Ο ήλιος, η άνοιξη και το δέρμα μας

o-ilios-i-anoixi-kai-to-derma-mas


Όπως όλοι γνωρίζουμε ο ήλιος είναι υπεύθυνος για πολλές φωτοδερματοπάθειες, για τον καρκίνο του δέρματος, αλλά και για τη γήρανση του δέρματος. Όσοι τα έχουμε καλά με τη συνείδησή μας σπεύδουμε να προστατευθούμε το καλοκαίρι από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο με τη σωστή χρήση αντηλιακών.

Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα η περίοδος ηλιοφάνειας ξεκινάει νωρίς και γι αυτό ήδη από το Μάρτιο, όταν το δέρμα ακόμα δεν είναι προετοιμασμένο για την αιφνίδια και απότομη έκθεση στην έντονη υπεριώδη ακτινοβολία, πρέπει να δώσουμε την ανάλογη βαρύτητα σε αυτά τα θέματα.

Την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι ακόμα πολύ υψηλές και η παραμονή στον ήλιο είναι ευχάριστη, είναι πολύ εύκολο να πάθει κάποιος ηλιακό έγκαυμα, το οποίο συνοδεύεται από έντονο κνησμό και εξάνθημα στα εκτεθειμένα σημεία του σώματος. Όταν αμελούμε να προστατευθούμε αποτελεσματικά, ο ανοιξιάτικος ήλιος μπορεί να επιδεινώσει αρκετές προϋπάρχουσες δερματοπάθειες. 

Έτσι, ο επιχείλιος έρπητας υποτροπιάζει μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Η ροδόχρους ακμή, ο δισκοειδής λύκος, οι πορφυρίες και πολλές άλλες δερματοπάθειες επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο. Η λεύκη, λόγω της έλλειψης μελανίνης στις πάσχουσες περιοχές, απαιτεί ισχυρή αντηλιακή προστασία αυτών των περιοχών ακόμα και την άνοιξη, γιατί πολύ εύκολα αυτές οι επιφάνειες ερεθίζονται.

Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή π.χ. τα άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικό κυρίως από την κατηγορία των τετρακυκλινών, γιατί προκαλούνται εξανθήματα και μόνιμοι λεκέδες. Επίσης, αρκετά άτομα που ήδη έχουν μέλασμα και πανάδες, υποφέρουν από την ολιγόλεπτη έκθεσή τους στον ήλιο, επιδεινώνοντας το πρόβλημά τους.

Συνεπώς, σωστό θα ήταν πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, κατά την έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου, να επισκεφτούμε το δερματολόγο μας, ώστε να αναγνώσει τα προβλήματα του δέρματός μας, τον τύπο δέρματος κ.ά και να μας προτείνει το κατάλληλο αντηλιακό.

Γενικά, πρέπει να πούμε ότι η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού εξαρτάται από τη φωτοσταθερότητά του κατά την αλληλεπίδρασή της ακτινοβολίας με τα αντηλιακά φίλτρα. Η έγκαιρη και σωστή αντηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική και συνεπώς το αντηλιακό πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου αγοράς των καλλυντικών μας.

Εν κατακλείδι, αφού πρώτα σας ευχηθώ καλό και απροβλημάτιστο καλοκαίρι, να έχετε υπόψη πως η πολύωρη παραμονή στον ήλιο επιβάλλει τη χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και προστασία με ρούχα.