Οι άντρες του σήμερα. Το γράμμα της εβδομάδος

oi-antres-tou-simera-to-gramma-tis-evdomados

Οι άντρες του σήμερα

Το θέμα που με απασχολεί είναι ότι πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πια άντρες. Γιατί εξαφανίστηκαν γιατί άλλαξαν τόσο πολύ; Που πήγαν τα αρσενικά που όλοι ξέραμε; Έχω την εντύπωση ότι σε λίγο θα είναι είδος προς εξαφάνιση.

Απάντηση

Zoύμε στην εποχή που ο ρόλος της γυναίκας έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, την εποχή της γυναικείας απελευθέρωσης και ανεξαρτησίας. Με αφορμή το γράμμα της φίλης μας θα μιλήσουμε για τους άντρες που χωρίς αυτούς εμείς οι γυναίκες θα πλήτταμε αφόρητα όπως επίσης και αυτοί χωρίς εμάς. Πως σκέφτονται λοιπόν οι άντρες την εποχή που διανύουμε; Τι θέλουν, τι ζητούν από τις γυναίκες; Ποιες γυναίκες επιλέγουν για συντρόφους, ποιες παντρεύονται, ποιες θαυμάζουν και ποιες φοβούνται;

Ποια είναι τα όνειρα των ανδρών στην εποχή μας; Ποιες οι φιλοδοξίες τους;

Οι άντρες του σήμερα νοιάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά για την επιτυχία σε όλους τους τομείς και για αυτό αγωνιούν και φροντίζουν καθημερινά . Σύμφωνα με τα πρότυπα που επικρατούν οι άντρες πρέπει να έχουν χρήμα ,εξουσία, δύναμη, ωραία ή τουλάχιστον γοητευτική εμφάνιση, καλό αυτοκίνητο και αρκετές ωραίες γλάστρες τις οποίες θα επιδεικνύουν κάνοντας δημόσιες σχέσεις. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι καριερίστες με αποτέλεσμα να εργάζονται υπερβολικά προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους χωρίς να έχουν χρόνο για εσωτερικές αναζητήσεις. 

Συμπεριφέρονται έτσι γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα αναγνωριστούν από την κοινωνία και φυσικά από τις όμορφες γυναίκες. Φυσικά και δεν πετυχαίνουν όλοι τους στόχους τους με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να αντιδρούν με διάφορους τρόπους ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία τους

Τι ζητούν από τις γυναίκες;

Τις χωρίζουν σε δύο κατηγορίες σ αυτές που είναι για διασκέδαση, για καλοπέραση, και για να τις μοστράρουν στον κύκλο τους σαν τρόπαιο που έχουν κατακτήσει. Συνήθως εκτός από πολύ όμορφες και προσεγμένες είναι και καλλιεργημένες και έξυπνες αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους άντρες και πολλές φορές εθελοτυφλώντας δεν το βλέπουν καθώς δεν τους ενδιαφέρουν οι γυναίκες με προσόντα ικανές για καριέρα επειδή πιθανόν να θεωρούν ότι αυτό είναι αντρικό προνόμιο και δεν πρέπει να ασχολούνται. 

Η άλλη κατηγορία είναι αυτές που είναι άξιες για οικογένεια δηλαδή μέτριας συνήθως εμφάνισης, υποχωρητικές, νοικοκυρές, καλές μητέρες και σύζυγοι που αφήνουν τις περισσότερες πρωτοβουλίες στον άντρα τους. 

Το πρότυπο της σύγχρονης γυναίκας που είναι δυναμική, ικανή να εργάζεται, να είναι σύζυγος, μητέρα, να φροντίζει το σπίτι και ταυτόχρονα να περιποιείται τον εαυτό της αμφισβητείται από τους άντρες του 2006 και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν είναι εφικτό. Η απελευθέρωση της γυναίκας ήταν αρκετά απότομη και έφερε πολλές αλλαγές και στα δύο φύλα και χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Αισθάνονται ότι οι σύγχρονες γυναίκες καριέρας τους ευνουχίζουν;

Όταν κάποιος έχει συνηθίσει να έχει τον έλεγχο και την εξουσία είναι δύσκολο να ανεχτεί χωρίς αντίδραση κάποιον που αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο ενώ τον έχει συνηθίσει αλλιώς επειδή απλά δεν του είχε δοθεί η ευκαιρία να αναδείξει τα προσόντα του. Ακόμα περισσότερο αμφισβητεί γυναίκες που είναι επιτυχημένες σε χώρους ανδροκρατούμενους ως τώρα όπως η πολιτική, η δημοσιογραφία ο επιχειρηματικός κόσμος. 

