Εβδομαδιαία απεξάρτηση και απομόνωση στη φύση

evdomadiaia-apexartisi-kai-apomonosi-sti-fysi


Εβδομαδιαία απεξάρτηση και απομόνωση στη φύση μακριά από τις ευκολίες της σύγχρονης ζωής, με την μπαταρία του κινητού να έχει τελειώσει τις δυο πρώτες μέρες (καθόλου δεν μου έλειψε).


Σε αυτές τις αποδράσεις μετράς τις αντοχές σου, σαν ένα προσωπικό στοίχημα αν θέλεις. Γυρνάς πίσω μερικές δεκαετίες και αναθεωρείς σχετικά με τις βασικές ανάγκες του ανθρώπινου είδους.


Κοιμάσαι νωρίς, ξυπνάς νωρίς, φροντίζεις να ανάψεις τα λαμπογυάλια το σούρουπο και να κόψεις ξύλα για να ζεσταθείς πριν να νυχτώσει. Μετράς το πόσιμο νερό πόντο πόντο και φροντίζεις να μην σου τελειώσει με σπατάλες. Χωρίζεις τα σκουπίδια σου σε οργανικά, αφού ξέρεις πως δεν θα περάσει κανένα απορριμματοφόρο το πρωί να τα μαζέψει.


Μαθαίνεις να αφουγκράζεσαι τους ήχους της φύσης, να κοιμάσαι με το ουρλιαχτό των τσακαλιών χωρίς να φοβάσαι και να έχεις το νου σου για ήχους επικίνδυνων δίποδων μέσα στη νύχτα.


Τα χέρια άμαθα, αγριεύουν στην επαφή τους με την γη, φυτεύουν, τσαπίζουν, φτυαρίζουν. Θυμίζουν κάτι από γυαλόχαρτο με μικρές αμυχές εδώ και εκεί, παράσημα που κερδίζεις από το κλάδεμα. Και ξέρεις, αυτά τα μικρά σημαδάκια είναι που φέρνεις μαζί σου πίσω στην πόλη. Για να σου θυμίζουν τις μέρες της ελευθερίας.


Τι είναι ελευθερία αλήθεια; Και πόσο πραγματικά είμαστε ελεύθεροι στις άχαρες πόλεις που ζούμε στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον; Και μάλιστα πολλές φορές δεν γνωρίζουμε ούτε καν τον γείτονα μας στο διπλανό διαμέρισμα της πολυκατοικίας, αφού δεν μας ενδιαφέρει καν η ύπαρξή του, διότι ως γνωστόν οι περισσότεροι από μας δεν επιθυμούμε πολλές συναναστροφές με συνανθρώπους μας, και φυσικά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποξένωση που έχει δημιουργήσει το κλεινόν άστυ.


Ωστόσο το κακό της υπόθεσης είναι πως η πλειονότητα των πρωτευουσιάνων που ζουν στην Αθήνα, όπως και στη συμπρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, αγνοούν την ζεστασιά των ατόμων που ζουν στα χωριά, και γενικότερα επαρχία, γιατί εκεί πραγματικά είναι ένας επίγειος παράδεισος που οι συνθήκες είναι ιδανικές, τόσο για να μεγαλώσει ένα μικρό παιδί, όσο και διαβιεί ένας ενήλικας. δίχως να αναπνέει την μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης  που ως γνωστόν σε βάθος χρόνου δημιουργεί προβλήματα στην υγεία.