Σύνδρομο Άσπρης Ποδιάς (White Coat Hypertension)

syndromo-aspris-podias-white-coat-hypertension


H πόρτα ανοίγει, ο γιατρός μπαίνει και εσύ νιώθεις την καρδιά σου να χτυπά ξέφρενα - όχι όμως από έρωτα-! Τότε από τι;


Έχει συμβεί σε μένα και δεν αποκλείεται να έχει συμβεί και σε σένα! Την πρώτη φορά που ένας γιατρός θα σε εξετάσει  και θα μετρήσει την αρτηριακή σου πίεση ενδέχεται να την βρει αυξημένη, χωρίς πραγματικά να είναι. Αυτό μπορεί να αποδίδεται στο στρες που έχεις εκείνη την ώρα καθώς αγχώνεσαι από τη διαδικασία της εξέτασης. Πριν βιαστείς να βγάλεις τα όποια συμπεράσματα, σε ενημερώνουμε ότι η κατάσταση αυτή ονομάζεται "σύνδρομο της άσπρης μπλούζας". Η διεθνής ονομασία του είναι White Coat Syndrome ή πιο σωστά White Coat Hypertension


Πιο συγκεκριμένα, ο όρος υπέρταση της άσπρης μπλούζας περιγράφει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων στα οποία η αρτηριακή πίεση που μετράται στο ιατρείο είναι σε υπερτασικά επίπεδα, ενώ οι μετρήσεις που λαμβάνονται με σωστά πιεσόμετρα στο σπίτι ή σε τυχαίες συνθήκες είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Το σύνδρομο αυτό της περιστασιακής ανόδου της αρτηριακής πίεσης κατά την ιατρική εξέταση, συχνά είναι αθώο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και για μια σειρά λόγων, είναι σκόπιμο ο γιατρός, που σε εξετάζει να είναι ενήμερος για αυτό.


Είσαι πιθανή υποψήφια του συνδρόμου αν:


  • Είσαι γενικά αγχώδης προσωπικότητα.
  • Μεγάλωσες με αγχώδεις ή φοβικούς γονείς
  • Έχεις βιώσει στο παρελθόν κάποια τραυματική ή αγχωτική εμπειρία που αφορά θέμα υγείας.


Δεν είναι πάντα αθώο το Σύνδρομο Άσπρης Ποδιάς 


Αυτό που είναι σκόπιμο να γνωρίζεις -εφόσον θεωρείς ότι το θέμα σε αφορά- είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνδρομο της άσπρης ποδιάς συνδέεται με αυξημένη προδιάθεση του οργανισμού να εκδηλώσει αργότερα σταθερή υπέρταση. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διατροφής και τροποποίησης παραγόντων καθημερινότητας για να μην αναπτύξεις υπέρταση στο μέλλον.


Πολύ συχνά επίσης το φαινόμενο της περιστασιακής αυτής υπέρτασης μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αν διαβάσεις παρακάτω θα καταλάβεις τι εννοούμε…


Φοβία για γιατρούς και εξετάσεις


Αρκετά συχνά, το σύνδρομο της άσπρης ποδιάς, εκτός από την περιστασιακή υπέρταση που εκδηλώνεται λόγω του στιγμιαίου στρες, μπορεί να γενικευτεί περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα υπερβολικών και παράλογων φόβων για τους γιατρούς, τις ενέσεις, το αίμα, τον οδοντίατρο, τις ιατρικές εξετάσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Οι παρακάτω χαρακτηριστικές εκδηλώσεις του συνδρόμου μπορούν να εμφανιστούν και μόνο με τη σκέψη για ένα επικείμενο ιατρικό ραντεβού, κατά την αναμονή στο ιατρείο ή κατά την επαφή του με τον γιατρό: αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, δύσπνοια, εφίδρωση, τρέμουλο, τάση λιποθυμίας, ζαλάδα, ναυτία και σε ορισμένα άτομα, βραχείας διάρκειας κρίσεις πανικού. Αν όλα αυτά σου θυμίζουν λίγο ή πολύ τον εαυτό σου, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχεις αναπτύξει κάποια φοβία.


