Διεθνής Έκθεση Τόκιο: Περίεργα και... λιγότερο περίεργα!

diethnis-ekthesi-tokio-perierga-kai-ligotero-perierga

Οι Ιάπωνες κατασκευαστές παίζουν στην έδρα τους. Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, η Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο ανοίγει τις πύλες της στις 24 Οκτωβρίου. Και το επιτελείο του Niata.Net συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει ό,τι πιο περίεργο και... λιγότερο περίεργο θα εκθέσουν οι γηγενείς κατασκευαστές στην έκθεση της πατρίδας τους. Όπως θα διαπιστώσετε, το γεγονός ότι βρίσκονται σε γνώριμα λημέρια τους δίνει το ελεύθερο να μας παρουσιάσουν, ουσιαστικά, μία έκθεση ιδεών για το μέλλον -εγγύτερο και απώτερο- της αυτοκίνησης.

Nissan

Pivo 2

Ίσως το πιο περίεργο αντικείμενο στο χώρο της αυτοκίνησης. Το όχημα που εικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία είναι η δεύτερη γενιά του πρωτότυπου Pivo. Oι βασικοί νεωτερισμοί του μοντέλου είναι ότι η καμπίνα του έχει δυνατότητα περιστροφής κατά 360 μοίρες, ενώ και οι τέσσερις ρόδες του μπορούν να στρίψουν μέχρι 90 μοίρες. Όπως αντιλαμβάνεστε, δυσκολίες όπως το παρκάρισμα και η αναστροφή στο μέλλον θα αποτελούν... παρελθόν.

NV 200 Concept

Κινητό σταθμό εργασίας από το μέλλον αποφάσισε να παρουσιάσει η Nissan στην έκθεση του Tόκιο. Το NV 200 είναι φυσικά ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο, το οποίο θεωρητικά δεν θα βγει στην παραγωγή. Όμως, το γεγονός ότι οι μετασκευές mini-van σε κινητούς σταθμούς εργασίας αποτελούν πλέον ένα πολύ συχνό φαινόμενο (ιδιαίτερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού), δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους κατασκευαστές στη δημιουργία ανάλογων αυτοκινήτων. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο NV 200 είναι απολύτως εξοπλισμένο με ό,τι χρειάζεται ένας ωκεανοφωτογράφος.

RoundBox Concept

Στο νεανικό κοινό στοχεύει το συγκεκριμένο πρωτότυπο της ιαπωνικής εταιρείας. Oι compact διαστάσεις του, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό της καμπίνας, ευνοούν -σύμφωνα με την εταιρεία- την επικοινωνία μεταξύ των επιβατών. Επίσης, με ένα διαδραστικό σύστημα που ονομάζεται "Play Catch", οι πληροφορίες για τις οδηγικές συνθήκες περνούν σε όλους τους επιβάτες. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του είναι οι διάφανες γυάλινες επιφάνειες στις πόρτες που επιτρέπουν στους επιβάτες να βλέπουν το έδαφος που περνά γρήγορα δίπλα τους, καθώς το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει. Τουλάχιστον σε όσους ενδιαφέρονται...

Intima Concept

Ό,τι πλησιέστερο σε έκδοση παραγωγής από τα πρωτότυπα της Nissan αποτελεί το Intima. To ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κατασκευαστή, είναι το εσωτερικό του, που με τα υλικά που χρησιμοποιούνται, το σχεδιασμό, αλλά και το φωτισμό του είναι ιδανικά διαμορφωμένο για τους επιβάτες. Η δική μας άποψη είναι ότι το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η οπίσθια όψη του, η οποία μοιάζει ιδιαίτερα με της Mercedes CLS. Διαφωνείτε;

Τoyota

FT-MV Concept

Σχετικά σοβαρές πιθανότητες να βγει στην παραγωγή στο εγγύς μέλλον συγκεντρώνει το FT-MV (Future Minivan) αν κρίνουμε από τη... γήινη εξωτερική του εμφάνιση. Στο εσωτερικό βέβαια η κατάσταση φέρνει λίγο σε "Επιστροφή στο μέλλον"... των παιδικών μας χρόνων. Υπομονή λοιπόν μέχρι οι προφητείες του Hollywood να γίνουν πραγματικότητα.

