντρες το οποίο δεν υφίσταται σήμερα στην αντρική μόδα;

Να τολμήσουν λίγο περισσότερο, να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να εξελιχθούν. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να φοράς κάτι με το οποίο δεν νιώθεις άνετα. Δεν είναι αναγκαστικό να φορέσεις ένα κοστούμι για να δώσεις μια καλή συνέντευξη. Εγώ αυτό ονομάζω εξέλιξη στο αντρικό στυλ: Το να μην χρειάζεται να καταπιέζεις τον εαυτό σου και να φοράς πράγματα που δεν σε κάνουν να νιώθεις χαλαρός.

Αν προσέξει κανείς τις διαφημιστικές εκστρατείες σας, θα διακρίνει μια μεγάλη αγάπη της φίρμας John Varvatos για τη μουσική. Ποια είναι η δική σας σχέση με τη μουσική;

Μουσική ακούω σχεδόν πάντα, απλά αν βρίσκομαι στο ατελιέ με την ομάδα μου, τότε τους αφήνω να διαλέγουν εκείνοι. Όταν ταξιδεύω, αρκούμαι σε ό,τι υπάρχει στο iPod –και εκεί μέσα υπάρχουν όλα τα είδη μουσικής.

Πώς εμπνευστήκατε την ονομασία Vintage για το άρωμά σας; Σημαίνει ένα άρωμα ζωντανών αναμνήσεων ή ένα άρωμα που αποπνέει την τόλμη ενός ζωντανού θρύλου;

Και τα δύο, θα έλεγα. Την ιδέα για το όνομα τη συνέλαβα όταν συνειδητοποίησα ότι στη ζωή μου πάντα, όταν θέλω να προχωρήσω μπροστά, θέλω να είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος σχετικά με το τι αφήνω πίσω μου. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε ό,τι έχει κάνει, στην πορεία που έχει διαγράψει, σε ό,τι έχει πιθανόν αφήσει πίσω του, για να μπορέσει να πάρει μια ανάσα και να βρει τη διέξοδο που θα τον οδηγήσει στο να κάνει το επόμενο βήμα. Αυτός ακριβώς είναι ο χαρακτήρας του Vintage: Εμπνέεται από το παρελθόν για να διαγράψει τη μελλοντική του πορεία. Είναι ένα άρωμα αισθησιακό και μυστηριώδες και η λέξη «vintage» εμπεριέχει και τις δύο αυτές εκφάνσεις.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2009.