Coco Chanel σακάκι από την τη δεκαετία του 1950

coco-chanel-sakaki-apo-tin-ti-dekaetia-tou-1950


Το σακάκι δημιουργήθηκε από την ίδια την Coco Chanel τη δεκαετία του 1950, γεγονός που το καθιστά παλαιότερο και από την κλασική τσάντα της.


Ο Karl Lagerfeld εξηγεί ότι δανείστηκε το σακάκι από τους άνδρες και  το επαναπροσδιόρισε με το δικό της μοναδικό τρόπο. Το σακάκι αποτέλεσε σημαντική καινοτομία για την εποχή του, μιας και επιτρέπει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων με μια μοναδική εφαρμογή, χάρη στην γνωστή αλυσίδα που το ζυγίζει για να διασφαλίζει την τέλεια εφαρμογή.


«Το πιο δύσκολο πράγμα στη δουλειά μου είναι να επιτρέπεις στις γυναίκες να κινηθούν με ευκολία, να κινούνται σαν να μην φοράνε στολή», λέει στην ταινία, «να μην αλλάζει η στάση ή συμπεριφορά τους, ανάλογα με το φόρεμα - είναι πολύ δύσκολο. Και το ανθρώπινο σώμα κινείται συνέχεια.»


Το σακάκι έγινε αμέσως επιτυχία και κατά καιρούς φορέθηκε από πολλές διασημότητες. Κάποιες το συνδύασαν με ένα φόρεμα υψηλής ραπτικής, άλλοι με στιλ ροκ και άλλοι με ένα απλό τζιν.


Το σακάκι είναι ευέλικτο, κομψό και unisex.


Για να γιορτάσει αυτό το κομμάτι ο Karl Lagerfeld συνδύασε μια  έκθεση φωτογραφίας, ένα βιβλίο και μια ταινία μικρού μήκους. Ο ίδιος φωτογράφησε διασημότητες να φοράνε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους το μοναδικό αυτό σακάκι, όπως τη Vanessa Paradis, την Kirsten Dunst και την Alexa Chung.


«Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι με ένα απλό πράγμα, ένα μαύρο σακάκι με τέσσερις τσέπες, μπορείτε να παίξετε τόσο πολύ και να δημιουργήσετε 120 διαφορετικούς συνδυασμούς» είπε ο Lagerfeld.


«Είναι καιρός να παίξουμε με κάτι που δεν έχει ημερομηνία λήξης.»


Το σακάκι Chanel, από την αρχική σύλληψη ως τις τρέχουσες παραλλαγές από τον Lagerfeld, παραμένει το πιο διαχρονικό και κομψό σακάκι όλων των εποχών.


Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η Κοκό Σανέλ θεωρείται πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα, και όχι αποκλειστικά και μόνο στο χώρο της μόδας, αλλά γενικά σε πολλούς τομείς, αφού ως γνωστόν εφηύρε αρκετές καινοτομίες στα ενδύματα, στα υποδήματα, στα πουκάμισα, στα αρώματα κ.λπ.


Άλλωστε για αυτό το λόγο, ο οίκος μόδας που δημιούργησε είναι ακόμη και σήμερα το επίκεντρο των εξελίξεων και των τάσεων της σύγχρονης μόδας και όποιος έχει την τύχη να κατέχει κάποιο ρούχο από την Coco Chanel, σαφώς υπερηφανεύεται, διότι τα προϊόντα της είναι ιδιαίτερα ακριβά και δεν μπορεί να τα αγοράσει ο μέσος άνθρωπος. Φερειπείν ένα μπλουζάκι μπορεί να κοστίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ που σημαίνει πως είναι ένας ολόκληρος μισθός στην Ελλάδα, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσες να πάρεις μία ντουζίνα ρούχα.


Ωστόσο όπως λέει και ένας καλός μου φίλος, τα γούστα και η μόστρα πληρώνονται, και μάλιστα πάρα πολύ ακριβά. 


Το κακό με τα ρούχα είναι ότι μπορεί να το αγοράσεις σήμερα και τον επόμενο χρόνο να είναι ντεμοντέ, πράγμα που σημαίνει πως θα παραμείνει καταχωνιασμένο στην ντουλάπα για τα επόμενα έτη έως ότου έρθει το εκάστοτε κομμάτι ξανά στη μόδα.


Πάντως, πιστεύω ακράδαντα πως ο οίκος μόδας Coco Chanel είναι έτη φωτός μπροστά από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της, και αυτό αποδεικνύεται από τις σταθερά αυξημένες διαχρονικές πωλήσεις που έχει κάθε χρόνο σε αντίθεση με τα αντίπαλα στρατόπεδα που έχουν τρομερές διακυμάνσεις στα οικονομικά τους, και αυτή είναι η βασική αιτία που αναγκάστηκαν να εξαγοραστούν από άλλες εταιρείες.