ΗΙ-CT Concept

Με εμφάνιση που θα ζήλευε και το φορτηγάκι του "Μπομπ του Μάστορα", η Τoyota μάλλον δεν φιλοδοξεί να βγάλει στην παραγωγή το HI-CT. Πάντως, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό, δηλαδή ο βενζινοκινητήρας 1.5 λίτρων σε συνδυασμό με ηλεκτροκινητήρα που μπορεί να φορτιστεί και από εξωτερική πηγή δεν ακούγεται και τόσο... μελλοντική. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του είναι η πρίζα που διαθέτει και με την οποία οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι είδους ηλεκτρική συσκευή θέλουν.

RiN Concept

Tίποτα δεν είναι εξωπραγματικό στην αυτοκίνηση. Αυτό μάλλον προσπαθούν να αποδείξουν οι άνθρωποι της Toyota με το συγκεκριμένο μοντέλο που έχει ως στόχο να δημιουργήσει πιο υγιείς και χαρούμενους επιβάτες. Τα μέσα που θα μεταχειριστεί για να το κατορθώσει αυτό είναι ένας υγραντήρας της ατμόσφαιρας, ένας εξισορροπητής του επιπέδου οξυγόνου στην καμπίνα, καθώς και μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που κάνουν το έξω κόσμο να φαίνεται πιο φωτεινός. Εκτός αυτού, οι γυάλινες επιφάνειες, όπως αγκαλιάζουν το αμάξωμα, επιτρέπουν στους επιβάτες να βλέπουν μέχρι και το δρόμο που "περνά" δίπλα τους. Είναι η δεύτερη φορά που οι Ιάπωνες αναφέρονται στο δρόμο που "φεύγει" καθώς κινείται το αυτοκίνητο και θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι το βλέπουν σαν μία μορφή διασκέδασης!

1/X Concept

Συγκρίνοντάς το με το επίσης δικό της Prius, η Toyota αναφέρει ότι ζυγίζει μόλις το 1/3 του βάρους του (δηλαδή περί τα 420 κιλά), ενώ έχει παρόμοιες διαστάσεις και χωρητικότητα. Χρησιμοποιεί και αυτό υβριδική τεχνολογία, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο βενζινοκινητήρας είναι χωρητικότητας μόλις 500 κ.εκ., κάτι που μειώνει ακόμη περισσότερο τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση.

Ηοnda

PUYO Concept

Σίγουρα τα concept-car αποτελούν ένα πεδίο δοκιμών για τον κάθε σχεδιαστή και κατ' επέκταση για την κάθε εταιρεία. Το Puyo όμως (που στην ιαπωνική οριοθετεί τη σχηματοποίηση της αίσθησης του να αγγίζεις το μαλακό σώμα του οχήματος), κατά την άποψή μας πάντα, μοιάζει περισσότερο με τζουκ-μποξ με ρόδες παρά με μεταφορικό μέσο.

CR-Z Concept

To Compact Renaissance Zero, όπως είναι το πλήρες όνομα του CR-Z, ενδέχεται στο μέλλον να είναι ο αντικαταστάτης του πολυαγαπημένου CR-X, του οποίου η παραγωγή σταμάτησε το 1997. Όπως επιτάσσει η μόδα της εποχής, το CR-Z είναι υβριδικό.

Subaru

Exiga Concept

Είναι σαφώς πιο διακριτικό από τα υπόλοιπα πρωτότυπα το Concept-car της Subaru. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε το συγκεκριμένο μοντέλο (ή κάτι παρόμοιο) στην παραγωγή. To Εxiga είναι επταθέσιο και η λογική λέει πως, στο... πρόσωπό του, βλέπουμε το διάδοχο είτε του Legacy Outback είτε του Forester.

G4e Concept

Το δεύτερο πρωτότυπο της Subaru είναι λίγο πιο φουτουριστικό από το Exiga, αλλά και πάλι είναι σαφώς πιο "αυτοκίνητο" από τις προτάσεις που αναφέραμε πιο πάνω. To ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αφορά στο γεγονός ότι είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό, με αυτονομία της τάξεως των 200 χιλιομέτρων. Γι' αυτό το λόγο, το πλήρες όνομά του είναι Great For Earth.