Η παγίδα της αποφυγής


Πολύ συχνά άτομα με φοβία απέναντι σε γιατρούς υιοθετούν αποφευκτική συμπεριφορά. Ο κύκλος της αποφυγής μπορεί να σε εγκλωβίσει μέσα στον νοσηρό σου φόβο. Επειδή φοβάσαι, αποφεύγεις να επισκεφτεί τον γιατρό, με αποτέλεσμα ο φόβος αυτός να εδραιώνεται και να μεγεθύνεται μέσα στον χρόνο. Όταν τελικά παρουσιάζεται η ανάγκη να σε εξετάσει ο γιατρός, το ψυχικό κόστος για σένα είναι πολύ μεγάλο καθώς νιώθεις τεράστιο άγχος και μεγάλη αγωνία.


Η τάση πάντως να αποφεύγεις λόγω φοβίας την επίσκεψη στο γιατρό αλλά και τα καθιερωμένα checkup μπορεί να έχει ως συνέπεια να καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία προβλημάτων που αν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα θα είχαν καλύτερη πρόγνωση. Επομένως μπορεί να αποδειχθεί επιβαρυντική για την υγεία σου.


Τι να θυμάσαι:


Η  αποφευκτική συμπεριφορά απέναντι σε μια επερχόμενη ιατρική επίσκεψη ή εξέταση διαιωνίζουν τη φοβία.


Τι μπορεί να βοηθήσει;


1. Εντόπισε τις όποιες παράλογες σκέψεις γύρω από τους γιατρούς και τις εξετάσεις και προσπάθησε να τις επανεξετάσεις με κύριο γνώμονα τη λογική.


2. Προτίμησε να χτίσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με ένα γιατρό παθολόγο κα όχι να αλλάζεις συνέχεια γιατρούς. Σημαντικό είναι επίσης να τον ενημερώσεις για το γεγονός ότι αγχώνεσαι από την επαφή μαζί του.


Ενημερώσου σωστά


Όσα καλύτερα ενημερωμένη για κάθε θέμα υγείας ή μια εξέταση τόσο λιγότερο αγχώνεσαι. Να θυμάσαι ότι η καλύτερη πηγή ενημέρωσης είναι ο γιατρός σου, τον οποίο δεν θα πρέπει να διστάζεις να ρωτήσεις οτιδήποτε θέλεις να μάθεις ή σε προβληματίζει.


Πήγαινε κόντρα στην τάση σου να αποφεύγεις την επίσκεψη στο γιατρό


Όσο πιο συχνά τον επισκέπτεσαι –εφόσον βέβαια αυτό είναι απαραίτητο-τόσο συνηθίζεις τη διαδικασία και στο μέλλον θα αγχώνεσαι λιγότερο. 5. Φρόντισε να είσαι συνεπής στις εξετάσεις ρουτίνας και τα ετήσια checkup. Είναι εξετάσεις χαμηλότερου άγχους καθώς γίνονται για προληπτικούς λόγους εξασφαλίζοντας την απαραίτητη εξοικείωση με το γιατρό και τη διαδικασία των εξετάσεων.


Μην διστάσεις να απευθυνθείς στον ειδικό αν η φοβία επιμένει


Η  γνωσιακή - συμπεριφορική θεραπεία που είναι συνήθως βραχείας διάρκειας μπορεί να αλλάξει τις όποιες δυσλειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές σου, ενώ βοηθητική μπορεί να αποδειχθεί και η ψυχοθεραπεία, η οποία όμως απαιτεί περισσότερο χρόνο για να είναι αποτελεσματική. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις (συνήθως όταν υπάρχουν κι άλλες φοβίες ή αγχώδεις διαταραχές) μπορεί να κριθεί απαραίτητη και η φαρμακευτική αγωγή.