Σίγουρα υπάρχει αίσθημα απειλής και ευνουχισμού γιατί αναδεικνύονται επιτέλους τα πολλαπλά προσόντα των γυναικών ενώ είναι πιο αποδεκτές οι γυναίκες καριέρας σε καλλιτεχνικούς χώρους όπου δίνεται μεγάλη σημασία στην εμφάνιση. Ίσως να φαντάζει λιγότερο απειλητικά η ψευδαίσθηση των αντρών ότι εκεί δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξυπνάδα. Η αποδοχή χρειάζεται το χρόνο της κα δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη καθώς οι γυναίκες ακόμα περνούν από εξετάσεις.

Ποιες γυναίκες φοβούνται

Αυτές που ενδόμυχα θαυμάζουν δηλαδή τις γυναίκες που τα προλαβαίνουν όλα και είναι καλές σε όλους τους τομείς. Δεν το έχουν συνηθίσει και δεν το γνωρίζουν πολύ καλά και όλοι μας φοβόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε. Επίσης φοβόμαστε τα πολύ ικανά άτομα ιδιαίτερα αν είχαμε συνηθίσει να τα ελέγχουμε. Το άγνωστο προκαλεί εκτός από φόβο και αμφισβήτηση.

Ποιες γυναίκες θαυμάζουν

  1. Οι πιο λογικοί τις γυναίκες καριέρας που τις φοβούνται και τις αποδοκιμάζουν ταυτόχρονα. Αυτές τις οποίες τους φοβίζουν με τις πολλές τους ικανότητες και για αυτό δυσκολεύονται να τις εμπιστευτούν Τους κάνουν επίσης να αισθάνονται κάπως περιττοί αφού έχουν αναλάβει και εκείνες ευθύνες που παλιότερα θεωρούνταν δικές τους όπως κατάκτηση εξουσίας, δύναμης, χρήματος. Τις γυναίκες που θαυμάζουν δεν είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν να τις κρατήσουν και έχουν μόνιμο φόβο ότι θα απιστήσουν εις βάρος τους.
  2. Οι πιο ανασφαλής τις γυναίκες ήρεμων τόνων, τις πιο παθητικές και παραδοσιακές που τις θεωρούν κατάλληλες για οικογένεια επειδή φυσικά μπορούν να τις ελέγξουν και αυτό τονώνει τον ανδρισμό τους. 
  3. Οι αντιδραστικοί εγωιστές και φαλλοκράτες μιλούν άσχημα για τις γυναίκες καριέρας και τις θεωρούν ελευθέρων ηθών και λένε ότι θαυμάζουν τις πιο παραδοσιακές. Πίσω από αυτό κρύβεται ανασφάλεια αφού τα άτομα αυτά δεν εμπιστεύονται και δεν εκτιμούν τις γυναίκες και ακόμα και αυτές που λένε ότι θαυμάζουν όταν τις κατακτήσουν θα τις υποτιμήσουν.

Ποιες γυναίκες παντρεύονται

Όχι πάντως αυτές που πραγματικά θέλουν ή ερωτεύονται γιατί τις φοβούνται και ο γάμος χρειάζεται ηρεμία και συγκρότηση για να πετύχει. Διαλέγουν γυναίκες που τους αυξάνουν την αυτοπεποίθηση με το να τους αφήνουν να αναλαμβάνουν τις περισσότερες πρωτοβουλίες και με το να μη φέρνουν ιδιαίτερες αντιρρήσεις. Σε ένα γάμο όμως χρειάζεται και έρωτας και μάλιστα μέσα στο σπίτι όχι έξω όπως συνηθίζεται. Κάπως έτσι περιγράφονται συνοπτικά οι άντρες του 2021.Εύχομαι σε όλες τις ελεύθερες να βρουν τον άντρα των ονείρων τους αλλά όχι στα όνειρα αλλά στην πραγματικότητα.